Palkansaaja, yrittäjä, työtön. Kuolleisuus Suomessa 2001–07 selvitettiin palkansaajien 130 ammattiryhmän, yrittäjien ja työttömien kuolleisuutta. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon, jossa vuoden 2000 työvoimalle on yhdistetty kuolleisuustiedot vuosilta 2001–07.
Tutkimuksen perusteella kuolleisuuserot olivat suuria: 25-vuotiaista tarjoilijoista saavuttaa 65-vuoden eläkeiän 91 prosenttia naisista ja 78 miehistä, kun vastaava osuus elektroniikka- ja it-alan erityisasiasiantuntijoilla oli 98 prosenttia naisilla ja 90 miehillä. 25-vuotiaista työttömistä 65 vuoden iän saavuttaisi 87 prosenttia naisista ja 63 miehistä.
– Kuolleisuustutkimuksella voidaan selvittää eri ammateissa toimivien työhön ja sosiaalisesti määräytyneisiin elintapoihin liittyviä riskejä. Näihin puuttumalla voidaan ehkäistä työkyvyttömyyttä ja jopa ennenaikaista kuolleisuutta, Kuntoutussäätiön tutkija Tiina Pensola toteaa.
Miespapeilla diabetesriski
Pensola kertoo, että tutkimuksen mukaan sekä nais- että miespapeilla kokonaiskuolleisuus oli hyvin pientä muihin koulutettuihin ryhmiin verrattuna. Papeilla on vähän sydänsairauksia ja hengityselinsairauksia, jotka liittyvät usein alkoholiin tai tupakointiin.
– Miespapeilla diabeteskuolleisuus on hiukan koholla verrattuna tutkimuksen muihin ammatteihin verrattuna. Pikkaisen voisi siis katsoa, mitä lautaselle laittaa. Diabeteshän vaikuttaa eri sairauksiin.
Tutkimuksen perusteella miespapit tekevät odotettua enemmän itsemurhia.
– Verrattuna ylempiin toimihenkilömiehiin miespapeilla on lähes kolminkertainen itsemurhakuolleisuus. Siitä ei ole tietoa, liittyykö tämä seikka tähän tutkimusjaksoon vai onko tämä pidempiaikainen ilmiö.
– Sekä nais- että miespapeilla ja diakoneilla ja muilla seurakuntatyöntekijöillä on myös mielialahäiriöihin perustuvia työkyvyttömyyseläkkeitä keskimääräistä enemmän, lähinnä masennukseen perustuvia.
Kategoriassa diakonit ja seurakuntatyöntekijät kuolleisuus oli nyt naisten alhaisempia ja laskenut aikaisempaan tutkimukseen verrattuna paljon.
– Ehkä elintapa selittää tätä enemmän kuin tulot, kuolleisuus on vielä paljon alhaisempi kuin voisi tulojen perusteella olettaa. Heilläkään ei ole alkoholiin eikä tupakointiin liittyviä syitä kuolleisuuden taustalla. Miehiä on tässä ryhmässä vähän. Heilläkin tautikuolleisuus verrattuna muihin miehiin on pieni ja tilanne on parantunut verrattuna edellistutkimukseen, joka tehtiin vuonna 2004 ja koski 1990-luvun lopun tilannetta.
Korkeat tulot lisäävät tutkimusten mukaan elinikää.
Ilmoita asiavirheestä