Tunnustuskirjat – Luominen

Minä uskon Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan Luojaan. 

Mitä se merkitsee? Vastaus: Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan, antanut minulle ruumiin ja sielun, silmät, korvat ja kaikki jäsenet, järjen ja kaikki aistit sekä pitää niitä jatkuvasti yllä. Hän antaa myös vaatteet ja kengät, ruoan ja juoman, kodin ja konnun, vaimon ja lapset, pellon, karjan sekä kaiken omaisuuden. Hän suo minulle joka päivä runsaasti ruumiin ravintoa ja kaikkia elämän tarpeita, suojelee kaikilta vaaroilta, turvaa ja varjelee kaikesta pahasta. Kaiken tämän hän tekee yksinomaan isällisestä, jumalallisesta hyvyydestään ja laupeudestaan, vaikka en sitä lainkaan ansaitse enkä ole sen arvoinen. Tästä kaikesta minun on häntä kiitettävä ja ylistettävä ja tämän vuoksi häntä palveltava ja toteltava. Tämä on varmasti totta.

Tunnustuskirjat/Vähä katekismus/Ensimmäinen uskonkohta(sivu 305)

Uskotko Isään Jumalaan, joka on luonut koko luomakunnan vai evoluutioon ja sattumaan; miksi ja mikä merkitys luomiskertomuksella tai alkuräjähdyksellä ja sattumalla on meille?

Arkkipiispa Jukka Paarma: ”Jumala nähdään takaapäin. Jumala ikään kuin kätkeytyy vastakohtaansa. Jumala ei suostu ihmisten paljastamaksi tai ihmisten selitettäväksi. Jumala on salattu Jumala ja hänen voimansa näkyy hänen heikkoudessaan, Jumalan kirkkaus pimeyden keskellä ja hänen läsnäolonsa tunnetaan poissaolon kokemuksen keskellä.”
Miksi meillä on salattu Jumala?

Mikä merkitys meille on Isä meidän -rukouksella?

 b2ap3_thumbnail_Arkkipiispan-vaakuna-.jpg

Linkki arkkipiispa Jukka Paarman hyvään saarnaan Roomassa:

http://www.evl.fi/arkkipiispa/jp17-1-99.htm

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

  1. ”Koulukirjoissa on kaikenlaista asiaa. Nyt oli kysymys tutkimustuloksesta.” Koulukirjojen asia on yleensä tutkittua tietoa. Suurin osa on kauan jatkuneen ja laajan perustutkimuksen yhä uudestaan vahvistamaa ja täsmentämää tulosta. Sen kustannuksia olemme maksaneet ja maksamme edelleen vaikkapa pitämällä yllä yliopistoja ja korkeakouluja. Etu, jonka saamme, on tieto siitä, missä olemme ja mitä ympärillämme ja itsessämme tapahtuu.

  2. @ Teemu Kakkuri

    Tiedettä ovat vieneet eteenpäin tiedemiehet, eivät teologit. Vielä paljon Lutherin jälkeenkin on ihmisillä ollut mitä huvittavampia tieteellisiä käsityksiä. Paljon vaativampaa olisikin nähdä oman aikamme käsityksissä korjattavaa ja puutteellisuuksia. Se vaan jää useimmilta näkemättä ja tulevat sukupolvet nauravat vuorostaan meille.

    Näin se juuri on kuin sanot. Vaikka tieteen todistama uusi tieto koko ajan lisääntyy, selvinneeköhän se lopullinen totuus koskaan. Tuskin ainakaan meidän elinaikanamme.

    Juha vaan väitti, että Raamatussa ovat juuri ne asiat, jotka Jumala haluaa meidän tietävän ja siihen otin kantaa, ettei siellä ole maailmankaikkeuden rakenteestakaan oikeaa tietoa. Vai eikö se Jumala halua meidän tietävän sitä mitä uusi tieteellinen tutkimus meille jatkuvasti lisää paljastaa???

  3. @ Juha Heinilä

    Kimmo, eipä taida kuu olla juustosta tehty ainakaan tuo joka on tuolla taivaalla.

    Ei vai, mä ihan uskoin kun sä väitit niin uskovasi.

    Mutta aurinkomme, joka on tuolla taivaalla, liikkuu, vaikka meistä jotkut luulevat sen olevan paikallaan

    Niin varmaan juu, jos sä kerran niin uskot. Ja maatakiertävä, lentävä spagettihirviö kaappaa koko planeetan spagettilonkeroillaan ja me kaikki hukutaan lopulta pastaan.

  4. Tuohon tieteellisen tutkimuksen ja Raamatun suhteeseen: Jumala on rakastava Isä, joka haluaa antaa lapsilleen itse löytämisen ilon. Siksi Hän kertoo itsestään sekä luonnossa ja sen tutkimisessa että Raamatussa. Toisia ihmisiä Jumalan kirjeistä unohtamatta.

  5. Kun suuri luonnonfilosofi Carl von Linnaeus uskoi, että pääskyset talvehtivat merenpohjassa, ei hänen kasvitieteen kirjojaan sen vuoksi ole vieläkään heitetty romukoppaan. Paljon on hänen luomansa systeemi toki muuttunut.

    Outoa arvostella Raamattua sen vuoksi, ettei se kerro mitään Higgsin bosonista tai kaksoiskierteestä.
    Raamatun ilmoituksen tarkoitus on vallan toinen. Ihmisen tulisi tuntea luojansa ja tämän tahto ja pelastuksen tie Krsituksessa.

  6. Jorma, kiitos hyvästä kommentista. Meidän on helppo luottaa Pyhään Raamattuun, koska uskomme Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan. Uskoton sydän löytää aivan varmasti kaikenlaisia juttuja, jottei vain tarvitsisi uskoa Jumalaan, jonka kirja on Pyhä Raamattu.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.