Nuorten väkivalta raaistunut

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa Lasten ja nuorten väkivaltakokemukset kaksi kolmesta vastaajasta on kokenut henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Pahoinpitelyn tai sen yrityksen kohteeksi ilmoitti joutuneensa neljännes vastaajista. Kun verrataan aikuisten rikosuhritutkimuksen havaintoihin, voi todeta, että lapset kohtaavat huomattavasti enemmän väkivaltaa kuin aikuiset.

Lokakuussa 2010 julkistetun valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan 22 % pääkaupunkiseudun peruskoulujen 8–9-luokkalaisista on kokenut fyysistä välivaltaa. Ryhmän tytöistä 20 % ja pojista 5 % oli kokenut seksuaalista väkivaltaa. Koulukiusatuksi kertoo tulleensa vähintään kerran viikossa 7 % vastanneista. Koulukiusatuissa poikien osuus oli selvästi suurempi.

Nuoriso- ja koulutyön pappi Aila Mäkinen Helsingin seurakuntayhtymästä kertoo, että he ovat huolissaan nuorten raaistuneesta väkivallasta.

– Nuoret reagoivat tänä päivänä yhä herkemmin väkivaltaisesti. Väkivallan määrä ei ole sinänsä lisääntynyt, vaan sen muoto on raaistunut. Tämän näkee etenkin nuorten kielenkäytössä. Pyrimme toiminnallamme saamaan nuoreen aidon keskusteluyhteyden ja toimimaan sitä kautta, kertoo Mäkinen.

Ylikonstaapeli Kari Vainio Lapin poliisista kertoo, että nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on saanut yhä rajumpia muotoja kautta maan. Pahimmillaan tämä ilmiö näkyy siinä, että yhä useammassa tapauksessa murhan tekijänä saattaa olla 18–20-vuotias nuori. Aikaisemmin nuoret työllistivät poliisia pääsääntöisesti viikonloppuisin, nyt myös viikolla. Nuoret toimivat yleensä ajattelemattomasti ja sillä voi olla hyvinkin ikävät seuraukset.

– Poliisissa nuorten väkivaltaan yritetään puuttua tekemällä ennaltaehkäisevää työtä. Luotamme kuitenkin keskustelun voimaan nuorten kanssa. Seurakunnissa poliisi käy opettamassa suoraan nuoria, jotka ovat halukkaita auttamaan toisia nuoria, jotka kärsivät esimerkiksi väkivallasta. Yhteistyötä tehdään tiiviisti sosiaalityötekijöiden, seurakunnan ja kolmannen sektorin kanssa, Vaino sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKUA haluaa yritysten kehitysyhteistyölahjoitukset vähennyskelpoisiksi
Seuraava artikkeliAlkoholin kokonaiskulutus yhä laskussa – haitat vähentyneet

Ei näytettäviä viestejä