2. sunnuntai loppiaisesta, Joh. 2: 1–11, Noora Tikkala

Noora Tikkala
Rovaniemen seurakunta

Kateeksi ei kyllä käy äiti Mariaa tämänkään kertomuksen äärellä. Jeesuksen tylytys on hämmentävää: ”Anna minun olla, nainen!” Samoin Jeesus vastasi hieman tylyhköön sävyyn ollessaan 12-vuotiaana temppelissä: ”mitä te minua etsitte?” Nuorena temppelissä Jeesus etsi itsekin kutsumustaan ja elämän tarkoitustaan. Nyt Jeesus väitti, että hänen aikansa ei ole vielä tullut, mutta Äiti Maria tiesi paremmin. Jo Jeesuksen syntymän aikaan Maria oli kätkenyt kaiken sydämeensä ja huomannut ja pienestä saakka tämän lapsen erityialaatuisuuden.

Veden muuttaminen viiniksi Kaanan häissä oli Jeesuksen ensimmäinen tunnusteko. Jeesuksen elämässä on nyt siirrytty nuoruudesta julkisen toiminnan alkuaikoihin. Olikohan kyseessä tyypillinen sanailu äidin ja pojan välillä? Tuntuiko Jeesus sanovan, ”älä ny äiti viitti”? Maria ikään kuin patisteli Jeesusta näyttämään voimansa kun tilanne sitä vaatii. Hän tiesi, että Jeesus voisi tehdä asialle jotakin. Hän ei välittänyt estelyistä vaan kehotti palvelijoita toimimaan, ja jälleen Jeesus oli kuuliainen äidilleen.
Tuttu ihmekertomus sisältää myös huumoria. Viini loppui kesken. Hyvät bileet olivat vaarassa lässähtää! Ja kun Jeesus teki ensimmäisen ihmeensä, hän teki sen kunnolla. Ei loihtinut mitä tahansa halpaa etikkaa vaan kunnon laatuviiniä. Kertomuksessa on erikseen mainittu käytettyjen vesiastioiden mitta. En tiedä tarkkaan mitä parin kolmen mitan vetoisuus tarkoittaa litroissa, mutta ilmeisesti viiniä kertyi myös melko huomattava määrä. Hupaisaa on se, että kenties kaikki vieraat eivät edes tajunneet mitään ihmettä tapahtuneen. Juhlat jatkuivat entistä hauskempina kun pöytään saatiin lisää viiniä.

Jeesuksen ensimmäinen tunnusteko poikkeaa tulevista. Usein kansa kuohahti kun Jeesus herätti kuolleita, paransi sairaita tai ruokki tuhansia nälkäisiä. Joten miksi juuri veden muuttaminen viiniksi? Viini on Raamatussa vahva Kristus symboli. Ehtoollisessa Jeesus antaa itsensä leivän ja viinin muodossa, ensi sunnuntaina kuulemme vertauksen viinitarhan isännästä ja myöhemmin Johanneksen evankeliumissa Jeesus esittää itsestään vertauksen: ”minä olen tosi viinipuu”.

On hauskaa yrittää kuvitella, miten Kaanan häissä juhlijat ovat ajatelleet tästä ihmeestä? Mitä vieraat ajattelivat saadessaan mainiota viiniä? Mitä ajatteli pitojen valvoja tai palvelijat, jotka toivat Jeesukselle vesiastiat? Jeesuksen äiti Maria, tai häpeästä pelastettu sulhanen? Mutta kertomus Kaanan häistä on kertomus paitsi uskosta, myös elämästä ja erityisesti ilosta. Nyt ollaan juhlissa, ihmiset olivat kokoontuneet yhteen iloisen hääjuhlan vuoksi, pitivät hauskaa ja tapasivat ystäviä ja sukulaisia. Kaiken ei aina tarvitse olla niin vakavaa. Evankeliumihan sananmukaisesti tarkoittaakin ilosanomaa. Hyvät asiat elämässä ovat lahjaa Jumalalta. Niistä saa ja täytyykin iloita. Roomalaiskirjeessä meitä muistutetaan erilaisista lahjoista ja tehtävistä. Meitä kehotetaan iloitsemaan, niin että Pyhä Henki voisi vaikuttaa meissä. Hengen hedelmää ovat rauha, rakkaus ja ilo.

Ensimmäisellä ihmeellään Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Se oli merkki messiaanisen aikakauden alkamisesta. Ihmeiden ja tunnustekojen tarkoitus on pohjimmiltaan kasvattaa uskoa, kirkastaa Kristusta. Usein elämä ja harmaa arki imaisee mukaansa. Tänään voit kuitenkin hetken miettiä itseksesi hetken, miten Jumala on vaikuttanut sinun elämässäsi? Mikä on tuottanut sinulle iloa? On ehkä asioita, jotka olet omassa elämässäsi kokenut pienenä tai suurena ihmeenä? Sillä Jumala ei tehnyt ihmeitä ainoastaan aikojen alussa, vaan se on todellisuutta myös tässä maailmassa.