Kirkolliskokous on hyväksynyt Kirkon keskusrahaston talousarvion vuodelle 2025 ja toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2025–2027 muutamalla muutoksella.
Talousvaliokunta puuttui mietinnössään Kirkkohallituksen kärkihankkeisiin. Kirkkohallitus esitti kahden meneillään olevan hankkeen jatkamista ja neljää uutta kärkihanketta.
Talousvaliokunta ei nähnyt estettä jatkaa Hiilineutraali kirkko ja Vanhan testamentin kääntäminen mobiiliympäristöön -hankkeita myös ensi vuonna. Se piti kuitenkin neljän uuden laajan hankkeen käynnistämistä arveluttavana samalla, kun Kirkkohallitus on säästötoimenpiteiden ja muutosneuvottelujen kohteena. Se piti hankkeita Rekrytoinnin kehittäminen ja tekoälykoulutukseen liittyvää Digi@Kirkko tarpeellisina. Sen sijaan hankkeet Kirkon vaikuttavuus ja Monimuotoinen kirkko voidaan valiokunnan mielestä toteuttaa pienemmässä mittakaavassa, ei kärkihankkeina.
Näillä muutoksin talousarvio ja toiminta- ja taloussuunnitelma hyväksyttiin kirkolliskokouksessa. Kirkon tilikauden tulokseksi ensi vuonna arvioidaan 2,21 miljoonaa euroa.
Samalla kirkolliskokous hyväksyi Kirkkohallituksen esittämät uudet valtionrahoituksen jakoperusteet osana taloussuunnitelmaa. Talousvaliokunnan esityksestä niihin otetaan kuitenkin kahden vuoden siirtymäaika. Valiokunnan puheenjohtaja Tapio Tähtinen korosti kirkolliskokoukselle sitä, että valiokunta seuraa jakoperusteiden toimivuutta niin kuin kirkon taloutta muutenkin pitkäjänteisesti ja viestii siitä kirkolliskokoukselle.
Valtionrahoituksen jakoperusteet herättivät kirkolliskokouksessa paljon keskustelua. Pääkaupunkiseudun edustajat eivät pitäneet niitä oikeudenmukaisina, kun taas pienemmät seurakunnat hyötyvät niistä. Lue lisää keskustelusta tästä.
Edustaja Eino Nissinen selvensi nykytilannetta hautaustoimen tilastoilla.
– Tällä hetkellä me tiedetään tilastoista, että voi olla seurakunta, jossa yhtä hautausta kohti valtion rahaa saadaan 3000 euroa. Kyseisessä seurakunnassa voi arkkuhautausten osuus olla 15 prosenttia tai alle ja loput on tuhkauksia. Sitten voi olla toinen seurakunta, jossa saadaan hautausta kohden rahaa valtiolta reilu 1000 euroa, ja siellä saattaa arkkuhautausten osuus olla yli 70 prosenttia.
– Ymmärrän sen, että kirpaisee pääkaupunkiseudulla, jossa noin 200 hautausmaatyöntekijää joudutaan laittamaan pois. Mutta kyllä ymmärrän sen, että edustaja Kemppaisen johtamaan seurakuntaan olisi ihan mukava, jos saisi edes sen ensimmäisen hautausmaiden hoitajan, Nissinen totesi uusien jakoperusteiden tuomasta muutoksesta.
Nissinen viittasi kommentillaan edustaja Jari Kemppaisen puheenvuoroon, jossa tämä totesi, ettei Pälkäneellä ole lainkaan hautausmaatyöntekijää ja hautausmaita vain ylläpidetään, ei hoideta.
Ilmoita asiavirheestä