Elämäntaito: Vaatimuksesta lepoon – vapaudu hengellisistä tunnelukoista

Jos Jumalan rakkauteen ja hyvään tahtoon luottaminen tuntuu mahdottomalta, taustalla saattavat vaikuttaa lapsuudessa psyyken suojaksi muodostuneet tunnelukot. Aikuisena niiden purkaminen on mahdollista.

Ylöjärveläinen pappi, terapeutti ja tietokirjailija Miia Moisio kertoo uskoneensa Jumalaan nuoruudestaan saakka. Puhe Jeesuksen rakkaudesta ja sovituksesta kaikui kuitenkin kuin kuuroille korville.

– Ajattelin, ettei se rakkaus kuulu minulle. Hylkäsin Jumalan, koska koin hänen hylänneen minut.

Rukoukset olivat Moisiolle lähinnä sen varmistelua, että kaikki menisi hyvin. Hän koki jatkuvaa syyllisyyttä, riittämättömyyttä ja sisäistä vaatimusta, kuinka pitäisi rukoilla enemmän. Jumalan kasvot olivat ankarat ja vaativat.

Onko tarpeisiisi vastattu?

Ahdistunutta oloaan Moisio yritti tasapainottaa suorittamisella ja kiltteydellä, mutta käytös ajoi vain syvemmälle tummiin vesiin, häpeään ja masennukseen.

Synkkä mieliala pakotti Moison lopulta hakeutumaan avun piiriin. Aikuisena hän ymmärsi, että oli ollut masentunut lapsuudestaan saakka, liki 25 vuotta.

– Olin hyvin herkkä lapsi ja koin monia menetyksiä. Reagoin voimakkaasti ihan tavallisiinkin asioihin.

”Lapsi tarvitsee hyväksyntää, turvallisuutta ja rakastavia katseita.”

Lapsuus- ja nuoruusvuosien kokemusten seurauksena Moisio oli kehittänyt ympärilleen suojamuureja, tunnelukkoja.

– Tunnelukkoja on 18 erilaista ja niitä syntyy kenelle vain, jonka tarpeisiin ei ole kasvuiässä riittävästi vastattu, Moisio selventää.

Tunnelukkojen syntymisen taustalla on usein vähättelyä, hylkäämistä, laiminlyöntiä ja satuttamista. Lapsi on saattanut joutua kantamaan liikaa toisten tunteita ja kuormia.

– Lapsi tarvitsee hyväksyntää, turvallisuutta ja rakastavia katseita. Kun hänen tarpeisiinsa vastataan riittävästi, se auttaa kasvamaan terveeksi ja ehkäisee tunnelukkojen syntymistä.

Esimerkiksi vaativuuden tunnelukko syntyy, kun lapselta vaaditaan paljon tai hänen lähellään on itseltään paljon vaativa aikuinen. Aikuisuudessa vaativuuden tunnelukko ajaa ihmisen helposti jatkuvaan suorittamiseen ja sitä kautta esimerkiksi uupumukseen. Lepo tai rentoutuminen voi olla sallittua vasta, kun viimeinenkin velvollisuus on hoidettu.

Uhrautumisen tunnelukon seurauksena ihminen saattaa kuvitella, että hänen on pakko pärjätä elämässä yksin. Apua on vaikea vastaanottaa Jumalalta tai lähimmäiseltä.

Muita tunnelukkoja ovat esimerkiksi alistuvuuden-, hylkäämisen-, ulkopuolisuuden ja riittämättömyyden tunnelukko.

Tunnelukko syntyy suojaksi

Alun perin tunnelukot kehittyvät lapsuudessa psyyken suojaksi, mutta aikuisuudessa ne ajavat toistamaan haitallisia käytösmalleja ja ajatuskulkuja. Ihminen saattaa esimerkiksi ajautua kerta toisensa jälkeen häntä satuttaviin ihmissuhteisiin, vähätellä itseään tai alistua epäterveellä tavalla. Kuva todellisuudesta vääristyy.

Haitallisen tunnelukon aktivoituessa kehoon nousee häpeän, arvottomuuden ja syyllisyyden tunteita, jotka ottavat ylivallan. Näistä sisäisistä ajatusmalleista käytetään nimitystä skeema. Skeemat ohjaavat ihmisen ajatusmaailmaa ja käytöstä. Pahimmillaan ne ajavat masennukseen, kuten Moisiolle tapahtui.

Koska ihminen on kokonaisuus, tunnelukot vahingoittavat herkästi myös suhdetta Jumalaan ja vääristävät sitä. Jumalakuvaamme saattaa heijastua lapsuuden vaativan, rankaisevan, arvaamattomasti käyttäytyvän tai ankaran auktoriteetin piirteitä.

Myös ahdistava uskonnollinen ilmapiiri voi vaikuttaa tuhoisasti. Kuva vaativasta, alistavasta ja hylkäävästä Jumalasta voi olla kiinteä osa sisäistä maailmaa.

– Tällaisilla valheellisilla skeemoilla ei ole mitään tekemistä Jumalan todellisen olemuksen kanssa, Moisio muistuttaa.

Toipuminen on hidasta

Miia Moisio kertoo tehneensä paljon psyykkistä työtä niin yksin kuin ammattiauttajan kanssa. Toipuminen alkoi läsnäolotaitojen harjoittamisesta ja sitä kautta tunnelukkojen tunnistamisesta ja työstämisestä.

– Netissä voi tehdä useiden eri tahojen julkaisemia tunnelukkotestejä, joihin vastaamalla saa viitteitä omasta tilanteestaan. Aiheesta löytyy myös paljon hyvää kirjallisuutta. Psykoterapiaan hakeutuminen on hyvä ajatus, mikäli tunnistaa itsellään tunnelukkoja, hän vinkkaa.

Lapsuuden ja oman suvun historian tutkiminen antaa ymmärrystä, mistä omat tunnelukot ovat syntyneet. Itsetuntemuksen kasvattaminen on tärkeä askel toipumisen ja tunnelukoista vapautumisen tiellä. Psyykkisen työn kautta tunnelukot vähitellen laimenevat. Hankalia tunteita on helpompi tunnistaa ja käsitellä.

Moisio kehottaa tunnustelemaan rauhassa omia tarpeita, tunteita, rajoja ja persoonan eri puolia. Toipuminen on hidasta ja voimia vievää, mutta mahdollista. Myötätunto itseä kohtaan on suuri apu.

– Jeesus kehotti meitä rakastamaan lähimmäistä kuin itseämme. Tämä ei tarkoita vääränlaista itserakkautta tai itsekkyyttä vaan tervettä itsensä hyväksymistä ja omien tarpeiden kuuntelua.

Vääränlainen alistaminen tai uhrautuminen on Moision mukaan helppo verhota hengellisyyteen.

– Hengellisen väkivallan taustalla on usein monimutkainen vyyhti tunnelukkoja.

Miia Moisio on kirjoittanut kirjat: Toivon kirja masennuksesta, Lupa surra, Häpeästä valoon sekä Masennus ja tunnelukot.

Huokauskin riittää

Omassa elämässään Miia Moisio on kokenut mullistavan muutoksen vapauduttuaan tunnelukkojen kahleista. Haitalliset skeemat eivät enää varjosta elämää. Ihmissuhteet ovat eheytyneet. Arkeen on tullut lepoa ja luottamusta. Työtään terapeuttina, luennoitsijana ja kirjailijana Moisio tekee rentoudesta käsin.

Aiemmin moni asia oli ponnistelua ja suorittamista. Nykyään hänen on helppo uskoa, että asiat tapahtuvat tarkoituksenmukaisesti, Jumalan suunnitelmasta ja tahdosta käsin.

– Vapauduttuani tunnelukoista olen saanut sielunrauhan ja levollisen luottamuksen Jumalan hyvään tahtoon minuakin kohtaan. Tämä ei ollut mahdollista, kun olin vahvasti tunnelukkoinen myös hengellisyyden alueella.

– Raamattu opettaa, että Jumalan valtakunta on sisäisesti meissä, meidän keskellänne. Tunnetasolla se merkitsee rakkautta, myötätuntoa ja hyväksyntää niin itseä kuin lähimmäistä kohtaan.

Rukoillessaan Miia Moisio luottaa nyt siihen, että yksikin huokaus riittää. Vaikeiden vuosien jälkeen hänen on helppo tuntea kiitollisuutta Jumalaa kohtaan.

– Hän pyrkii eheyttämään meitä.

Lue lisää tunnelukoista ja tutustu omahoito-ohjelmiin www.mielenterveydentalo.fi

Sanna Takala