Askel-logo

Irja Halász lähti evankeliumin asialla Mongoliaan ja päätyi toimittajaksi – ”Sain jännittävän elämän”

Suomalainen Irja Halász lähti 1980-luvulla evankeliumin kertominen mielessään salaperäiseen ja suljettuun kommunistiseen Mongoliaan. Hän kastoi erään opiskelutoverinsa kristityksi kylpyammeessa. 1990-luvun alussa keskellä Mongolian vallankumousta monia Kaukoidän kieliä osaavasta Halászista tuli myös kansainvälisille uutistoimistoille kirjoittava journalisti. Kun rahat loppuivat, uutistoimisto Reuters lähetti sitä lisää junalla Pekingistä. Pankit eivät tuolloin Mongoliassa toimineet.

Halász kastettiin lapsena luterilaiseksi, mutta teini-iässä hän seurasi helluntaiseurakuntaan kuulunutta äitiään helluntailaiseksi. Elämä vapaana lähetystyöntekijänä ja journalistina on ollut jännittävä ja vaiheikas. – Helsingin Saalemissa kuulin, että olin liian uhmakas! Avioeron myötä jouduin aikoinani siellä myös toimintakieltoon.

Jännittäviä käänteitä Halászin elämästä ei totisesti ole puuttunut. Millainen oli hänen lapsuutensa? Miten syntyi mielenkiinto Mongoliaa kohtaan? Millaista oli asua Mongolian demokratialiikkeen johtajan kanssa saman katon alla keskellä vallankumousta? Miten Halász onnistui kertomaan uskosta maassa, jossa siitä ei saanut puhua? Millainen on hänen maailmankuvansa ja maailmankatsomuksensa nyt?

Lue lisää kesäkuun Askel-lehdestä! Jutun kirjoitti Jussi Rytkönen ja kuvasi Jani Laukkanen. Jutussa on myös paljon ainutlaatuisia historiallisia kuvia Mongoliasta.

27.4.1990 Sotilaat ja poliisit on komennettu Ulaanbaatarin keskusaukiolle Hallitustalon eteen. Demokratia-aktivistit istuvat muuriksi kansan ja joukkojen väliin pitäen huolen siitä, ettei kiukustunut kansa pääse antamaan kommunistijohtajille oikeutusta väkivallan käyttämiseen. Kuva: Irja Halász

Näköislehti

N:o 10 / 2024