Tarjolla on työ, jossa vapaata ei tunneta, odotukset ovat valtavat ja vaikutusmahdollisuudet pienet. Palkkana yksityisyyden menetys, parjausta kaikista tehdyistä päätöksistä ja jonkun tonnin palkanlisä. Syksyllä edessä ovat jälleen kahdet piispanvaalit, kun Espooseen ja Kuopioon valitaan uudet piispat. Kumpaankin vaaliin on löytynyt jo ehdokkaita, mutta kieltäytymisiä on monia. Kotimaa24 kysyi kieltäytyneiltä, miksi piispan virka ei kiinnosta.
Eräs Kuopion kilvasta kieltäytynyt on Männistön kirkkoherra, TT Aulikki Mäkinen, joka on seurannut piispan työtä läheltä aiemmassa tehtävässään tuomiokapitulissa hiippakuntasihteerinä.
– Piispan virka on tietyssä elämänvaiheessa epäkiitollinen työ. Se on erittäin työllistetty ja kun on kouluikäisiä lapsia, edes ehdolle asettuminen ei käy minulle. On pakko tehdä valintoja mihin aikansa käyttää, Mäkinen sanoo.
Myös Kuopion Puijon seurakunnan kappalainen, TT Kari Kuula on samoilla linjoilla.
– Olen tosiaan valinnut helpomman tien. Siinä hommassa joutuu tekemään paljon töitä.
Kuulan ja Mäkisen yksi syy kiinnostuksen puutteeseen piispan virkaa kohtaan löytyy yhteiskunnan muutoksesta.
– Aika on semmoinen, että kaikki lahjakkaat ihmiset ei panosta enää uraputkeen toisin kuin joitakin vuosikymmeniä sitten. Osaajat haluavat ottaa elämässä myös omaa aikaa pelatakseen battlefieldiä tai pingistä, Kuula arvioi.
Espoossa etsitään seuraajaa piispa Mikko Heikalle. Espoon tuomiokapitulin hiippakuntadekaani Kai Peltonen kieltäytyi ehdokkuudesta.
– Viime Kotimaassa oli kommentti, että kiinnostuksen puute johtuu siitä, että Espoo on uusi hiippakunta. Ei siitä ole kysymys. Minulle tärkein ongelma on kysymys, mikä piispa oikein on?
Turvallisesti keskellä
Peltosen näkemys on, että piispa on virassaan skitsofreenisessä tilanteessa.
– Toisaalta piispa on aatteellinen ja ideologinen uskonnollinen johtaja, jonka pitää tulkita jatkuvasti mitä kristinusko tänä päivänä jos minkä asian suhteen. Toisaalta piispa on toimitusjohtaja, hän johtaa tuomiokapitulia ja muitakin päättäviä elimiä. Pahimmillaan piispa ratkoo yhden seurakunnan ongelmia tai on yksittäisen työntekijän sielunhoitaja. Ei sellaista ihmistä ole joka pystyisi kaikkeen tähän, vyöryttää Peltonen.
Aulikki Mäkisen mielestä suuret odotukset ja pieni vaikutusvalta ovat piispan virkaa rasittava yhtälö.
– Virkaan liittyy hiippakunnissa ja kokonaiskirkossa paljon odotuksia ja vaikutusvalta niihin nähden on vähäinen. Arvovaltaa työssä kyllä on ja omalla olemuksella ja persoonalla vaikuttamista, jos siihen haluaa lähteä, sanoo Mäkinen.
Piispan työhön kuuluu paljon julkisuutta, ja sitä hänen odotetaan myös käyttävän.
– Piispa vahvasti julkisuuden henkilö, sanoo Peltonen. Piispaksi tarvitaan henkilö, joka ei vain tule toimeen julkisuuden kanssa vaan joka viihtyy siinä.
Kari Kuulan mukaan ajattelevia ihmisiä häiritsee se, että piispa menettää ajattelun ja sanomisen vapautensa.
– Piispan ei kuulu purjehtia kirkkolaivaston eturintamassa etsimässä uutta suuntaa. Uusia suuntia tunnustelevat pienemmän purret joita voidaan uhratakin merimiinoille, piispan lentotukialus purjehtii turvallisesti laivaston keskellä, jotta se voisi olla kaikkien piispa, Kuula toteaa.
”Hajuton, väritön ja mauton”
Miten piispan virkaa sitten pitäisi muuttaa, että se kiinnostaisi?
– Piispa on pappi, johtava pappi, sanoo Peltonen. Koko rooli, toiminta ja sitä tukevat rakenteet pitäisi luoda toisenlaisiksi, pappeutta tukevaksi. Myös yksi konkreettinen asia mättää eli palkka. Tuohon hintaan en uhraisi yksityiselämääni, vapaa-aikaani ja nykyistä työnkuvaani.
Mäkinen arvioi, että kirkossa on kiinnostavampia, mukavia ja vaikutusvaltaisempiakin hommia.
– Kansliapäällikkö on erittäin vaikutusvaltainen ja Ulkoasiain osaston johtajalla on paljon valtaa verrattuna maakuntapiispoihin, sanoo Mäkinen.
– En millään haluaisi vaihtaa omaa etuoikeutettua elämääni kirkon työntekijänä, jossa voin olla rennosti oma itseni. Piispan täytyy olla paradoksaalisesti väritön, hajuton ja mauton ja silti näkyä tyylikkäästi kauas. Itse kunnioitan tosi paljon niitä jotka lähtee ehdokkaiksi kun suostuvat niin tympeään virkaan, sanoo Kari Kuula.
Lue Espoon piispanvaali ei herätä intohimoja
Lue ”Harkitsen vakavasti” – Kuopion piispanvaali lähtötunnelmissa
Ilmoita asiavirheestä