JEESUS JA MINÄ = PERSOONALLINEN KOHTAAMINEN
•Jeesus otti miehen erilleen väkijoukosta. Jeesus lähestyy meitä aina henkilökohtaisesti sinä minä suhteessa ja Jeesus suhtautuu meihin persoonallisesti, yksilöllisesti. Emme ole hänelle ’massaa’.
KUUROUDEN JA EPÄSELVÄN PUHEEN SYYT
– Kuuro, joka oli kuuroutensa tähden elänyt eritettyä elämää ei voinut oppia puhumaan selvästi. On laskettu, että lapsen pitää kuulla ja ymmärtää jokin sana 60 kertaa, ennen kuin hän oppii sanan merkityksen ja voi itse käyttää sitä, ennen kuin sana siirtyy lapsen omaan sanavarastoon.
•Kuuroutensa tähden mies puhui epäselvästi.
Tämä 60 kertaa kuulemisen ja ymmärtämisen sääntö antaa ajattelemisen aihetta muutamiin muihinkin kontaktiongelmiin:
•Monet ihmiset sanovat, että he kävisivät kirkossa, mutta kun he eivät ymmärrä kaikkea, mitä siellä puhutaan ja uskon asiat ovat heille outoja ja sitten he eivät tule enää uudestaan kirkkoon. Silloin kannattaa totutella kuuntelemaan. Kannattaa käydä 60 kertaa kirkossa. Sen jälkeen varmasti ymmärtää paremmin jumalanpalvelusta ja uskon asioita, uskon ’kieltä’.
•Edelleen sitä voidaan soveltaa muuhunkin kielen ja asioiden ymmärtämiseen ihmisten välillä (ei pelkästään pienen lapsen puhumaan oppimisessa). Rakastunut aviopari kokee rakastumisen alkuvaiheessa, että he ymmärtävät hyvin toisiaan. Kun rakastumisen alkuhuuma on mennyt ohi, heidän tulisi oppia tuntemaan toisensa paremmin. Toinen osoittautuukin ehkä erilaiseksi ihmiseksi kuin mitä ensin oli oppinut tuntemaan. Silloin tarvitaan keskinäistä kuuntelemista ja puhumista (60 kertaa samoista asioista), jotta oppii ymmärtämään toista ja myös puhumaan omista asioistaan toiselle. – Jälleen kuunteleminen ja puhuminen ovat tärkeitä.
•Jatketaan vielä kolmannella esimerkillä. Vanhempien ja itsenäistyvien, aikuiseksi kasvavien nuorten välillä on usein keskinäisiä kontaktivaikeuksia ja ymmärtämisongelmia. Tässäkin tapauksessa tarvitaan keskinäistä, molemminpuolista puhumista ja kuuntelemista (60 kertaa!), jotta opitaan ymmärtämään toisiaan.
Kaikissa mainitsemissani tapauksissa on kysymys yhteyden katkeamisesta, vaillinaisesta puhumisesta. Kun otamme esimerkkiä siitä, miten lapsi oppii uusia sanoja ja käsitteitä 60 kertaa niitä toistamalla, niin samoin tie keskinäiseen yhteyteen – pois eristäytyneisyydestä – kulkee jatkuvan, toistuvan kuuntelemisen ja puhumisen kautta.
JEESUS KOHDISTAA MEIDÄN HUOMIOMME KIPEISIIN KOHTIIN
Jeesus ei toiminut lääkärin elkein, vaan käytti kuurolle yksinkertaista elekieltä:
◦kosketti sormillaan hänen korviaan
◦kosketti hänen kieltään
Tästä mies selvästi tiesi, että Jeesus tarkoitti hänen kuuloaan ja puhekykyään.
◦katsoi taivaalle
Näin mies näki selvästi, että Jeesus auttaa häntä Jumalan voimalla. Psalmin kirjoittaja sanoi jo vuosisatoja aikaisemmin: ” Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? ” Ps 121:1
MIKÄ PARANSI MIEHEN?
Miehen paransi yhteyden syntyminen Jeesuksen ja miehen välille. Jeesus sanoi: ”Isä ja minä olemme yhtä!” Jeesuksen avulla syntyi yhteys myös Taivaalliseen Isään, joka rakastaa meitä.
Jeesus pystyi parantamaan miehen, sillä Jesajan kirjassa ennustettiin jo satoja vuosia aikaisemmin Jeesuksesta: ”Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. 4. Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme.” Jes 53:3-4
PELASTUKSEN VAIKUTUS
Jeesuksen toiminta täytti VT:n ennustuksen pelastuksen ajasta ”Silloin aukenevat sokeain silmät ja kuurojen korvat avautuvat, rampa hyppää silloin kuin kauris, mykän kieli laulaa riemuaan.” Jes 35:5-6
– Pelastus = yhteyden löytyminen Jeesukseen / Jumalaan ja toisiin ihmisiin.
◦Persoonan eheytyminen
◦Vammojen parantuminen (ei aina tässä elämässä vielä täydellistä, mutta parantaminen on aina Jumalan työtä ja pelastuksen lopullinen tavoite on kuoleman jälkeen iankaikkinen elämä taivaassa)
◦Yhteyden rakentuminen ympäröivän yhteisön kanssa
◦Vuorovaikutuksen syntymistä
◦Katkenneiden yhteyksien uudelleen solmiutumista
◦Tukkeutuneiden väylien ja kanavien avautumista
TERVEET JA VAMMATTOMATKIN MENETTÄVÄT VUOROVAIKUTUKSEN
Jos me emme:
◦puhu toisillemme
◦kuuntele toisiamme
me menetämme vuorovaikutuksen ja yhteys katkeaa. Siis terveiden aistien omaavien ihmisten tulee pitää huolta vuorovaikutuksen säilymisestä.
Muistamme Helen Kellerin, joka ei koskaan saanut näköään eikä kuuloaan. Hän löysi yhteyden ja vuorovaikutuksen tulkkiinsa. Hänessä puhkesi voimakas henkinen elämä tämän vuorovaikutuksen kautta.
JEESUS JA YHTEISÖT
Paavali vertasikin seurakuntaa ruumiiseen, jossa yksi jäsen kärsii ja silloin kaikki kärsivät, yksi jäsen iloitsee, silloin kaikki jäsenet iloitsevat hänen kanssaan. Jeesus uudistaa ja vaikuttaa kyllä yhteisöjenkin elämään, mutta yksilöiden kautta. Kun auttaa yksilöitä, niin samalla koko yhteisö tulee autetuksi.
YHTEISÖJÄ, JOISSA ELÄMME
◦koti, perhe, suku
◦työpaikkamme
◦järjestöt
◦seurakunta
◦kaupunkimme
◦kotimaamme
◦Eurooppa, USA jne.
Kuunteleminen ja puhuminen eli vuorovaikutus ovat kaikkien näiden yhteisöjen toimivuuden ja hyvinvoinnin edellytys, kotona, perheessä, suvussa, työpaikalla, järjestöissä, seurakunnassa ja kotikaupungissamme.
Järvenpään kaupungilla on nyt juhlavuosi. 50 vuoden ajan kaupungin työntekijät, luottamushenkilöt, järjestöt ja asukkaat ovat tehneet työtä kotikaupunkimme hyväksi.
Kaupungin asioiden hoito ja Järvenpään hyvinvointi on kiinni siitä, järvenpääläisten kesken vallitsee vuorovaikutus, kuunteleminen ja puhuminen kaupungin organisaation sisällä, luottamuselinten ja virkamiesten välillä.
Silloin kaupungin asiat hoituvat yhteisesti sovitulla ja demokraattisella tavalla. Silloin päättäjät ymmärtävät asukkaiden tarpeet ja asukkaat ymmärtävät päättäjien mahdollisuudet toimia. Kaikkia toivomuksia ei voida toteuttaa. Vuorovaikutuksen kautta on mahdollista syntyä yhteinen ymmärrys siitä, miten kaupunkiamme hoidetaan. Kaiken perusta on yhteys, keskinäinen kuunteleminen ja puhuminen, toimiva vuorovaikutus.
Messussamme ovat mukana myös vieraat kaikista Järvenpään ystävyyskunnista, Täbystä, Lörenskogista, Rödövrestä, Volhovista, Jõgevasta, Vacista ja Pasadenasta. Kaupunki näkee juhlavuonna tärkeäksi yhteyden ja vuorovaikutuksen ystävyyskuntiensa kanssa.
Päivän aiheena oli ”Jeesus parantajamme”. Jeesus antoi meille esimerkin kärsivien, sairaiden ja toisten yhteydestä erilleen joutuneiden ihmisten auttamisesta. Samalla, kun me olemme kiitollisia aikaisemmille sukupolville heidän työstään kaupunkimme hyväksi, meidän tehtävämme on rukoilla viisautta ja voimia kaikille nykyisille vastuunkantajille ja tehdä kukin työtä yhteisten asioiden hoitamiseksi ja yhteisymmärryksen lisääntymiseksi Järvenpäässä, niin ettei kukaan syrjäytyisi toisten yhteydestä ja kärsivät ja sairaat ihmiset saisivat avun elämäänsä.