Suomessa on havahduttava henkisen pahoinpitelyn tunnistamiseen ja ehkäisemiseen, vaatii Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.
Henkinen pahoinpitely on noussut viime viikkoina keskusteluun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n työpaikkaongelmista puhuttaessa. AKT:n asioita selvittelee poliisi.
Sauri huomauttaa, että henkinen pahoinpitely -rikosnimikettä on tähän saakka käytetty harvoin. Aiemmin on puhuttu enimmäkseen kiusaamisesta tai ahdistelusta.
– Olisi korkea aika, että mielenterveys saatettaisiin samalle viivalle fyysisen terveyden kanssa myös pahoinpitelyn osalta.
– Henkinen pahoinpitely vie uhrinsa omanarvontunnon ja itseluottamuksen ja voi johtaa pitkäaikaisiin mielenterveyden ongelmiin.
Saurin mukaan ensin on murrettava se puuttumattomuuden kulttuuri, joka on johtanut yhteisyyden ulkoistamiseen erilaisille viranomaisille.
– Niin fyysinen kuin henkinenkin pahoinpitely on väkivaltaa, jota ei pidä missään tilanteessa suvaita, Sauri sanoo.
Saurin mukaan henkinen pahoinpitely voi tapahtua myös sähköisesti.
– Verkkokeskustelussa käytetään usein huomattavasti rajumpaa ja aggressiivisempaa kieltä kuin käytettäisiin kasvotusten. Suora tai epäsuora uhkailukaan ei näytä olevan harvinaista.
– Jos jokainen suomalainen nousee henkistä pahoinpitelyä vastaan, voimme muuttaa Suomen henkistä ilmapiiriä reilummaksi ja samalla ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia.
Ilmoita asiavirheestä