Kannanoton mukaan myös luonnon hyvinvointi edellyttää itsekkyyden hylkäämistä sekä elämäntapojen kohtuullistamista. Kohtuullisuus ei tarkoita tylsyyttä, keskinkertaisuutta tai huonolaatuista, vaan se voi tuoda elämään uusia värejä ja syvyyksiä.
Kannanotossa nähdään, että aidon vastuullisuuden ja vastavuoroisuuden täytyy lähteä ihmisestä itsestään. Välittämistä ei voi ulkoistaa millekään järjestelmälle, vaan jokainen on vastuussa lähimmäistensä ja elinympäristönsä hyvinvoinnista sekä oman toimintansa taloudellisista ja ekologista seurauksista. Ihminen ei myöskään ole pohjimmiltaan kuluttaja, eikä kulutuksen volyymi ei saa olla hyvinvoinnin mittari.
Yhteiskunnassa tarvitaan ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää taloudellista kasvua mutta ennen kaikkea sellaisia tulonsiirto- ja veropoliittisia toimenpiteitä, jotka varmistavat kasvun hedelmien vahvistavan yhteistä hyvää.
Kirkon Sosiaalifoorumi on yhteiskunnallinen vaikuttaja- ja asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on edistää ihmisten tasa-arvoista hyvinvointia, hyvinvointiyhteiskunnan oikeudenmukaisuutta sekä luoda edellytyksiä uskottavalle ja vastuulliselle arvokeskustelulle, jolla voidaan vahvistaa hyvinvointiyhteiskunnan tuottavuutta ja eettisyyttä.
Kirkon Sosiaalifoorumin toteuttajina ovat kirkolliset järjestöt ja yhteisöt: Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonia ry, Helsingin Diakonissalaitos ja Kirkkopalvelut/Yhteisvastuukeräys. Foorumin puheenjohtajan kaudella 2010−2011 toimii piispa Björn Vikström ja koordinaattorina Yhteisvastuukeräyksen johtaja Tapio Pajunen.
Tutustu koko kannanottoon Kirkkopalvelujen nettisivuilla
(Kuva: Rajaus Mikko Huotarin kuvasta kannanoton kannesta)
Ilmoita asiavirheestä