Paisuneen egon pöhöttämä puhe ja Trumpin hurjat virkatoimet

Kuuntelin ja katselin eilen virkaansa astuneen Trumpin puheen. Se oli hyvin sujuva, mutta sen henki oli minun kokemukseni ja monen muunkin kokemuksen perusteella hyvin synkkä ja jopa ahdistava. Puhe näytti ja kuulosti patoutuneen turhautumisen ja vihan purkamiselta. Samalla se näytti ja kuulosti puheelta, jonka puhui itsekeskeinen ja vallasta juopunut johtaja.

Trumpin puhe ja virkatoimet kautensa alussa olivat sellaisia kuin saatoimme odottaa. Tai ne olivat vielä pahempia tai hurjempia. Niitä ovat muiden muassa: Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen, Maailman terveysjärjestön (WHO) jättäminen, Greendeal-ohjelmasta luopuminen, fossiilisten polttoaineiden poraaminen, kongressitalon 2021 vallanneiden 1600 rikollisen armahtaminen ja kansalaisuusasetuksen rajaaminen.

Virkaanastujaistilaisuuden luonne ja henki oli myös ahdistava. Trumpin kannattajat olivat innoissaan, osa jopa jonkinlaisen hurmion vallassa. Tilaisuudessa ja varsinkaan Trumpin puheessa ei osoitettu minkäänlaista kunnioitusta edellisen hallinnon ihmiselle eikä varsinkaan presidentille. Paikallisella ”murteella” voisi kysyä: Where was honor, decency and humility? Missä olivat kunnioitus, säädyllisyys ja nöyryys? Missä oli kansan yhdistämisen ajatus? Ne kaikki loistivat poissaolollaan.

Presidentin virkaanastujaistilaisuuteen kuuluu uskonnollisia elementtejä. Nyt ne olivat hyvinkin korostuneita. Minun korviini sattui kuunnella paatosta, jossa ylistettiin Trumpia ja rukoiltiin hänelle menestystä kuin jonkinlaiselle messiaalle.

On sääli, että Yhdysvalloissa taannutaan henkisesti – ja hengellisesti? – tuollaiseen ”asetelmaan”, jossa oman maan etu on kaikki kaikessa viis veisaten miten muille käy. Ja missä maan johtaja ilmaisee halunsa ”laajentaa territorioita” uhaten samalla muita itsenäisiä valtioita. Vähän samoin kuin Putinin idea Venäjästä, ”jolla ei ole rajoja”!

Jumala varjelkoon Amerikkaa ja maailmaa!

Toivo Loikkanen

36 KOMMENTIT

  1. Minua vähän harmittaa, että kommenttini koskien Trump / Muskin mammonanpalvontaa ei herätä ’kristityissä’ veljistä minkäänlaisia reaktioita. Vaikka luulisi, että he Raamatun – ainakin jotkut kohdat tuntevina – ymmärtäisivät Pyhän Kirjan hyvinkin suorat ohjeet tämän asian suhteen. Olisiko niin, että Raamatun ohjeita noudatetaan vain, mikäli ne eivät omalle kohdalle kolahda?

    • Iso Kirja opettaa varallisuudesta kaksijakoisesti. Yhtäältä varoitetaan vakavasti ahneudesta ja rikkaita itsekkyydestä sekä varallisuuden väärinkäytöstä. Toisaalta rikkautta sinänsä ei tuomita, vaan ohjataan sen oikeaan käyttämiseen.

      En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi Trumpin kytköksiä maailman rikkaimpien kanssa pitäisi sinänsä erityisesti kavahtaa. Ihmetellä ja huolestua kyllä. USA:n poliittinen systeemi pyörii rahan varassa. Meillä on – onneksi – erilainen poliittinen systeemi. Sirkushuvit ja moraalikonservatiiviset ratkaisut sekä lupaukset oman taloudellisen aseman parantumisesta tuntuvat riittävän Trumpin kannattajakunnalle. Amerikkalaisen kristillisyyden suhtautumisesta varallisuuden kokoamiseen voi toki perustellusti kritisoida. Minun ymmärtääkseni sen enempää Trump kuin hänen maailman kolme rikkainta ”kaveriaan” eivät ole erityisen tunnettuja kristillisyydestään, mutta he vastaavat menettelystään omien äänestäjiensä, viranomaisten ja kerran Jumalan edessä.

    • Käsittääkseni Trump ei ole ainoa amerikkalainen merkittävä vaikuttaja, joka on yhteydessä superrikkaisiin. Kulissien takana ja kulisseissa on (USA:ssa ja kansainvälisissä järjestöissä) käsittääkseni ollut mukana ”suurpääoma” sen eri muodoissaan, ehkä vähemmin julkisuudessa näkyen.

      Mammonan palvontaa on silloinkin, kun se toimii ”verhotusti” – ja silloin se voi olla jopa vaarallisempaa ja turmiollisempaakin. Näkymätön (verhottu) vallankäyttö voi olla totalitaarisuuden voimakas esiaste. Liekö Musk edes ”vaarallisin”? En tiedä. Tiettävästi ns. faktantarkastajien on jo ennen ”Muskin media-aikaa” myönnetty olleen valikoivia.

      Raha ja rahapiirit pyörittävät maailmaa. Niin on republikaanien kuin demokraattienkin tai esim. Maailma Talousfoorumin ja ”suuren median” kautta. Kaikki superrikkaat eivät paistattele parrasvaloissa. Eivätkä superrikkaat ole vain republikaanien kintereillä, demokraatien takana on ja on ollut myös ”suurpääoma” -piirejä.

      Toki on niin, että Musk on omaperäinen superrikas.

      Kuinka ”kristillistä” kenenkin toiminta sitten on, jääköön kunkin itsensä – ja viime kädessä Herramme arvioitavaksi. Ei raha itsessään ”antikristilistä toimijaa” tee. Ei raha vaan rahan himo oli se pahuuden juuri; ja himo voi motivoida pienempääkin kapitalistia tai komministia – tai liberaalia tai konservatiivia, tai…

  2. Yhdysvallat ei ole demokraattinen maa. Rahalla saa ja pääsee esimerkiksi presidentiksi. Uskonto ei merkitse mitään, se on vain juhlatilaisuuksissa jäänne menneiltä ajoilta. Toisin kuin edellisellä kerralla, Trump ei pitänyt valaa lausuessaan kättään raamatun päällä. Trump on rikollinen, jota ei saa nähtävästi tuomituksi mistään, kun tuomarit ovat lahjottavissa.

  3. Meidän mahdollisuudet arvostella Tramppia jää sen varaan millaisen kuvan media meille siitä jakaa.
    Näemme hänen puheitaan, jotka on mielettömiä. Joten meistä sekin mitä hän tulee tekemään on mieletöntä.
    Asiantuntijamme TV:ssä toi esiin yhden hyvin olennaisen asian: Puheet ovat aivan jotain muuta, kuin se mitä hän tekee.
    Amerikkalaiset näkevät näiden päättömien puheiden taakse ja tietävät mitä hyviä asioita hän on saanut jo aikaan ja osaavat odottaa lisää. Me Suomalaiset ei tätä ymmärretä koska, koska ajattelumme ei sitä kykene sulattamaan.

  4. Pekka ,varmaan totta mitä kirjoitat ja ne asiattomuudet mitä demokraattisesta puolueesta kuuluu niin niitä ei ole Ylellä eikä suomen mediassa . Kyllä media osaa taitavasti käyttää ja pätkiä juttuja . Mikäpä sen parempi kuin isonaamainen rikas mies jonka ilmeet näyttävät ylimieliseltä , juuri sopiva leikata pätkä . Sitten sen käytös ei muutenkaan ole politiikon omaista ja voi myös epäillä onko hän edes politikko .
    Mutta tosiasia on että on edellinen kausi ja on luvatut toimet ja niitä laitetaan nyt voimaan ja tämä on suurimmalle osalle se syy haukkua häntä , koska woke ja muu ideologinen hömppä ei saa jatkua valtoimenaan .

    • Mikä on ’woken ja muun ideologisen hömpän’ sisältö? Mitä arvoja ne ajavat ja mitä vastustavat? Oletko tarkemmin perehtynyt niihin, Timo Gummerus?

  5. Tässä Trump-showssa nähdään, että yleinen ja yhtäläinen äänioikeus edellyttävät äänestäjiltä myös asioihin perehtymistä ja harkintaa. Maailmassa, jossa yhä useammat tyhmistyvät, kasvaa riski sille, että valtaan pääsee ihan muilla perusteilla. Kuten Maria Linden totesi jossain, iso ongelma on nyt siinä, että demokraattisen kontrollin ulkopuoliset superrikkaat saavat mahdollisuuden toteuttaa omia ajatuksiaan. En tunne USA:n poliittista järjestelmää riittävän hyvin, mutta minusta näyttää siltä, että 1700-luvun lopun ”perustajaisät” eivät tosiaankaan rakentaneet systeemiään nykyistä valheuutisten ja populismin tulvaa ajatellen.

    Kuten Markku Jalava blogissaan toteaa, näemme nyt vastavaikutuksen liberalismille. Tällöin pitää myös muistaa, että liberalismia on montaa sorttia, eikä liberalismi ole välttämättä myönteinen asia muille kuin sen kannattajille. Esimerkiksi 1800-luvun Euroopassa liberalismi liittoutui monessa maassa nationalismin kanssa. Modernin demokratian idea on se, että erilaiset näkemykset hioutuvat prosessissa toisiaan vasten. Nyt on kyllä vaarana, että toteutetaan täysimääräisesti voittaja korjaa potin -tyyppistä politiikkaa ainakin seuraaviin kongressin välivaaleihin saakka. Itse suuntaisin katseen myös kohti vuoden 2028 presidentinvaaleja. Jos populismi silloinkin korjaa potin ja seuraava presidentti on Vance, saamme kyllä jättää hyvästit ilmastonmuutoksen hillitsemisyrityksille ja sääntömääräiselle maailmanjärjestykselle.

  6. Markolle Maria Lindénin arviot on tietysti demokraattisen vasemman siiven lausuntoja
    Pentti;
    Mikä on ’woken ja muun ideologisen hömpän’ sisältö? Mitä arvoja ne ajavat ja mitä vastustavat? Oletko tarkemmin perehtynyt niihin, Timo Gummerus?

    Woke on marxismia , jolla on erilaisia asioita eri aikakaudella . Totalitarismin alku alkaa aina samalla tavalla . Varmaan jos lukee jonkun politiikon mielipidettä , niin sieltä tulee poliittista korrektiutta , vähemmistön oikeuksien puolustamista , rotuoppia jne . Kaikki on paketoitu mutta käytäntö ja totuus on toinen ja kun tätä vastustetaan niin syylliset löydetään ja ne on rasisteja ja rikollisia .Totalitarismin alkuun ensimmäinen asia on sananvapauden rajoittaminen ja myös vaikutus kirkkoon sisältä päin että saadaan sille vielä siunaus . Päivi Räsäsen oikeustaistelu on tästä woke touhusta hyvä esimerkki . Suomen poliisit ovat haastelleet yli 10h ja juttu on kahdessa oikeusasteessa käynyt niin jokaisen pitäs tajuta että kysymys on jostakin muusta kuin syyllisyydestä . Siinä halutaan sananvapautta ja uskonnon vapautta rajoittaa . Woke ideologiaa kuuluu myös antaa uusia merkityksiä sanoille , vaikkapa rasisti sana . Woke ideologian kannattajia kohdellaan silkkihansikkain vaikka he rikkovat lakia . Näihin woke tapauksiin on USA ssa herätty ja varmasti tulee sieltä puhetta asian tiimoilta . Kansankirkon linja näyttää pitkälti olevan woketusta ja antaa estoja herätysliikkeille puhua tietyistä aiheista . esim lähi -idän aiheet on pannassa tietyissä seurakunnissa , tietyt puhujat eivät astua kirkkotiloihin puhumaan ( en puhu mistään hörhöistä) . Turvallisten tilojen rakentamista, joita esim transihmiset on vastustaneet. Ja kansa uskoo kun tarkoitus näyttää niin hyvältä . Woke on selvästi vasemmalle kallellaan kuten Marxilaiset periaatteet . Sen myös huomaa siitä että Putinista ei koskaan kirjoiteta sellaista kuin Trumpista. Kumpi on sitten pahempi , päättäköön jokainen itse !
    Woke on raamatullisen uskon vastustamista ja Jumalan kieltämistä kaikkivaltiaana . Kaikki wokettajat kannattavat aborttia ja myös eutanasiaa , jos joku ”vielä” oppimaton on joukossa niin se on poikkeus . USA sta tulee vasemmistolais Marxilaisuus koska ne ovat myös sinne menneet . Vasemmiston ajattelu pitäsi olla köyhempien ja vähävaraisten asioiden ajaminen mutta focus on hukkunut jo kauan sitten .

  7. Ei niin pahaa etteikö siinä hyvääkin olisi. Nyt kun USA ei ole enää mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa, niin hyviä tuloksia ei siinä asiassa ole tulossa. Se pakottaa ottamaan lusikan kauniisti käteen. Eli ottamaan tosissaan vaihtoehdon.
    Olemme menossa kohden suuria ongelmia, joihin meidän on varauduttava. Varautuminen tulevaan on tähän asti jäänyt torjunnan varjoon. Eräät tahot ovat jo jonkin aikaa olleet varautumisen puutteesta paljon enemmän huolissaan kuin torjunnan tärkeydestä. Ilmastonmuutosta emme voi estää, mutta varautua voimme.

Toivo Loikkanen
Toivo Loikkanen
Rovasti, liikkuja ja toimija Savonlinnasta. Kirkon töissä 1986-2023: muiden muassa seurakuntapappina ja varuskunnan oto pappina Kotkassa, Rotterdamin merimieskirkon johtajana ja pappina, Enonkosken ja Kerimäen kirkkoherrana, aluekappalaisena Kerimäellä Savonlinnan seurakunnassa. Matkan varrella paljon erilaisia luottamustehtäviä, joista nykyisin mukana aluepankin (SSOP) ja OP Ryhmän tehtävät. Luonto ja matkailu lähellä sydäntä. Olen kirjoittanut pitkään kirkon ja yhteiskunnan asioista.