Askel-logo

Kirkon seinämaalausten tekeminen oli kuin pyhiinvaellusmatka

Hiekanvärinen kupolirakennus on puoliksi maan alla. Kirkko sulautuu saumattomasti osaksi maisemaa. Ollaan Egyptissä hiekka-aavikon laidalla. Kairoon ja Niilin rannalle on noin 70 kilometrin matka. Taidekonservaattori Helena Nikkanen sai täällä vuosi sitten päätökseen 11 vuoden valtaisan urakan. Hän suunnitteli Anaforan yhteisön uuden kirkon seinämaalaukset ja maalasi ne yhdessä nunnien ja talkoolaisten kanssa.

Matkan varrelle mahtui myös kommelluksia.  ‒ Kerran piirsimme ja maalasimme vahingossa Kristukselle kuusi sormea. Jokaiseen maalaukseen pyysimme apua ylhäältä. Emme olisi pystyneet työhön ilman enkelten apua, Nikkanen kertoo.

Raamatun kertomuksia on kuvitettu Anaforan kirkossa kauniilla väreillä ja iloisesti. Kirkko inspiroi ihmisiä myös spontaaniin lauluun ja rukoukseen. Egyptin ortodoksisen kirkon perustamassa yhteisössä elää nykyään 19 nunnaa, kaksi pappia, diakoni sekä vaihtuva joukko talkoolaisia. Lisäksi Anafora ottaa vastaan rauhaa ja rentoutumista kaipaavia vieraita ja järjestää koulutusta tuhansille egyptiläisille vuosittain.

Milloin ja miten Valamon luostarin konservointilaitoksen johtavana konservaattorina elämäntyönsä tehnyt Nikkanen kotiutui Anaforaan? Miten seinämaalausten suunnittelu ja maalaaminen käytännössä etenivät ja millaisia kulttuurisia kompromisseja Nikkanen joutui matkan varrella tekemään? Millaisissa hetkissä rukous auttoi eteenpäin? Lue lisää lokakuun Askel-lehdestä. Jutun kirjoitti ja kuvasi Päivi Arvonen.

Näköislehti

N:o 10 / 2024