Opus Dei ja poliittiset nuorisojärjestöt Veikkaus-tuen piirissä

EurojaWIKI

Rahanjaosta on vastuussa opetus- ja kulttuuriministeriö. Käytännössä lasten ja nuorten harrastusrahat jaetaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista. Kolmannes koko maan harrastustoiminnan Veikkaus-tuesta kulkee Uudenmaan ELY-keskuksen kautta. Kotimaa24 löysi Etelä-Suomen tuensaajien joukosta myös uskonnollisia toimijoita. Vihdin helluntaiseurakunnan kerhon lisäksi Veikkaus-rahaa saivat muun muassa Loviisan suomalainen seurakunta ja roomalaiskatolinen Kuunari-kerho, jonka toiminnan pyörittämisestä vastaa Opus Dei -järjestö.

Uudenmaan ELY-keskuksen suunnitelijan Mari Puhakan mukaan tukea saaneita uskonnollisia toimijoita ei ole paljon.

– Mukana on hyvin vähän uskonnollista tai ideologista toimintaa. Ne voidaan laskea yhden käden sormilla, kun hakijoita on vuositasolla hiukan päälle 200. Hyvin suuren osan muodostavat erilaiset kolmannen sektorin toimijat, vanhempainyhdistykset, kunnat, kaupungit ja perinteiset 4h-kerhot. Mukana on myös jokunen maahanmuuttajatyötä tekevä yhteisö.

Puhakan mukaan Veikkaus-tuen ehtona on toiminnan avoimuus. Järjestävä taho ei saa edellyttää lapsilta ja nuorilta organisaation jäsenyyttä. Ideologisia reunaehtoja ei ole.

Kriteerit on huomioitu myös Opus Dein Kuunari-kerhossa, joka järjestää nuorille muun muassa askartelua ja jalkapallonpeluuta. Vaikka Kuunarin toimintaa sisältyy sen nettisivujen mukaan myös kristillistä kasvatusta, on se Opus Dein mukaan järjestetty siten, että siihen voivat osallistua myös lapset, jotka eivät ole katolisen kirkon jäseniä tai kristittyjä.

Lain mukaan Veikkauksen varat on tarkoitettu tieteen, taiteen, urheilun ja nuorisotoiminnan tukemiseen. Rahanjaosta vastaavan opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan Immo Parviaisen mukaan tuettavissa hankkeissa ei ole keskitytty siihen kuka tekee vaan mikä hankkeen varsinainen tarkoitus on.

– Meillä on aina ollut lähtökohtana se, että annetaan kaikkien kukkien kukkia. Varat on tarkoitettu laillisen toiminnan tukemiseen. Jos tuettavia eroteltaisiin maailmankatsomuksen perusteella, tulisi perustuslaillisia ongelmia, Parviainen sanoo.

Poliittinen tai uskonnollinen toiminta on Parviaisen mukaan sivujuonne.

– A ja o on nuorisotoiminta. Jokainen tekee tavalla toisella myös omaa työtänsä. Jos kaikki ideologiset toimijat seulottaisiin pois, tästä maasta loppuisivat järjestöt kesken.

Uudenmaan ELY-keskus jakoi Veikkaus-rahaa poliittisista nuorisojärjestöistä Uudenmaan Kokoomusnuorten sekä Heinolan Demarinuorten toimintaan.

Kaikkiaan ELY-keskukset ovat tukeneet lasten ja nuorten harrastustoimintaa Veikkaus-varoista 1,5 miljoonalla eurolla, josta Uudenmaan ELY-keskuksen osuus on 500 000 euroa. Hallitus esittää määrärahan nostamista koko maan osalta 1,65 miljoonaan euroon.

(Kuva: Andrew Netzler/Wikipedia)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa: Vuoropuhelua tarvitaan fundamentalismin vahvistuessa
Seuraava artikkeliEspoon piispanvaalipaneelit alkoivat sopuisasti

Ei näytettäviä viestejä