Helatorstai, Joh. 17: 24–26, Elina Koivisto

Elina Koivisto
Paavali

”Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran,
pyhää ja puhdasta maata.
Katso ja kuuntele hiljaa,
vaikka paljon et ymmärtää saata.
Paina pääsi, maa, jolla seisot on Herran.
Hän itse puhuu ja kuulee, koskettaa meitä kuin viljaa,
sillä Jumalan pelloilla tuulee.

Joskus ajaton kohtaa ajan, silloin Jumalan aavistaa.
Joskus rajaton rikkoo rajan, silloin pyhä koskettaa.

Pekka Simojoen laulu Pyhän kosketus on kaikunut kodissamme viime viikkona EtCetra-kuoron laulamana. Laulu on koskettanut ja hoitanut minua, koska olen aavistanut siinä Jumalan läsnäoloa. Samanlaista Jumalan läsnäoloa koen joskus rukoillessani yhdessä muiden kanssa, kuunnellessani kristityn sisaren tai veljen kertomusta siitä, mitä Jumala on hänen elämässään tehnyt. Joskus koen Jumalan läsnäolon lämpönä tai kylminä väreinä kastaessani lasta, puhuessani Jumalan suurista teoista tai jakaessani ehtoollista. Silloin tiedän, että en ole yksin siinä hetkessä. Kokemus on vavahduttava. Pyhä Jumala on läsnä ja toimii minun kauttani. Sellaisessa hetkessä karisee kaikki ylpeys, oma yrittäminen ja oma erinomaisuus. Jumalan läsnäolo täyttää sydämen rakkaudella ja ylistysmielellä.

Tämän päivän tekstit kertovat siitä, miten Jeesus palasi Isänsä luokse taivaaseen toimittuaan 40 päivää ylösnousemuksen jälkeen maan päällä. Apostolien tekojen kohdassa kerrotaan, miten Jeesus oli 40 päivän aikana pitänyt opetuslapsille tehokurssia, tavannut hietä usein ja opettanut Jumalan valtakunnasta. Astuessaan taivaaseen hän ei jättänyt heitä yksin. Hän lupasi heille Pyhän Hengen voiman, joka auttaisi heitä todistamaan hänestä. Johanneksen evankeliumissa luvussa 16 Jeesus sanoo, että opetuslapsille on vain hyödyksi, että hän menee pois. Muuten he eivät voisi saada puolustajaa, Pyhää Henkeä, voimakseen ja auttajakseen.

Maanpäällisen elämän aikana Jeesus oli kokonaan ihminen, vaikka samalla kokonaan Jumala. Hän väsyi, hänen tuli nälkä ja jano, hän joutui kiusauksiin ja hän oli sidottu yhteen aikaan ja paikkaan. Ylösnousemuksen jälkeen Jeesus ei ollut enää samalla tavalla sidottu. Hän pystyi kulkemaan läpi lukkojen ja seinien sekä siirtymään hetkessä paikasta toiseen.

Taivaaseenastumisen jälkeen Jeesus vapautui kaikista ajan ja paikan rajoitteista sekä muista inhimillisistä esteistä. Hän palasi Isän luo taivaan kirkkauteen, mutta hän on samalla henkilökohtaisesti lähellä jokaista lastaan. Lähetyskäskyssä hän lupasi: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Hän on salatulla tavalla läsnä aivan joka paikassa. Psalminkirjoittaja kirjoittaa: Herra, sinä olet minut tutkinut, sinä tunnet minut. Missä olenkin, minne menenkin, sen sinä tiedät, jo kaukaa sinä näet aikeeni. Kuljen tai lepää, kaiken olet mitannut, perin pohjin sinä tunnet minun tekemiseni. Kielelläni ei ole yhtäkään sanaa, jota sinä, Herra, et tuntisi.

Jeesuksen taivaaseenastumisen hetkeä kuvataan Apostolien teoissa kertomalla, miten Jeesus otetttiin ylös ja pilvi vei hänet opetuslasten näkyvistä. Ei ole sattumaa, että Jeesuksen kerrotaan kadonneen näkyvistä pilven avulla. Pilvellä on erityinen merkitys Raamatussa ja Jumalan suunnitelmissa. Pilvi on symboli Jumalan läsnäololle ja kirkkaudelle. Pilvi kulki Israelin kansan edessä erämaassa ja osoitti tietä. Jeesuksen ja opetuslasten kohdatessa Mooseksen ja Elian kirkastusvuorella, oli paikalla pilvi, josta kuului Jumalan ääni: ”Tämä on minun rakas poikani, häneen minä olen mieltynyt.”

Jeesuksen kadotessa pilven mukana opetuslasten näkyvistä, tulivat enkelit kertomaan opetuslapsille, että Jeesus tulee kerran takaisin samalla tavalla kuin hän lähti. Silloin hän ei tule enää salattuna eikä vaatimattomana. Hän tulee takaisin suurena Kuninkaana täynnä Jumalan kirkkautta ja valtaa tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Silloin tulee näkyväksi se valta, voima ja kuninkuus, joka hänelle Danielin ennustuksen mukaan on annettu. Silloin kaikki kansat kumartuvat hänen eteensä ja tunnustavat Isän Jumalan kunniaksi: Jeesus Kristus on Herra.

Valmistellessani tätä saarnaa luin riemastuttavan kertomuksen. Siinä kuviteltiin, mitä tapahtui taivaassa helatorstaina. Jeesuksen taivaaseenastuminen ei tullut yllätyksenä taivaan väelle. Ei, enkelien kuoro oli harjoitellut 40 päivän ajan sopivaa tervetulolaulua Jeeukselle. Joka paikkaan oli kirjoitettu isoja banderolleja, joissa oli teksti Tervetuloa takaisin. Kaikki oli valmiina Jeesuksen loistokasta paluuta varten. Jeesus saapui kirkkauteen. Häntä koristivat naulan jäljet merkkinä siitä, miten hänellä on parantava voima kaikkea syntiä, pahaa ja kuolemaa vastaan. Valtava ilo täytti koko taivaan!

Arkkienkeli Mikael astui esiin. Hän oli nähnyt paljon vaivaa tervetuliaispuheen tekemiseen. Hän ylisti Jeesusta siitä, mitä tämä on tehnyt sovittaessaan kaiken synnin ja vapauttaessaan koko luomakunnan pahan vallasta. Sivusilmällä hän samalla katseli pientä planeettaamme maata koko valtavassa maailmankaikkeudessa. Häntä alkoi vähän hermostuttaa. Taivaan näkökulmasta näytti siltä, ettei maan päällä ollut mikään muuttunut. Suomessa rautakauden ihmiset istuivat nuotion äärellä jyrsimässä lihapaloja ja löivät kepillä toisiaan. Jerusalemissakin näytti kaikki aivan tavalliselta. 11 opetuslasta näyttivät palaavan Oliivimäeltä ja menevän yläsaliin lukkojen taakse. Mikael katsoi vaivautuneena Jeesusta ja kysyi häneltä: ”Anteeksi nyt Jeesus, mutta mikä on sinun suunnitelmasi tästä eteenpäin? ” Jeesus kääntyi ympäri jä näytti ylpeänä 11 opetuslasta lukkojen takana. ”Tässä on minun suunnitelmani.” Mikael ei ymmärtänyt mitään. ”Anteeksi, että kysyn, taivaallinen Vapahtaja, mutta mitä aiot tehdä, jos suunnitelmasi epäonnistuu? Onko sinulla joku varasuunnitelma?” Silloin Jeesus hymyilee kauniisti ja sanoo: ” En minä mitään varasuunnitelmia tarvitse.”

Jeesukselle riitti 11 opetuslasta, jotka kauhun vallassa lukittautuivat peläten tulevansa tapetuiksi. 11 opetuslasta oli riittävä määrä Jeesuksen työn eteenpäin viemiselle, koska Jeesus oli luvannut heille Pyhän Hengen voiman. Omassa voimassa pelokkaat opetuslapset eivät olisi saaneet aikaan yhtään mitään, mutta 10 päivän päästä helluntaina kastettiin jo 3000 ihmistä, koska Pyhä Henki oli läsnä voimakkaasti ja opetuslapsista tuli rohkeita todistajia.

Nykyajan opetuslasten, meidän kaikkien Jeesuksen opetuslapsiksi kastettujen, on hyvä muistaa se, miten me emme voi saada aikaan yhtään mitään ilman Pyhän Hengen voimaa. Vaikka kirkko tai seurakunta suunnittelisi kuinka hienoja tapahtumia ja projekteja, ei niistä ole mitään todellista hyötyä, jos Jumalan voima ei ole niissä läsnä. Sen vuoksi on todella tärkeää, että me seurakuntana elämme lähellä Jumalaa rukouksessa. Pieni joukko voi olla suuri ase Jumalan työssä, jos se kulkee rukoillen.

Jeesus ei ole taivaassa toimettomana. Hän rukoilee meidän puolestamme ja on lähellämme. Hän kutsuu meitä työhönsä samalla tavalla kuin hän kutsui 11 opetuslastaan.Hän ei pakota ketään eikä hän toimi vallalla eikä voimalla, vaan täydellisellä rakkaudella. Hän on Taivaan ja maan kuningas, joka kutsuu kaikkia kastettuja rakkaina lapsinaan toimimaan Valtakuntansa hyväksi. Jeesuksen antamaa tehtävää ei tarvitse, eikä edes saa tehdä omassa voimassaan. Hän antaa meille tarvittavan voiman, kun etsimme Häntä Raamatusta, rukouksesta, ehtoollispöydästä ja kristittyjen yhteydestä.