Minä uskon Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan Luojaan.
Mitä se merkitsee? Vastaus: Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki jäsenet, järjen ja kaikki aistit sekä pitää niitä jatkuvasti yllä. Hän antaa myös vaatteet ja kengät, ruoan ja juoman, kodin ja konnun, vaimon ja lapset, pellon, karjan sekä kaiken omaisuuden. Hän suo minulle joka päivä runsaasti ruumiin ravintoa ja kaikkia elämän tarpeita, suojelee kaikilta vaaroilta, turvaa ja varjelee kaikesta pahasta. Kaiken tämän hän tekee yksinomaan isällisestä, jumalallisesta hyvyydestään ja laupeudestaan, vaikka en sitä lainkaan ansaitse enkä ole sen arvoinen. Tästä kaikesta minun on häntä kiitettävä ja ylistettävä ja tämän vuoksi häntä palveltava ja toteltava. Tämä on varmasti totta.
Tunnustuskirjat/Vähä katekismus/Ensimmäinen uskonkohta(sivu 305)
Uskotko Isään Jumalaan, joka on luonut koko luomakunnan vai evoluutioon ja sattumaan; miksi ja mikä merkitys luomiskertomuksella tai alkuräjähdyksellä ja sattumalla on meille?
Arkkipiispa Jukka Paarma: ”Jumala nähdään takaapäin. Jumala ikään kuin kätkeytyy vastakohtaansa. Jumala ei suostu ihmisten paljastamaksi tai ihmisten selitettäväksi. Jumala on salattu Jumala ja hänen voimansa näkyy hänen heikkoudessaan, Jumalan kirkkaus pimeyden keskellä ja hänen läsnäolonsa tunnetaan poissaolon kokemuksen keskellä.”
Miksi meillä on salattu Jumala?
Mikä merkitys meille on Isä meidän -rukouksella?
Linkki arkkipiispa Jukka Paarman hyvään saarnaan Roomassa:
http://www.evl.fi/arkkipiispa/jp17-1-99.htm
Kaikki julkaistut blogini:
Ei se nyt Juha ihan noin mene. Kaikkeen tutkimukseen käytetään rikkaissakin maissa aivan liian vähän rahaa, eikä rahoitusta saa pelkillä väittämillä. Kreationistit tekisivät palveluksen asiansa uskottavuudelle, jos lopettaisivat tieteellisen tutkimuksen moralisoinnin. Monissa tieteissä käytetään koko ajan työhypoteesinä ja suorastaan aksioomana sitä, että maailmankaikkeus on miljardeja vuosia vanha, elämä sai alkunsa miljardeja vuosia sitten ja ihmiskunnan esihistoriakin ulottuu kymmenien tuhansien vuosien taakse. Jos kristitty ihminen itse uskoo nuoreen maailmaan ja kuuteen luomispäivään, hänen ei tule kuitenkaan väittää tiedettä epärehelliseksi tai epämoraaliseksi.
Teemu, minä olen kiinnostunut tietää tutkimuksen rahoittajan, kun luen jonkun tutkimuksen tuloksia.
Kimmo, provosoidahan aina voi, ei siinä mitään, mutta jotenkin minä ajattelen että jos Juha uskoo maailman olevan 6000 vuotta vanha niin se ei ole keneltäkään pois, eikä se aja maailmaa takaisin keskiajalle. Miksi siitä siis pitäisi stressata? Ongelmia syntyy kun asioita pakkosyötetään, riippumatta siitä kuka syöttää ja kenelle.
”Olen kiinnostunut tietää tutkimuksen rahoittajan, kun luen jonkun tutkimuksen tuloksia.”
Mikä rahoittaja on mahtanut omaksi edukseen rahoittaa tällaisen totuutta vääristävän tutkimustuloksen: ”115 000–10 000 vuotta sitten jääkerros peitti suurimmillaan Pohjois- ja Keski-Euroopassa alueita ulottuen pohjoiseen Saksaan ja Pohjanmerelle asti”?
Martti Pentti, kun tiedät jonkun tutkimuksen ja sen tulokset, niin varmaan tiedät tutkijan (ryhmän) ja mitä menetelmiä tutkimuksessa on käytetty. Myös tutkimuksen rahoittajan voit saada selville. Minulle kertomasi tutkimus on vieras.
””Onpa kaikki muukin tieto tieteen ja tutkimuksen ansiosta vuosituhannesta toiseen vain lisääntynyt ilman, että Raamatussa olisi siitä halaistua sanaakaan. Että se siitä Raamatun kaikentietävyydestä.”””
Kimmo taas latelee temppelinharjalta jumalaisia viisauksiaan.
Ei kukaan ole sanonutkaan, että Raamattu on kaikkitietävä.
Lutherin työtoveri muuten kirjoitti Kopernikuksen teokseen esipuheen.
Lainaus Wikisitaateista:
”
Tämän perusteella ei Luther kyllä kovin kopernikaaninen ollut. Tiedätkö asiasta enemmän, Jorma? Kuka muuten oli tuo esipuheen kirjoittaja?
Tutkimuksia rahoittavat valtio, yliopistot, Euroopan unioni ja erilaiset säätiöt. Tällä hetkellä odotan vastausta Emil Aaltosen säätiöltä vapunaattona. Suomessa merkittäviä rahoittajia ovat Kordelinin säätiö, Koneen säätiö ja Kulttuurirahasto. Sekä tietenkin Suomen Akatemia.
@ Jorma Ojala
Temppelin harjalla tai ei, mutta kyllä toi Heinilän Juha lateli tämmöisiä viisauksia. Aattelin että täytyy poikaa vähän hillitä ihan mahottomia haastelemasta ja kunnon ihmisiä harhaopin syntisille teille johdattelemasta.
Tää oli taas mulle ihan uusi tieto. Tämmöstä se näyttää uskovaisten totuus olevan. Aina sitä oppii uutta, kun vanhaksi elää.
Googlasin hiukan lisää Lutherin suhtautumisesta Kopernikukseen. Asia lienee mutkikkaampi kuin lainaukseni Wikisitaateista antaa ymmärtää.
Suositeltava artikkeli on esim.
http://www.leaderu.com/science/kobe.html#copernicus
ja eräässä toisessa kirjoituksessa päätellään:
”His attitude towards Copernicus was indifference or ignorance, but not hostility.”