Seurakuntalehden hallitus irtisanoutuu lehdessään lehtensä kirjoituksesta

rauhantervehdys_205Rauhan Tervehdys -seurakuntalehden hallitus irtisanoutuu lehdessä olleesta toimittajan kolumnista, joka oli otsikoitu ”Veteraaneja ei tarvitse arvostaa”. Tämän hallitus tekee Rauhan Tervehdyksessä julkaistussa kirjoituksessaan. Siinä yhdeksän hallituksen edustajaa kertoo harkitsevansa toimenpiteitä, joilla lehteä varjellaan jatkossa ”ylilyönneiltä”.

”Rauhan Tervehdys -lehteä julkaisevan yhdistyksen Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen jäseninä me allekirjoittaneet olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, että lehtemme on julkaissut tällaista tekstiä. Pidämme sitä seurakuntalehteen täysin sopimattomana. Sotaveteraanimme nauttivat suurta kunnioitusta ja arvostusta yhteiskunnassamme, niin myös kirkon piirissä ja seurakuntatyössä. Tähän arvomaailmaan olemme seurakuntien työntekijöinä ja luottamushenkilöinä osaltamme mieluusti sitoutuneet. On ongelmallista, jos seurakuntalehti kyseenalaistaa tämän, vieläpä veteraaneja loukkaavia ilmaisuja käyttäen. Näin aiheutetaan ilmeistä vahinkoa seurakuntatyölle”, hallituksen yhdeksän edustajaa, puheenjohtaja mukaan lukien kirjoittavat.

”Luin kerran jutun, jossa vaadittiin, että meillä on velvollisuus kunnioittaa ja arvostaa sotaveteraanejamme. He kun ovat pelastaneet maamme ja vapautemme. Uskallan olla eri mieltä. Maassamme vallitsee ajatuksen- ja sananvapaus, joka oikeuttaa ajattelemaan asioista juuri niin kuin tahtoo. Jos joku on pasifisti ja pitää sotiamme suurena typeryytenä, hänellä on oikeus siihen. Jos hän pitää sotaveteraaneja houkkina, koska he suostuivat tappajaisiin, hänellä on oikeus ajatella niin. Jos on oikeus, ei voi olla velvollisuutta. Ajatuksen- ja sananvapaus on länsimaisen yhteiskunnan perusta”, lehden toimittaja kirjoitti kolumninsa aluksi.

Hallitus kiinnittää lehtikirjoituksessaan huomiota muun muassa jutun otsikointiin ja ”houkka”-sanan käyttöön.

Rauhan Tervehdyksen päätoimittaja (va) Elsi Salovaara pysyy toimittajansa kolumnin takana ja tukee hänen työtään. Hän kertoo, että jutun julkaisemista oli mietitty toimituksessa ja että otsikko olisi ehkä voinut olla toinen.

Hänen mielestään jutun ymmärtämisessä on voinut tulla väärinkäsityksiä. Salovaara painottaa, ettei toimittaja väitä, ettei veteraaneja pitäisi tai voisi kunnioittaa, vaan että maassa on suotava elintilaa niillekin, joilla on asiassa toisenlaisia näkemyksiä.

Salovaara vahvistaa saman kuin hallituksen yhdeksän jäsentä hänen päätoimittamansa lehden kirjoituksessa, eli hallitus ja toimitus keskustelevat kirjoituksesta 1.9. yhteisessä kokouksessaan. Tuo kokous olisi kuulunut kalenteriin kirjoituksesta huolimatta.

Rauhan Tervehdyksen hallituksen jäsenistä varapuheenjohtaja, Muhoksen kirkkoherra Jouni Heikkisen nimeä ei ole lehdessä julkaistussa hallituksen kirjoituksessa. Hän ei kommentoi asiaa.

Rauhan Tervehdyksen kolumnit ovat herättäneet keskustelua aikaisemminkin. Valtakunnallisiin otsikoihin ovat aikanaan nousseet muun muassa sotilasvalaa käsittelevä kirjoitus ja teksti, jossa suurperheitä rinnastettiin citykaneihin.

Lue sivulta 7 Rauhan Tervehdyksestä 7.7. hallituksen edustajien kirjoitus

Lue sivulta 7 toimittajan kirjoitus Rauhan Tervehdyksestä 23.6.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUimonen: Lestadiolaisten Kaleva-protestissa kyse vaientamisyrityksestä
Seuraava artikkeliUSA:n katolisiin kirkkoihin palautetaan alttarikaiteita

Ei näytettäviä viestejä