1. sunnuntai loppiaisesta, Luuk. 3: 15–18, 21–22, Olli Hallikainen

Olli Hallikainen
Tampereen tuomiokirkkoseurakunta

ämän pyhän 1.lukukappaleesta 1. Moos. 9 kuulimme:
Jumala sanoi vielä: ”Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta.”
Jumala teki liiton, jonka merkkinä oli sateenkaari. Jumala sanoi: ”Minä teen liiton ”teidän” kanssa.” Tällä hän tarkoitti Nooaa ja hänen poikiaan. Nämä olivat säilyneet elossa tuhotulvalta. He olivat rakentaneet arkin, johon olivat koonneet kaikkia eliölajeja. Arkki pelasti Nooan, hänen perheensä ja eläimet vedenpaisumuksen tuholta. Nooan perhe oli ainut tuhosta selvinnyt ihmisjoukko. Heidän kanssaan Jumala teki liiton.
Sateenkaaren liitto koski myös Nooan jälkeläisiä. Tämä tarkoittaa, että Jumalan liitto koskee kaikkia ihmisiä. Ei ole sellaista kansaa, heimoa tai ihmisryhmää, jota sateenkaaren lupaus ei koskisi.
Nooan ja muiden ihmisten lisäksi Jumala teki liiton myös ”kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa”.
Mikä oli tämä liitto Jumalan ja kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa?

Vuosisadat on ollut vallalla käsitys, että ihminen on luomakunnan kruunu, muun luomakunnan yläpuolella. Tätä on perusteltu juuri 1. Moos. kirjassa olevalla Jumalan käskyllä: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa. Kaikki villieläimet ja taivaan linnut, kaikki maan päällä liikkuvat eläimet ja meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä; ne on annettu teidän valtaanne.”
Tämän ihmisen erityisaseman rinnalla on syytä kuitenkin muistaa, että Jumala teki liiton ”kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa”.
Tämä tarkoittaa, että ihminen on osa luomakuntaa. Myös eläinkunnassa on sellaisia kykyjä, joita ihmisellä on.
Uutisen mukaan amerikkalaiset tutkijat yrittävät selvittää varisten puhetta. Rumalta kuulostava raakkuminen onkin lintujen keskustelua. Ihminen ei ole ainoa eläin, joka käyttää ääntelyä vuorovaikutukseen.
Toinen esimerkki älykkäästä eläimestä on koira. Se on ollut ihmisen kumppani tuhansia vuosia. Monet koiraihmiset kertovat miten lemmikki kuuntelee ja ymmärtää emäntäänsä tai isäntäänsä. Ja monet kertovat koiran surevan hoitajansa kuolemaa. Sillä on hyvin ihmismäisiä piirteitä.

Ihminen on kehittynein eläin, jolle on annettu mahdollisuus luonnon hyödyntämiseen. Ihmiselle on annettu älyä, jota hän voi käyttää luonnon varjelemiseen, mutta valitettavasti myös sen tuhoamiseen. Karuna ja huolestuttavana esimerkkinä tästä on muovijätteen heittäminen luontoon ja meriin.
Vuosi sitten julkaistun raportin mukaan meriin kulkeutuu vuosittain ainakin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä. Määrää voi verrata siihen, jos aaltoihin kipattaisiin jäteautollinen muovia vuorokauden jokainen minuutti vuoden ympäri. Jos nykyinen tahti jatkuu, merissämme on 30 vuoden kuluttua enemmän muovia, kuin kalaa.
Mitä sanottavaa sateenkaariliitosta kertovalla raamatuntekstillä on maailman ympäristöongelmiin?
Ihmisen erityisasema muuhun luomakuntaan nähden ei anna lupaa riistää ja tuhota ympäristöä.
Jumalan tekemä liitto Nooan ja kaiken elollisen kanssa on vastuun liitto. Siinä on kaksi osapuolta, Jumala ja ihminen. Liitossa ovat velvollisuudet ja vapaudet. Jumala lupasi Nooalle, että vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää. Mutta, jos ihminen rikkoo liiton tuhoamalla elinympäristöään, voiko Jumalan lupaus silloin olla enää voimassa?
On hyvä, että olemme havahtumassa vastuuseen ympäristöstä. Vielä voimme korjata elämäntapojamme ja vähentää jätekuormaa. Muutos alkaa sinusta ja minusta. Luonto ja sen Luoja kiittävät, kun kierrätämme jätteet. Sateenkaari näkyy kirkkaana, kun saastesavut eivät sumenna taivasta.

Sateenkaaren liitto on esikuva myös kasteen liitosta. Jeesuksen kasteessa ei näkynyt sateenkaarta, mutta avoimesta taivaasta kuului ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.”
Näin Jumala on sanonut kasteessa myös sinulle ja minulle: ”Sinä olet minun rakas poikani. Sinä olet minun rakas tyttöni.”
Kasteessa eteemme avattiin arkin ovi ja Jumala otti meidät sisälle pelastuksen arkkiin. Kaste kantaa meitä elämän myrskyjen läpi perille. Kastevesi huuhtelee elämässä tarttuvan lian ja roskat pois.
Kasteen lupaus Jumalan huolenpidosta koskee kaikkia. Sateenkaaressa ovat kaikki värit. Samoin Jumalan lupaus ei erottele ihmisiä.
Kiitollisuus kasteen liitosta ohjaa meidät vastuulliseen elämäntapaan.
Kesällä kävimme vaimoni kanssa kotiseuturetkellä kauniin naapuripitäjän, Ruoveden, keskustassa. Kulkumme johti myös Runoilijan lähteelle. Mielessä soi laulu Lähteellä, Runebergin kauniin runon mukaisesti: ”Sua lähde kaunis katselen likellä vettäsi, kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi.”
Pettymys oli melkoinen, kun tulimme lähteelle. Se oli täynnä vihreää levää. Reheviä vesikasveja kasvoi ympäri lähdettä.
Myöhemmin luin selvitystä lähteen tilasta. Sen mukaan vedessä oli runsaasti bakteereita ja muita epäpuhtauksia, ravinteita, jotka ovat kulkeutuneet lähteeseen lähistön asutuksesta ja pelloilta.
Kuitenkin, kun katsoin lähdettä tarkemmin näin siinä jotain liikettä. Lähteen pohjasta pulppusi kirkasta vettä. Se kyllä sekoittui nopeasti levien joukkoon, mutta se oli kirkasta lähdevettä.
Kun kävelimme pois Runebergin lähteeltä, alkoi sataa. Taivaalle syntyi sateenkaari, joka hehkui kaikissa väreissään.
Se oli merkki. Jumala ei ole hylännyt, eikä hän koskaan hylkää meitä, luotujaan.
Kaste on tällainen raikkaan ja puhtaan veden lähde. Jumala voi tuoda puhdasta vettä meidän ihmisten likaamaan maailmaan. Kasteen armoliitto on aina voimassa. Jumala sanoo: ”Sinä olet minun rakas poikani. Sinä olet minun rakas tyttöni.”
Jumalan puhdistavan armon ja hyvyyden kokeminen johtaa iloiseen vastuunottamiseen omista valinnoista ympäristön ja tulevien sukupolvien hyväksi. Että myös lapsemme ja lastemme lapset voisivat liittyä kasteen liittoon, nähdä Jumalan luomistyön kauneuden, katsella lähteen kirkasta heijastusta ja ihmetellä Jumalan sateenkaarta taivaalla.