Jari Jolkkonen vieraantui Raamatun lukemisesta opiskellessaan Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa eksegetiikkaa eli raamatunselitysoppia.
”Olen joutunut opettelemaan lukemista uudestaan”, Jolkkonen paljastaa vastatessaan Tulkaa kaikki -liikkeen Kuopion piispaehdokkaille esittämiin kysymyksiin.
Tiedekunnassa tunnetaan sanonta ”aloitti Hengessä, lopetti Helsingissä”. Tällä viitataan siihen, että Raamatun tieteellinen tutkiminen voi horjuttaa uskonnollista vakaumusta.
Jolkkonen innostui opiskeluaikoinaan aluksi valtavasti eksegetiikasta. Pian hän myös huomasi Raamatun merkityksen hartauskirjana vähentyneen.
– Eksegetiikkaan kuuluu naturalistinen metodi, jossa suljetaan etukäteen pois Jumala selittävänä tekijänä ja nähdään Raamattu pelkästään inhimillisenä kirjana, jonkunlaisena ihmisten valtapelinä. Sinänsä metodi on ymmärrettävä, mutta se alkaa helposti tunkeutua myös maailmankatsomukselliselle tasolle, jonne se ei oman luonteensa mukaisesti voi kuulua. Otti oman aikansa työstää kirkon uskon ja tieteellisen metodin oikea suhde, Jolkkonen muistelee Kotimaa24:lle.
Jolkkosessa eksegetiikan lukeminen opiskeluaikoina ei sinänsä aiheuttanut ahdistusta, mutta siitä seurasi hengellisen elämän veltostuminen ja laiskistuminen. Jo opiskeluaikoina ja papin työn alkuvaiheessa hän opetteli Raamatun hartaudellisen lukemisen uudelleen.
– Hartaudellinen lukeminen edellyttää nöyryyttä ja uskon asennetta. Omista ennakkoluuloista ja viisastelusta pitää luopua. Pitää uskaltaa tehdä se yksinkertainen kysymys, että mitä sinä Pyhä Jumala tahdot sanoa minulle tämän tekstin välityksellä tässä ja nyt.
Paluu Raamattuun ei kuitenkaan tarkoittanut tieteellisen metodin hylkäämistä. Jolkkonen pitää yhä eksegetiikkaa arvossa.
Hänen mukaansa Raamatun tieteellisessä lukemisessa asetutaan tietoisesti tekstin yläpuolelle, kun taas hartaudellisessa lukemisessa sen alle ja puhuteltavaksi. Sekä tieteellinen ja hengellinen lukeminen edellyttävät kurinalaisuutta.
– Kamppailusta huolimatta vanha rakkaus on säilynyt, Jolkkonen tiivistää.
Ilmoita asiavirheestä