Suomen Kuvalehden eläkkeelle jäävä päätoimittaja Tapani Ruokanen assosioi vapaasti kymmeneen Kotimaan esittämään sanaan.
Israel–Palestiina?
– Uskon koettelemus. Pietistinen opetus omaisuuskansasta on estänyt suhtautumasta Israeliin normaalisti. Israel käyttää törkeästi hyväkseen kauhistuttavan rikoksen, holokaustin muistoa. Konfliktin osapuolet eivät kykene tekemään rauhaa. Siksi tarvitaan ulkopuolista puuttumista, taloudelliset sanktiot ja sotarikostuomioistuimet molemmin puolin.
IT-ala?
– Uusi maailma, joka muuttaa kaiken. Vrt. Gutenberg ja kirjapainotaidon keksiminen.
Kalastus?
– Elämää parhaimmillaan.
Kristillisdemokraatit?
– Suuret idealistiset tavoitteet, kapea-alaiset ja ahdasmieliset käytännöt.
Kuolema?
– Vapautus.
Pakkoruotsi?
– Sillä haluttiin liittää Suomi tiukemmin Pohjoismaihin ja länteen, mutta sen aika on ohi. Se on lyhytaikainen projekti. Ruotsin osaaminen on hyödyllistä, mutta koko Suomen pakottaminen sen lukemiseen ei ole enää perusteltua.
Piispat?
– Suomen kirkon hengellinen johto. Ja yhteiskunnallisten puheenvuorojen käyttäjät.
Vapaus?
– Kahdella tavalla suurin lahja, mitä ihmiselle on annettu. Luomisen perusteella ihminen syntyi tänne. Lankeemuksen jälkeen Kristus on vapauttanut meidät. Se on kaiken lähtökohta.
Venäjä?
– Pysyy. Ja on hyvässä ja pahassa meidän kohtalomme.
Ylösnousemus?
– Tulevaisuuden toivo. Näemme sen luonnon kiertokulussa, joka on aina ihme. Kaikkein suurin ihme odottaa vielä täyttymystään.
Mitä mieltä Tapani Ruokanen on sananvapaudesta, suomalaisen median tulevaisuudesta, maan taloustilanteesta ja luterilaisen kirkon julkisuuskuvasta? Lue Kotimaasta 31.7. laaja henkilöhaastattelu.
Kuva: Jukka Granström.
Ilmoita asiavirheestä