Kallis: Räsäsen olisi pitänyt hoitaa alkoholiasia kulisseissa

KallisBjarneBjarne Kallis ihmettelee sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) ravintoloiden aukioloaikojen supistamista koskevasta esityksestä noussutta kohua. Kalliksen mukaan alkoholista aiheutuvat haitat ovat viranomaisilla ja päättäjillä hyvin tiedossa. Hän näkee kohun taustalla myös kd-lisää, jonka taustana on puolueen profiloituminen alkoholipoliittisissa kysymyksissä.

– Jos joku maatalousministeri Jari Koskinen tai työministeri Lauri Ihalainen (sd.) olisi tämän sanonut, olen melko varma, että tällaista vastustusta ei olisi noussut. Pitääkö ryhtyä vaihtamaan niin, että me ajamme maatalous- ja työmarkkina-asioita näkyvästi ja Ihalainen ja Koskinen ajavat alkoholiasioita. Molemmat pääsisivät tavoitteeseen, Kallis sanoo.

Hän myöntää puolueen profiloitumisen vaivanneen myös itseään.

– On se vaivannut, mutta ei se saa vaikuttaa siihen, että muutat mieltäsi tai lakkaat pyrkimästä siihen mitä pidät oikeana. Tämä reagointi oli odotettavissa mutta meni ehkä pikkuisen yli. Kun olen katsonut joitakin lausuntoja, olen ihmetellyt, että nuorisotyössä olevat henkilöt pitävät esitystä älyttömänä, kun heidän olisi pitänyt pitää sitä erittäin hyvänä esimerkkinä. Räsänenkin viittasi tilastoihin ja siihen mikä vaikutus aukioloaikojen muuttamisella on ollut Norjassa. Sillä olisi sama vaikutus myös Suomessa.

Vaikka asia on Kalliksen mukaan oikea, Räsäsen olisi hänen mukaansa kannattanut ajaa sitä julkisuuden sijasta kulisseissa.

– Luulen, että kuka hyvänsä olisi sisäasianministerinä miettinyt, miten turvallisuutta voidaan yhteiskunnassa lisätä. Eri asia olisiko kannattanut puhua poliisin kanssa tai antaa työryhmän tehdä siitä esitys kuin kirjoittaa siitä blogissa.  Kulisseissa toimiminen olisi jälkiviisaasti sanottuna ollut parempi ratkaisu. On tietysti helppoa olla jälkiviisas, Kallis sanoo.

Politiikan seuraaminen herättää pitkänlinjan poliitikossa myös kaipuuta.

– Kyllä se on kumma. Veri kiehuu koko ajan, kun lukee yhteiskunnan ongelmista. Syntyy ajatuksia mitä pitäisi tehdä ja mielessä pyörii useitakin aloitteita. Ei kai tuosta koskaan pääse eroon.

Kysymykseen harkitseeko hän paluuta valtakunnan politiikkaan Kallis vastaa varovasti.

– Katsotaan millainen polte sitten on.

Kyselyjä on tullut useita.

– Ei kai semmoinen poliitikko, joka on luopunut eduskuntatyöstä ja koetaan vapaaksi riistaksi voi niiltä välttyä. Täytyy olla imarreltu niistä houkutuksista mitä on tullut vastaan. Pyyntöjä on ollut useampia, valtaosa on ollut enemmän tai vähemmän leikkimielisiä.

Hän ei halua kertoa mistä puolueista kyselyjä on tullut.

– Vaihtamisen mahdollisuus on kyllä pieni, Kallis sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Äänestämätön pappi voi miettiä onko oikealla alalla”
Seuraava artikkeliKirkolliskokoukseen piispojen valtaa vähentävä aloite

Ei näytettäviä viestejä