Kirkon keskiviikkona tekemä ratkaisu vapauttaa vaalikoneen vastausmahdollisuus yli vaalipäivän tuomitaan monella taholla.
Kirkkohallituksen verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioinen ja yhteisökoordinaattori Minna Jaakkola perustelivat päätöstä kahdella syyllä. Toinen oli se, että herätysliikkeen väärin ymmärtäneille annettiin korjausmahdollisuus.
Toinen perustelu oli, että kaikki yhteiskunnalliset vaalikoneet olisivat toimineet samalla tavalla, eli että ehdokkaat ovat voineet vaihtaa mielipiteitään vaalipäivän yli.
Vaaliasiantuntija Sami Borg sekä MTV:n, Ylen ja Helsingin Sanomien vaalikoneista vastaavat tuottajat sanovat, että perustelu ei pidä paikkaansa. Heidän mukaansa mikään vaalikone ei ole tähän saakka antanut ehdokkaiden muuttaa vastauksiaan sen jälkeen, kun ne on julkistettu yleisölle, saati vaalien yli. Se vie pohjan vaalikoneen idealta.
Sami Kallioinen kirkkohallituksesta toteaa, että jos näin on, he ovat saaneet väärää tietoa, mutta se ei muuta ratkaisua.
– Emme ole tällä hetkellä sulkemassa vaalikoneen vastausmahdollisuutta ennen vaaleja, hän sanoo, mutta myöntää, että virheiden korjaamiseen olisi riittänyt rajattu aika.
Kallioinen sanoo, että he saivat kertomansa tiedon vaalikoneiden yleisistä toimintatavoista Zefiltä, joka on tuottanut kirkkohallituksen yhdessä MTV:n kanssa toteuttaman vaalikoneen.
Zefin palvelujohtaja Maria Lahtinen sanoo, että tässä on tapahtunut jokin väärinkäsitys, eikä heiltä ei ole lähtenyt sellaista tietoa. Hänen mukaansa päätös vastausten muuttamisesta tehdään tapauskohtaisesti.
Helsingin Sanomien vaalikonetuottaja Erno Rautarinta sanoo, että kun ehdokas on julkaissut vastauksensa, niitä ei enää pääsääntöisesti muuteta. Hesarilla kukin vastaaja voi julkaista vastuksensa omaan tahtiinsa.
Hän kuitenkin sanoo, että jos jokin epätarkka kysymys on pitänyt muotoilla uudelleen, vain siihen vastukseen on saanut tehdä muutoksia, mutta ei kaikkiin.
Rautarinta huomauttaa, että vapaa ja rajaton vastausten muunteluoikeus antaa mahdollisuuden kikkailla ja optimoida vastauksia.
Vaalikoneella on lopullinen deadline.
– Jos joku ei ole vastannut ajoissa, se on hänen häpeänsä, Rautarinta toteaa
Ylen verkkotuottaja ja vaalikoneasiantuntija Juho Salminen sanoo, että Yle antaa vastaajille noin kuukauden vastausaikaa. Sitten vastausoikeus suljetaan ja yleisöllä on noin kuukausi aikaa tutustua ehdokkaiden mielipiteisiin
– Sehän on ihan naurettavaa, jos ehdokkaat saavat vaaleihin asti pelata vastaustensa kanssa. Se vie pohjan äänestäjän kuluttajansuojalta, Salminen toteaa.
Myös MTV:n vaalikoneasiantuntija Sami Ruokangas ja vaaliasiantuntija Sami Borg ovat kiistäneet, että vaalikonevastauksia olisi pidetty aiemmin auki vaaleihin saakka.
Ilmoita asiavirheestä