Naisasialiitto Unionin vt. puheenjohtaja Johanna Pakkanen pitää urheiluun pesiytynyttä naisvihamielistä kielenkäyttöä ongelmallisena. Viime päivinä sukupuolta halventavissa ilmauksissa on kunnostautunut erityisesti HIFK-luotsi Kari Jalonen, joka kutsui Jokereiden valmentajaa Erkka Westerlundia pelin jälkeen ”ämmäksi”. Viimeisimmässä lausunnossaan Jalonen nimitti jääaikaa HIFK:n harjoituksilta vieviä muodostelmaluistelijoiden harjoituksia ”kissanristiäisiksi”.
Sittemmin Jalonen on jo ehtinyt pahoitella kissanristiäis-lausuntoaan HIFK:n sivuilla julkaistussa lyhyessä tiedotteessa.
Johanna Pakkasen mukaan Jalosen ämmä-kommentti edustaa naisvihamielistä kielenkäyttöä, jossa feminiinisiä määreitä käytetään haukkumasanoina.
– Se paljastaa myös sen, että urheilussa on aika sukupuolittuneita lajeja. Jääkiekko on olevinaan poikien laji, jonka piirissä käytetään hameet päälle -ilmaisuja. Tämä on älytöntä siitäkin näkökulmasta, että Suomen naisjääkiekkoilijat ovat erittäin kovatasoisia.
– Tässä ottelusarjassa oli yksi ämmä ja se oli Erkka Westerlund. Hän itki ja valitti tuomarilinjasta koko sarjan. En ymmärrä sellaista, Kari Jalonen totesi URHOtv:n haastattelussa 28.3. sen jälkeen, kun HIFK oli passittanut paikallisvastustajansa Jokerit jääkiekon SM-liigan pudotuspeleistä kesälomille. Westerlund on jokeriluotsi.
Halventava kieli poistunut muilta aloilta kuin urheilusta
Halventava kieli tuntuu Pakkasen mukaan olevan erityisesti miesten suosimien lajien ongelma.
– Se ei ole symmetristä. On vaikea kuvitella, että permantovoimistelussa haukuttaisiin ketään ukoksi.
Pakkasen mukaan halventavat puheet ovat selvästi vähentyneet monilla muilla yhteiskunnan alueilla 2000-luvun aikana.
– Urheilu on hirveän vahvasti sukupuolittuneen kulttuurin aluetta, on esimerkiksi miesten ja naisten lajit ja joukkueet. Feminiinisyyden kautta väheksymistä on käytetty myös muilla elämänalueilla. 2000-luvulla sitä ei pidetä enää niin hyväksyttävänä, Voi olla että kielenkäyttö ja toimintakulttuuri muuttuu myös urheilussa.
Kotimaa24 kysyi kommenttia Jalosen Westerlundiin kohdistuneisiin puheisiin myös urheilu- ja tasa-arvoministeri Stefan Wallinilta (rkp). Useiden tavoitteluyritysten jälkeen Wallin vastasi lukuisiin hänelle esitettyihin kysymyksiin näin:
”Urheilussa herrasmiesmäinen kanssakäyminen on valttia. Urheilujärjestöt ovat yhdessä hyväksyneet Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n Reilu Peli-eettiset periaatteet. Urheiluliikeen puitteissa on aina hyvä käydä keskustelua siitä, missä raja kulkee.”
Wallin antoi lausuntonsa jo ennen muodostelmaluistelu-kommenteista syntynyttä keskustelua.
Ilmoita asiavirheestä