Viranomaiset arvioivat kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden uskonnollisen vakaumuksen vilpittömyyttä. Haastatteluissa syntyy kohtuuttomia tilanteita, sillä kristinuskoa koskevat kysymykset ovat osin niin vaikeita, että vain harva kirkon jäsen osaisi vastata niihin. Myös tulkkauksessa saattaa syntyä väärinkäsityksiä.
Muslimista kristityksi kääntyminen ei ole leikin asia, ei edes Suomessa. Yhteisö ei aina hyväksy uskonnon vaihtamista, siksi eläminen vastaanottokeskuksessa voi olla kristityksi kääntyneelle turvapaikanhakijalle vaarallista. Pakkopalautus lähtömaahan on sitä monin verroin. Uskonnon merkitys on aliarvioitu turvapaikanhakijoita koskevissa linjauksissa ja käytännön menettelyissä.
Kotimaan toimitukseen otetaan aika ajoin yhteyttä yksittäisten turvapaikanhakijan tilanteesta. Näin tapahtui myös viime viikolla. Kolmilapsista perhettä uhkaa palautus Irakiin. Kymmenen vuotta Suomessa asunut perheenisä pyörittää Suomessa yritystä, joka työllistää kaksi ihmistä. Kaksi perheen lapsista on koulussa ja he menestyvät hyvin, kolmas lapsi syntyi Suomessa.
Nyt näyttää siltä, ettei perheelle myönnetä enää edes väliaikaista oleskelulupaa, vaan heidän on palattava Irakiin.
***
Viime vuonna Suomessa tehtiin 9 400 turvapaikkapäätöstä, joista hieman yli puolet kielteisiä. Osa kielteisistä päätöksistä on perusteltuja esimerkiksi siksi, että hakijalla on yhteyksiä terroristijärjestöön.
Osa päätöksistä perustuu kuitenkin kyseenalaisiin arvioihin lähtömaan turvallisuustilanteesta, esimerkiksi Afganistanista. Pakkopalautukset vievät ihmisiä hengenvaarallisiin tilanteisiin kotimaissaan, vaikka uskontoa ei olisi edes vaihdettu.
Kun humaanit syyt eivät ole tähän asti riittäneet poliittisten linjausten muuttamiseksi, niin nyt kansallisen edun nimissä pitäisi muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa.
Tätä perustelee se, että Suomessa syntyy liian vähän lapsia. Viime vuonna syntyvyys oli alhaisin koko itsenäisyysaikana. Alhainen syntyvyys vaikeuttaa entisestään heikkoa huoltosuhdetta. Koska tulevaisuuden työvoimaa ei synny riittävästi Suomessa, sitä pitää tuoda tänne.
Siksi edellä mainitun irakilaisen perheen ja kaikkien muiden tänne jo kotoutuneiden turvapaikanhakijoiden käännyttäminen on lyhytnäköistä, jopa epäisänmaallista. Järkevää olisi aloittaa Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttaminen jo vastaanottokeskuksissa, sekä väljentää perusteita, joilla turvapaikka myönnetään.
Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 3.5.2018.
Kuva: Olli Seppälä. Hätähuuto-mielenosoitus Eduskuntatalon edessä huhtikuun lopussa.
Lue myös:
Mielenilmaus: Turvapaikkahakemusten käsittelyssä uskonnon merkitys on aliarvioitu tai ohikatsottu
Ilmoita asiavirheestä