Radio Dei: Häirinnästä kertominen journalistinen velvollisuus

Radio_Dei205Markku Koiviston hyllyttämisen taustalla olevan sielunhoitotilanteissa tapahtuneen seksuaalisen häirinnän. Uutisen lähteenä viitataan muun muassa nimettömänä pysyttelevään terapeuttiin, joka vahvistaa häirinnän kohteina olleiden henkilöiden kertoneen hänelle asiasta. Uutinen on herättänyt runsaasti keskustelua siinä käytettyjen lähteiden luotettavuudesta myös Kotimaa24:n sivuilla.

Radio Dein ohjelmajohtaja ja uutispäällikkö Kai Kortelainen kertoo toimitukseen tulleen palautteen olleen kahdensuuntaista.

– Olemme saaneet kiitosta rohkeudesta tarttua kipeään ja hankalaan asiaan. Toisaalta kriittisessä palautteessa meiltä kysytään miksi kerromme kielteisestä, uskonyhteisöä vahingoittavasta asiasta, summaa Kortelainen. Hän painottaa uutisen julkaisupäätöksen perustuneen pitävään ja tarkistettuun näyttöön asian tiimoilta.

– Meillä on journalisteina velvollisuus kertoa totuus tärkeästä asiasta. Katsomme, että tällä tapauksella on laajempi kirkollinen ja yhteiskunnallinen merkitys, eikä se liity yksin myös julkisuuden henkilönä tunnetun Markku Koiviston persoonaan.

Ammattiauttajan roolia uutisen lähteenä Kai Kortelainen kommentoi toteamalla, että tämän oikeus välittää tietoa riippuu olennaisesti siitä, miten hän tietonsa on hankkinut ja onko hänellä asiaan osallisten lupa kertoa tiedoistaan. Tapauksen yhteydessä ainoa nimeltä mainittu henkilö on kuitenkin edelleen Markku Koivisto. Kortelainen näkee tähän useita syitä.

– Ymmärrän suuren yleisön uteliasuutta nimien suhteen. Tässä tapauksessa nimien mainitsematta jättäminen ensisijaisesti suojelee niitä, jotka ovat joutuneet häirinnän kohteiksi. Asiasta kertoneen terapeutin kohdalla nimettömyys on hänen oma päätöksensä, Kortelainen sanoo.

Kai Kortelainen ei kerro häirintätapausten uhrien tarkkaa lukumäärää, mutta sanoo heitä olevan useampia. Hänen tiedossaan ei ole, että asiassa olisi vireillä viranomaisprosessi kenenkään häirityksi tulleen kohdalla.

Lue myös Radio Dei: Koivisto häirinnyt seksuaalisesti miehiä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuotsin kirkoista kolmasosaa uhkaa sulkeminen
Seuraava artikkeliKorson kirkkoherranvaali valituskierteessä

Ei näytettäviä viestejä