
Turkanan maakunta Keniassa on yksi maailman karuimmista alueista. Siellä, missä sateet ovat harvinaisia ja elämä rakentuu paimentolaisuuden ja kausiviljelyn ympärille, on aloitettu jotakin voimakasta: lukutaitotyö.
Piplian ja paikallisten toimijoiden vuonna 2018 käynnistämä lukutaitohanke on tarjoaa mahdollisuuksia aikuisille naisille oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan omalla kielellään. Lukutaitoluokkia järjestetään kuudessa eri maassa ja opettajina toimivat paikalliset, kyseistä kieltä äidinkielenään puhuvat koulutetut opettajat. Lukutaitoluokka kestää puolisen vuotta ja sen aikana opitaan paitsi lukemaan ja kirjoittamaan, myös ymmärtämään numeroita – taito, jolla on suora vaikutus arjen hallintaan.
Mutta miksi lukutaito on niin suuri asia?
Vierailin pari vuotta sitten Namibiassa lukutaitoluokissa alueella, missä ei ollut satanut viiteen vuoteen. Dhimba-kansan paimentolainen elämäntapa tulee vuosi vuodelta ilmastonmuutoksen myötä haastavammaksi. Alueen aikuisista 90% on lukutaidottomia, mikä asettaa heidät alttiiksi hyväksikäytölle ja syrjäyttää yhteiskunnasta, joka toimii kirjaimin ja numeroin.
Viime vuonna Global SIL teki arvioinnin Piplian lukutaitohankkeen vaikutuksista Turkanassa, Keniassa, jonka sanotaan olevan yksi maailman kuivimmista alueista. Arvioinnin tulokset osoittavat, että lukutaitohanke ei ole pelkästään luonut oppilaille uusia työmahdollisuuksia, vaan se on yhteisöllisesti parantanut elämänlaatua.
- Ennen en uskaltanut puhua kylän kokouksissa – nyt toimin sihteerinä ja kirjoitan nimet ylös.
- Ennen kuljin joenvartta pitkin ja keräsin pähkinöitä – nyt osaan viljellä ruokaa.
- Ennen en voinut auttaa lapsiani koulussa – nyt autan heitä tekemään läksyt.
- Ennen mieheni tai naapurini luki tekstiviestini – nyt osaan lukea viestini itse.
Näistä tutkimuksen kommenteista kirkastuu, miten välitön vaikutus lukutaidolla on elämään ja yhteisön rakentamiseen. Nämä eivät ole pieniä asioita – ne ovat merkkejä syvästä muutoksesta. Ja kun kerran saa lukutaidon, sitä ei voi enää ottaa pois, se jää osaksi omaa osaamispankkia. Turkanassa lukutaitoluokkiin osallistuneet ovat alkaneet käyttää ääntään kokouksissa, toimia sihteereinä, perustaa pienyrityksiä ja ottaa vastuuta yhteisönsä kehittämisestä. Tietoisuus lisääntyy, rohkeus kasvaa. Päätöksenteko ei ole enää ulkopuolista, vaan siitä tulee osa arkea.
Lukutaito tuo itsenäisyyttä. Kun oppii lukemaan viestinsä itse, ei enää tarvitse kulkea toiseen kylän laitaan pyytämään apua. Tällaiset hetket ovat erityisen merkityksellisiä, kun viestit koskevat henkilökohtaisia tai arkaluontoisia asioita.
Lukutaito ei ole vain taito, se on ihmisoikeus. Ja lukutaitohanke on kuitenkin paljon muutakin kuin opetusta. Sen sydän on yhteisöllisyydessä. Paikalliset kirkot avaavat ovensa, kylänjohtajat kiertävät luokkia, kannustavat ja tukevat oppilaita. Oppiminen ei tapahdu tyhjiössä – se tapahtuu osana elävää yhteisöä.
Teksti: Hanna Paavilainen
Kuva: Suomen Pipliaseura
Lue lisää: https://www.piplia.fi/ajankohtaista/lukutaito-vahvistaa-yhteisoja/