Kirkko huolissaan vankien päihdekuntoutuksen tilasta

Rikosseuraamuslaitos pyysi kirkkohallitukselta lausuntoa päihdetyön linjausta 2012-2016 valmistelleen työryhmän esityksestä. Lausunnossaan kirkkohallitus katsoo esityksen nostavan esiin keskeiset ongelmat, joita vankien ja yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien päihdekuntoutukseen liittyy. Kirkkohallituksen mukaan ehdotuksessa ei ole kuitenkaan esitetty ratkaisuja resurssiongelmiin.

Resurssivaje on aiheuttanut rajoituksia yhteistyöhön, jota rikosseuraamuslaitos tekee muun muassa seurakuntien kanssa vankien auttamiseksi. Seurakuntien päihdetyössä ja rikoksista tuomittujen päihdekuntoutuksessa on saatu hyviä kokemuksia kuntien ja järjestöjen kanssa.

Kirkko kannattaa kuntien vastuun lisäämistä vankien päihdekuntoutuksessa ja päihdekuntoutuksen kokonaisvastuun siirtämistä oikeusministeriöltä sosiaali- ja terveysministeriölle. Nämä asiat pitäisi kirkkohallituksen mielestä esittää linjauksessa selvemmin.

Kristillisten toimijoiden päihdetyötä ei ole noteerattu lainkaan työryhmän esityksessä, vaikka kyseessä on laajin vankiloiden ulkopuolinen toimija, lausunnossa hämmästellään. Kirkko korostaisi enemmän myös sosiaaliseen kuntoutukseen painottuvan päihdetyön merkitystä. Nyt ehdotetut toimenpiteet ovat terveydenhuoltopainotteisia. Samoin arvojen ja elämänkatsomusmuutoksen merkitys olisi hyvä ottaa huomioon.

”Hyvin monet ihmiset ovat selviytyneet pois päihde- ja rikoskierteestä arvojen ja uskonnollisen elämänkatsomuksen muutoksen pohjalta. Linjauksessa arvojen ja uskon merkitys unohtuu”, lausunnossa mainitaan.

Kirkko kannattaa linjauksessa ehdotettuja lainmuutoksia. Ne painottavat rankaisun sijaan kuntouttamista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEKK:n komissio: Euroopan neuvoston eutanasialinjaus tervetullut
Seuraava artikkeliKotimaan Muutosekstra käy kiinni seurakuntarakenteeseen

Ei näytettäviä viestejä