”Kirkko on kristityn ensisijainen viiteryhmä”

Sauvon_kirkonpty205Esko M. Laine korostaa, että jos herätysliikkeissä aletaan pitää vain omaa yhteisöä hengellisenä viitekehyksenä, ollaan lahkoutumisen tiellä. Laine tarkentaa tänään ilmentyvässä Kotimaassa aiemmin julkaisemaansa (Km 23.6.) herätysliikekriittistä kirjoitustaan:

”Puheenvuoroni ydinajatus on seuraava: klassisessa kristinuskossa kirkko on kristityn ensisijainen viiteryhmä. Kirkko ei ole kuntaan rinnastettava palvelujen tarjoaja, josta voidaan luopua, jos löydetään parempi ratkaisu vaan uskonnonvapauden vallitessakin ”yksi, pyhä ja ikuisesti pysyvä” (CA VII). Ongelmia syntyy, jos kristityt alkavat pitää jotain muuta yhteisöä ensisijaisena hengellisenä viitekehyksenään. Tällöin vaarana on paitsi virkavallan myös evankeliumin anastus kirkolta omalle herätysliikkeelle ja viime kädessä lahkoutuminen.”

Laine painotta mielipiteessään myös, että ei ole herätysliikkeiden vihaaja: ”Ihmettelen kuitenkin, onko todella niin, että maltillinen toivomus paluusta yksinkertaisen evankeliumin julistamiseen seurojen ja liikkeen omien virsien muodossa voidaan kokea loukkaavana. Vielä enemmän ihmettelen, miksi herätysliikkeiden ehtymätön tarmo toistuvasti suuntautuu sellaisiin kysymyksiin, joista vallitsee perustava erimielisyys. Eikö kannattaisi mieluummin pyrkiä osoittamaan kirkolle – niin että se voisi itse vakuuttua – että herätysliikkeet ovat sille korvaamattomia?”

Lue Esko M. Laineen mielipide kokonaisuudessaan tänään ilmestyvästä Kotimaasta.

Lue myös Kansanlähetys vastaa käenpoikasyytöksiin

(Kuvassa Sauvon kirkko)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVapaaehtoistoiminnassa oppii käytännön taitoja
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanavulta 300 000 euroa Itä-Afrikan kuivuusalueelle

Ei näytettäviä viestejä