Mari Leppänen. Vihkimys on sunnuntaina. Häntä on tituleerattu ensimmäiseksi vanhoillislestadiolaiseksi naispapiksi. Leppäsen miehen, arkkipiispa Kari Mäkisen teologisen sihteerin Risto Leppäsen virkakannasta puolestaan halutaan käydä edelleen keskustelua Turun rauhanyhdistyksessä.
Mari Leppänen ei ole saanut tulevan pappisvihkimyksensä vuoksi suoraa palautetta vanhoillislestadiolaisia edustavasta Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä. SRK:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Taskila sen sijaan vastasi tammikuussa Keskipohjanmaa-lehdelle myönteisesti kysymykseen, siirtyykö pappisvihkimyksen ottava nainen liikkeen ulkopuolelle.
– Hän valitsee eri tien. Kyllä se näin on, Taskila lausui.
– Liikkeessä moni ajattelee toisin. Olen surullinen, jos Taskilan kanta on SRK:n johdon linjaus naisten pappeuteen, Mari Leppänen sanoo Kotimaa24:lle.
Risto Leppänen on käynyt Turun rauhanyhdistyksessä vuosien ajan keskustelua virkakannastaan ja siitä, miten käy hänen puhujan oikeuksilleen liikkeessä. Toistaiseksi Leppäsen on toivottu jatkavan puhujana, mutta yhdistys on halukas käymään aiheesta lisää keskustelua.
– Tässä ilmapiirissä ja tilanteessa ei tunnu olevan edellytyksiä rakentavalle keskustelulle. Koen, että tässä yritetään nujertaa minua ja uskoani tavalla, jota on vaikea hyväksyä, hän pohtii.
– Ei minulla ole tähän mitään lisäsanottavaa. Olen sanonut olevani kirkkomme virkakäsityksen ja -opin kannalla. Jos sitä ei hyväksytä, sille en voi mitään, hän jatkaa.
Puheenjohtaja ei anna tietoa johtokunnan kokouksesta medialle
Kotimaa24 kysyi Turun rauhanyhdistyksen puheenjohtajalta Kimmo Puolitaipaleelta, milloin Risto Leppäsen virkakäsitystä käsitellään seuraavan kerran ja mihin Leppäsen olisi sitouduttava, jotta hän voisi jatkaa puhujana. Lisäksi kysyttiin, voiko Mari Leppänen jatkaa yhdistyksen tiedotustoimikunnassa pappisvihkimyksensä jälkeen ja onko vihkimyksestä hänelle seurauksia Turun yhdistyksessä. Puolitaival vastaa, ettei Risto Leppäsen kanssa keskustelun ajankohtaa ole sovittu.
– Sisällöllisesti tässä on kyse hyvin paljon laajemmasta asiasta kuin kirkon virkajärjestykseen sitoutumisesta. Kysymys on viime kädessä Raamatun sanaan sitoutumisesta ja sen myötä kristillisyytemme oppiin sitoutumisesta. Luottamustehtävien osalta totean yleisesti, että tehtäviin valitaan tietysti sellaisia henkilöitä, jotka ovat lähtökohtaisesti jakamattomassa rakkaudessa, eli henkilöitä joilla on jäsenten luottamus ja tuki, Puolitaival sanoo.
Tarkoittaako tämä, ettei luottamusta kumpiinkaan henkilöihin ole?
– Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti luottamustehtäviä koskevat päätökset tekee yhdistyksen hallitus, eli johtokunta, Puolitaival kertoo ja lisää, että puhujan tehtävän osalta johtokunta valmistelee esityksen seurakunnalle (rauhanyhdistykselle) ja seurakunta ratkaisee asian.
Turun Rauhanyhdistyksen johtokunta oli koolla keskiviikkona. Kotimaa24 tiedusteli Puolitaipaleelta kokouksen jälkeen, päätettiinkö johtokunnassa jotakin Leppäsiin liittyen. Hän ei anna vastauksia kysymyksiin.
– Yksittäisiä henkilöitä koskevia asioita ei ole rakentavaa kommunikoida median kautta, vaan siinä kokoonpanossa, joita asia koskee.
Arkkipiispa Kari Mäkinen vihkii Mari Leppäsen ja kaksi muuta papiksi Turun tuomiokirkossa sunnuntaina. Risto Leppänen, pappi hänkin, kertoo istuvansa sunnuntaina kiitollisin mielin kirkon penkkiin.
Asiasta aiemmin: Arkkipiispan sihteeri saa jatkaa vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhujana
Lestadiolaisjohtaja: Ketään ei ole vielä hyllytetty
Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi
Vihittiinkö ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi sittenkin jo 1988?
Ilmoita asiavirheestä