Vihapuhetta! Vainoamista! Tukkikaa sen akan suu! Kotimaa24:n toimitukseen tulee paljon palautetta – kiitos siitä – jossa pyydetään, vaaditaan, uhkaillaan lopettamaan kirjoittaminen vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä. Maltillisimmat tällaisen kritiikin lähettäjät toivovat, että samalla kun tehdään uutinen, jossa vl-liike näyttäytyy kriittisessä valossa, pitäisi olla juttu, jossa se näyttäytyy myönteisessä valossa.
Miksi Kotimaa24 tekee niin paljon uutisia vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä? Ja miksi blogisti Vuokko Ilola kirjoittaa jatkuvasti vanhoillislestadiolaisuudesta?
Ensin vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: blogisti kirjoittaa siitä minkä kokee tärkeäksi. Kotimaa24:n toimitus ei rajoita aiheita, kunhan ne pysyvät asiallisuuden ja käyttöehtojen mukaisina. Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kansaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen. Se herättää tunteita.
(Jossain vaiheessa Kotimaa24.n blogistiksi etsittiin tarkoituksella vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa, joka olisi kertonut kokemuksiaan mm. mediamyllerryksestä liikkeen sisäpuolisen näkökulmasta, mutta kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt sitoutumaan bloginpitoon. Yksittäisiä nimettömiäkin blogikirjoituksia tästä näkökulmasta on kuitenkin julkaistu, kun niitä on tarjottu. – Halukkaat ilmoittautukoot edelleen allekirjoittaneelle!)
Mitä vl-liikkeestä uutisointiin tulee, niin riippumatta Kotimaa24:stä liike on ollut muunkin median kiinnostuksen kohteena. Vanhoillislestadiolaisuus on vaikutusvaltainen ja tärkeä uskonnollinen kansanliike. Se on perinteisesti ollut suljettu, jotenkin salaperäinen, omalakinen ja senkin vuoksi kiinnostava. Lisäksi liikkeessä on tapahtumassa uudistumista, ja se on avautumassa. Kotimaa24:n velvollisuus ja toiminta-ajatus on kertoa merkittävän herätysliikkeen muutoksista ja myös sen sisällä käytävästä keskustelusta. Kaikkia osapuolia kuunnellen, luonnollisesti.
Jos Kotimaa24:llä on jokin ”agenda” tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus. Sama vaatimus on myös muussa uutisoinnissa. Arkkipiispa Martti Simojoen sanoja lainatakseni: Kirkossa ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa. – Herätysliikkeissä ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa lehdissä, radiossa, televisiossa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.
Blogit ja sosiaalinen media on tehnyt kaikenlaisen yhteisöllisen sulkeutumisen vaikeammaksi. Ihmisten tunteita, kokemuksia ja havaintoja herätysliikkeistään ei voi kahlita. Kotimaa24 on ollut vain yksi kanava, jonka kautta patoutunut tarve keskustella ja jakaa kokemuksia vl-liikkeestä on purkautunut.
Kun Kotimaa24 syksyllä 2009 avautui (ensin pelkkänä ”blogimetsänä”), oli toimitukselle vilpitön yllätys, kuinka paljon sivustolla syntyi keskustelua juuri vanhoillislestadiolaisuudesta.
Kotimaa24 on itsenäinen journalistinen verkkouutispalvelu, ei siis Kotimaa-lehden tai kirkon ”virallinen” verkkosivusto, kuten moni eksyy välillä luulemaan. Se mitä ja miten Kotimaa24 asioista kertoo, ei ole kirkon kannanotto käsiteltävänä olevaan asiaan, vaan journalistisen harkinnan tuloksena syntynyt uutinen. Joskus uutinen vain kertoo tehdyn päätöksen sisällön, toisinaan tarjoaa siihen myös kriittisiä näkökulmia.
Kotimaa24:n toimintaa voi kuvata myös käsitteellä uskontojournalismi.
Kotimaa24:n journalistinen linja – senkin perään on kommenteissa kyselty – on ilmaistu virallisissa papereissa muun muassa seuraavasti:
1.Kotimaa24.fi tekee luotettavia ja kiinnostavia uutisia kirkosta ja kirkoista Suomessa ja maailmalla. Oma uutishankinta on toimintamme kulmakivi.
2. Kotimaa24.fi-uutisten tarkoitus on tiedonvälitys, keskustelun herättäminen ja yhteisön rakentaminen.
3. Kotimaa24.fi:ssä tehdään uutisia Suomen luterilaisista kirkosta ja sen seurakunnista, kristillisistä kirkoista Suomessa, kirkoista maailmalla, uskonnoista Suomessa ja maailmalla sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista.
4. Kotimaa24.fi:ssä uutisia tehdään luotettavasti, asiantuntevasti, kriittisesti, itsenäisesti, nopeasti, kiinnostavasti ja taloudellisesti.
5. Uutiset Kotimaa24.fi:ssä ovat journalistisesti tuotettuja, pääsääntöisesti lyhyitä. Uutisissa painottuvat faktat ja niiden tuoreet kommentit. Uutiset ovat mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja ja monimediallisia (audio, video).
6. Kotimaa24.fi:n toimintaa uutistuotannossa ohjaavat arvot ovat: aloitteellisuus, luotettavuus ja kriittisyys.
7. Kotimaa24.fi-blogialueeseen sovelletaan yleisiä sosiaalisen median ja verkkokeskustelusivustojen ohjeita ja sääntöjä. Blogit eivät ole journalistista toimintaa.
Kari-Matti Laaksonen: ”En ymmärrä mitään journalismista, mutta nähdäkseni runsaaseen lestadiolaisuutisointiin on yksi yksinkertainen, mutta vähemmän hurskas syy (jonka päätoimittaja kainosti jättää mainitsematta): niitä luetaan”.
Seppälä blogissaan: ”Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kanssaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen”.
En tiedä, millaista ”kainoutta” Kari-Matti tuossa näkee, mutta minun mielestäni Seppälä ei tuon selvemmin voi viitata laajaan lukijakuntaan (vaikka se tuossa kohdistuukin Vuokon blogeihin).
Muutenkaan en ymmärrä, mitä väärää (ei-hurskasta) on siinä, että media tekee uutisia, joita luetaan.
Tässä hiffaamisessa olen Vuokon kanssa samaa mieltää. Täytyy ymmärtää, että toinen laitaa viestinsä nettiin omasta todellisuudestaan ja viesti tulee toisenlaiseen todellisuuteen. Mutta heitä kysymyksen, että miksi sen pitäisi olla vastapuoli?
Voisko nyt v-l:t kertoo mikä mättää ja mikä on virallinen vl: n kanta. Jos te peräätte Kotimaa24 kantaa blogiin, niin kertokaatte ekana miksi ei Vuokko Ilolan blogi ole ok. Ja täsmentäkää sekin kirkon järjestyksen mukaisesti.
Eija tarkoitan vastapuolella henkilöä, jonka kanssa keskustelee. En tarkoita, että kyseessä olisi eri mieltä asioista olevat.
Sonjalta hyvä ja loistava ehdotus! Mukavaa, kun naisetkin osallistuvat keskusteluun, jotenki must tuntuu, et oon ollu aika lailla miesten piiritettävänä tässä jonkin aikaa. Noh, senhän voi olla käsittävinäs ihan itsetuntoa kohentavanaki asiana
Vuokko, kiitos kommentistasi ja että aiot olla tarkkana. Framille tarkoittaa että esiin.
Yhdyn 100% Heikin kommenttiin klo 21:55, jossa on kiteytetty kaikki se mitä minäkin olen yrittänyt sepustaa.
Lisäksi haluan sanoa kaikille, että tulkaapa seuroihin tai kuunnelkaa netistä. Esim. Helsingin seuroja voi kuunnella ihan anonyymisti, ja ei tarvitse luottaa toisen käden tietoihin vaan saa autenttista tietoa että mitä siellä ihan oikeasti saarnataan.
Anna palaa vain, Vuokko, en ole pyrkinyt millään távalla väheksymään.
Asiallisuutta aiheen käsittelyssä peräänkuulutin, mutta jos se ei projektisi ohjeeksi käy, olkoon…
Se mitä sanoin joidenkin kirjoittajien muista vaikuttimista, pitää varmasti paikkansa, ymmärsit asian tai et. Se tulee usein ilmi varsinkin eräiden ateistien kirjoittelussa.
No ton ”framille” -jutun saat uskoa Timo ihan etulahjana anteeksi. Ainakin jos tarkoitat Kotimaan sivuston vasenta yläkulmaa, johon jostain syystä -mistä milloinkin- päätyy joitakin blogikirjoituksia. Nyt en ole ihan varma, mutta onkohan mun kirjoituksia ollut siellä enempi kuin yhden kerran. En ainakaan muista.
Kiitos Olli Seppälälle oivallisesta kirjoituksesta!
Sivuasiasta: Väitän, että Vuokon ripsiväriesimerkki ei nykyisellään lähellekään aina ja kaikkien vl:en keskuudessa johda puhutteluun tai painostukseen. Siinä mielessä se oli ehkä hieman liian yleistävä.
Toisaalta väitän, että liikkeessä yhä laajasti opetetaan puhuttelemaan ja käytännössä painostamaankin tällaiseen ”syntiin” syyllistynyttä. Esim. Pääsihteeri Hänninen kehotti 1,5v sitten saarnassaan puhuttelemaan hiusten värjääjiä yms. ”kristuksen kirkkolain hengessä”, ensin kahden kesken. Eikä Hänninen ole ainoa.
Väitän myös, että ripsiväri on ”virallisessa opetuksessa” synti josta tulee nuhdella, koska Päivämiehessä en voisi kuvitella kirjoitettavan, että voi uskovainen käyttää ripsiväriäkin.
Sinänsä ihan perusteetonta ja typerää että ripsari ja kristinusko liittyisivät jotenkin toisiinsa, mutta enpä voi muuta tehdä kuin ihmetellä ihmisten innovatiivisuutta uskonnollisten sääntöjen keksimisessä.
Kari-Matti: olihan nytkin ihan vasta aivan vilpitön uutinen SRK:n julkilausumasta. K24 on uutisoinut aivan tasapuolisesti. Jos sitten lukijat enemmän kääntyvät SRK:ta vastaan niin se on toinen asia. Ja joskus lestadiolaisuudessa tapahtuu asioita, joihin suurin osa ihmisistä ottaa ihan aiheesta voittopuolisesti negatiivisen asenteen.
Kari-Matti: älä sinäkään yleistä tyytyväisyyttä koskemaan kaikkia lestadiolaisia. Sinä voit olla tyytyväinen kaikkeen, mutta moni on tyytymätön: joihinkin opinkohtiin, elämäntapaohjeistuksiin, toimintatapoihin, SRK:hon tai johonkin muuhun.
Eihän kaapata 80 000 ihmisen suuta omaan käyttöön?
Kiitoksia kaikille kommentoijille.
En nyt tiedä miksi minun pitäisi pelätä jotakin. Välillä kyllästyttää, myönnän, mutta kyllä Vuokko sinunkin tekstisi kovasti uhkuu tunteita välillä.
Eija otti käyttöön aika mainiolta kuulostavan termin ”toisenlainen todellisuus”. Se kuvaa mielestäni aika hyvin, miksi minun on vaikea tavoittaa Jussin ja Vuokon ajatusta Kr. kirkkolain soveltamisesta.
Me katsomme asiaa toisenlaisista todellisuuksista. Kiitos Eija, minusta tuntuu, että minulle aukeaa jotakin. Niin ja kiitos myös Jussille ja Vuokolle.
En tosin vieläkään sulata sitä väitettä, että yli 50 %:ssa tapauksista jonkun mieli järkkyy vai miten se meni.
Ymmärränkö oikein, että te Jussi ja Vuokko ette sinänsä tuomitse Kristuksen antamia ohjeita, joita Kristuksen kirkkolaiksi kutsutaan, mutta haluatta itse arvottaa ne asiat joita soveltaminen voi koskea?
Ja kun se arvottaminen vanhoillislestadiolaisuuden piirissä on erilainen kuin se teidän mielestä pitäisi olla, siitä seuraa ongelmia.
Jatkuu