Askel-logo

Bach ja pyöräilyn taito

Vasta kun vastuista voi hetken olla vapaa, huomaa, kuinka paljon niitä oikeastaan onkaan. Perhe, työt, omakotitalo, mökki, luottamustehtävät. Nyt huolehdittavana oli vain pyörä, viisi laukkua ja oma kroppa.

Musiikkitieteilijä Topi Linjama teki kesällä pyöräretken, joka muistutti muodoltaan J. S. Bachin Goldberg-muunnelmia. Bachin teoksessa teemaa seuraa 30 muunnelmaa. Linjama lähti kotoaan Joensuusta ja ajoi 30 päivän aikana Kuusamon, Rovaniemen, Pietarsaaren, Muuramen, Rauman, Turun ja Virojoen kautta takaisin kotiin. Kilometrejä pyörän mittariin kertyi yli 3300.

”Kasitie oli sokki. Autoja meni ohi minuutissa enemmän kuin Itä-Suomessa puolessa päivässä. Ajoin illaksi Haukiputaalle. Urpo-eno sanoi, että voin yöpyä tyhjässä mummolassa. Pappa ja mummo ovat jo tuonilmaisissa, mutta tunnelma talossa on sama kuin vuosikymmeniä sitten. Korkeat kynnykset, pirtissä keinutuoli, seinäkello ja jopa orret katonrajassa mummon ohuille ruisreikäleiville. Soitin harmonilla muutaman Siionin laulun”, Linjama kirjoittaa.

Mitä kaikkea muuta matkan varrella sattui ja millaisiin mietteisiin sattumukset Topin veivät? Lue lisää lokakuun Askel-lehdestä. Jutun kirjoitti ja kuvasi Topi Linjama.

Näköislehti

N:o 10 / 2024