Hän on Facebookin verkottunein pappi

facebook205Timo Waris on tiettävästi Facebookin suosituin pappi – ainakin, jos suosiota mitataan kavereiden määrässä. Wariksen facebook-kaverien lukumäärä on hyvän matkaa yli 4 000 ja se kasvaa tasaisella tahdilla. Wariksen perässä muita runsaskaverisia pastoreita ovat muun muassa metallimessuista tunnettu pastori Harri ”Haka” Kekäläinen reilulla 2 300 kaverillaan sekä pitkään Pirkkalassa työskennellyt Arto Köykkä, jonka kaverimäärä on hieman reilut 1 800.  Eläkkeellä oleva rovasti Sakari Pöyhönen on kerryttänyt itselleen yli 3 200 kaveria.

Julkisuudessa tunnettuja ahkerasti ystäviä kerryttäneitä pappeja ovat esimerkiksi kansanedustaja, ex-piispa Ilkka Kantola 1 550 kaverillaan sekä Helsinki-mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen reilulla 1 200 kaverilla. Papeilla on Facebookissa oma ryhmänsä, johon kuuluu 518 jäsentä.

Timo Waris kertoo Facebook-harrastuksensa syntyneen halusta luoda kanava kirkon toiminnasta

timowarisirrallaan olevien sotilaspappien ja kirkon työntekijöiden välille.

– Ystävämäärä alkoi kuitenkin kasvamaan. Mukana on paljon seurakuntalaisia, myös poliittiset päättäjät ovat ryhtyneet ahkerasti tapaamisten jälkeen ystävikseni. Oma profiilini on muokkautunut käytännössä työkaluksi pappina toimimiseen. Seinällä käydään paljon keskusteluja, kertoo Waris.

Hän kertoo oman kaverigalleriansa olevan myös yhteistyöverkosto tulevaisuuden varalle. Sotilaspapin eläke alkaa Wariksen mukaan juosta paljon aikaisemmin kuin miehen työhalut ovat sammuneet.

Kirkon työntekijöillä ei sitovaa ohjetta sosiaalisen median käytössä

Kirkossa käynnissä oleva Hengellinen elämä verkossa -hanke kouluttaa kirkon työntekijöitä toimimaan sosiaalisessa mediassa. Kirkon työntekijöille ei ole sitovaa ohjetta verkossa esiintymiseen. Koulutussuunnittelija Terhi Paananen Kirkkohallituksesta sanoo, että esimerkiksi pappien julkisen ja yksityisen roolin sekoittuminen on usein väistämätöntä.

– Kun työntekijät käyttävät sosiaalista mediaa, heidän on hyvä tehdä itsellensä omat toimintaperiaatteet selviksi. Statuspäivityksiä riimitellessä kannattaa esimerkiksi muistaa, että ne ovat käytännössä ikuisia, Paananen muistuttaa.

Kalliala rajaa Facebook-profiilinsa tuntemilleen kavereille

Kirkon johdosta ainoastaan vastikään Turun piispaksi valittu ja vuoden alusta virassa aloittava Kaarlo Kalliala on Facebookissa. Kallialan profiili ei ole avoin. Hän kertoo ystävämääränsä olevan hieman yli 300.

– Haluaisin pitää Facebookin edelleen omien kavereideni yhteisönä. Viime aikoina kaveripyyntöjen määrä on kasvanut, mutta yritän edelleen rajata joukon ihmisiin jotka oikeasti tunnen, Kalliala sanoo.

Työn puitteissa Kalliala ei laajassa mitassa Facebookia käytä. Hiippakuntadekaanina hän kuitenkin kertoo välillä tarjoilleensa pastoraalitutkintoaan pähkäileville tutuille papeille vinkkejä. Hän kertoo panneensa merkille naamakirjan potentiaalin myös työvälineenä.

– Viestit esimerkiksi kulkevat Facebookin sisällä joissakin tapauksissa paljon sähköpostia nopeammin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHeikka: Ajatushautomo apuun kirkon tulevaisuuden suunnitteluun
Seuraava artikkeliBjörn Vikström: Kristitty on osa yhteiskuntaa

Ei näytettäviä viestejä