Suomessa vietetään parhaillaan Motivan koordinoimaa energiansäästöviikkoa 6.–12.10.2014. Seurakunnat ja kristilliset järjestöt voivat säästää energiaa ja rahaa huomattavasti siirtymällä energiatehokkaisiin ratkaisuihin.
Tämä sopii myös kirkon sanomaan luomakunnan suojelemisesta, koska energiansäästö vähentää seurakuntien hiilijalanjälkeä.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on pitkään osallistunut energiatalkoisiin. Seurakuntayhtymä löytyy Energiansäästöviikon osallistujien luettelosta. Mukana energiatalkoissa ovat myös kaikki pääkaupunkiseudun seurakunnat, sekä muun muassa Pielaveden, Kouvolan ja Oulun seurakunnat.
Lamppujen vaihto säästää
Turun tuomiokirkon kaikki lähes parisataa hehkulamppua vaihdettiin led-lampuiksi kaksi vuotta sitten. Lamppujen wattimäärä putosi viidesosaan entisestään, samoin sähkönkulutus.
– Kirkon sähkönkulutus putosi 16 kuukauden seurantajaksossa 80 prosenttia, Energiansäästöviikon yhteyshenkilö, suunnitteluhortonomi Heidi Grannas kertoo.
Grannaksen mukaan sähkölasku pieneni tuona aikana 6 800 euroa. Saman verran putosivat myös sähkömiesten työkulut, koska vaihdon jälkeen ei ole tarvinnut vielä vaihtaa yhtäkään ledipoltinta.
– Hehkulamppuja piti vaihtaa usein. Koska ne ovat korkealla, työ tehdään nostureilla, Grannas kertoo.
Energiansäästöviikon pikavinkeissä kerrotaan, että pelkästään vaihtamalla kymmenen halogeenispottia ledeiksi voi säästää kymmenessä vuodessa jopa 500 euroa. Turun tuomiokirkossa on säästetty joka kuukausi jopa 850 euroa, kun otetaan työkulut huomioon. Ne unohtuvat helposti säästölaskelmissa.
Ledit ovat tosin kalliimpia hankkia kuin vanhat polttimot, mutta Grannaksen mukaan vaihto maksaa itsensä nopeasti takaisin säästyneen sähkön avulla. Vaihdettujen lamppujen wattimäärä oli ennen yli 15 000 wattia, mutta vaihdon jälkeen enää noin 3 000 wattia.
Neljän ensimmäisen kuukauden aikana Tuomiokirkossa lamppuvaihdon jälkeen säästyi jo lähes sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran sähköä. Turussa tuumitaan, että jokainen säästetty euro on myös ympäristön säästämistä. Pitkällä aikavälillä energiansäästö tukee toimintaa.
Turun tuomiokirkko on avoinna ja valaistuna talvikautena joka päivä klo 9–19 ja kesällä klo 9–20 ja siellä järjestetään vuosittain noin 1 800 tilaisuutta.
Lämmön talteenottoa ja maalämpöä
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä on valaistuksen ohella kiinnitetty muutenkin huomiota energiatehokkuuteen. Säästötapoja on useita. Yhtymän omistamat Hannunniitun kerrostalot varustettiin hiljattain lämmön talteenottojärjestelmällä peruskorjauksen yhteydessä.
– Turun hautausmaan Ylösnousemuskappeli lämpiää maalämmöllä ja krematorion palokaasuista otetaan niin ikään lämpö talteen, Heidi Grannas kertoo.
Samoin yhtymään kuuluvan Piikkiön seurakunnan harmaakivikirkko ja seurakuntakeskuksen muut rakennukset lämpiävät maalämmöllä. Energialehti kirjoitti aiheesta kaksi vuotta sitten teemalla Minä uskon maalämpöön.
Moni seurakunta uusii lämmitystään sähköstä tai öljystä maalämpöön. Esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän leirikeskukset siirtyvät tai ovat jos siirtyneet maalämpöön. Samoin useita kirkkoja eri puolilla maata on muutettu öljy- tai sähkölämmityksestä maalämpöön. Se on loppumaton energialähde.
Arjen itsestäänselvyyksiä
Energiansäästöviikko on vuosittain viikolla 41 toistuva kampanja, jonka aikana kiinnitetään huomioita energiansäästöön ja tottumuksiin käyttää energiaa. Teemakampanjalla pyritään siihen, että energiansäästökeinoista tulisi arkisia itsestäänselvyyksiä. Usein jo pienillä säädöillä voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia.
Myös Suomen luonnonsuojeluliitto neuvoo säästämään energiaa, lompakkoa ja ympäristöä. Motiva on järjestänyt Energiansäästöviikon jo vuodesta 1997 lähtien. Korimaa Pro kertoi laajasti seurakuntien maalämpöratkaisuista viime vuodenvaihteessa.
Ilmoita asiavirheestä