Irja Askola: Tervetuloa uudet päättäjät!

Seurakuntavaalit ovat käynnistyneet ennätysvilkkaina. Myös Helsingin piispa Irja Askola äänesti itse jo eilen maanantaina. Hän kertoo ehdokkaan löytyneen vaalikoneesta. Askola ei suostu puhumaan kirkon kohtaamasta kriisistä kätkettynä siunauksena, vaikka viime aikojen kuohunta on lisännyt ihmisten kiinnostusta kirkkoa kohtaan.

– Ei tämä ole ihannetilanne, että asia meni näin päin. Yksin Helsingissä on noin 7000 ihmistä eronnut kirkosta. Mutta näistä lähtökohdista mennään, sanoo Askola.

Piispa ei usko, että käytävissä vaaleissa korostuu kriisitunnelma. Hän ei myöskään usko erokeskustelun esiin tuomien aiheiden ylikorostuvan vaalin tuloksessa. Askola pitää tärkeänä, että ihmisten antama voimakas signaali siitä, että he haluavat kantaa vastuuta, otetaan kirkossa vastaan. Hän patistaa seurakuntia kiinnittämään erityistä huomioita uusien seurakuntapäättäjiin ja heidän viihtyvyyteensä.

– Meidän tulee osoittaa, että he ovat oikeasti tervetulleita päättäjiksi. Arvostamme aidosti heidän osaamistaan ja olemme kiinnostuneita heidän mielipiteistään. Yhtä tärkeää on huolehtia niistä, jotka eivät vaaleissa pääse läpi. Miten heidän aktiivisuutensa hyödynnetään kirkon rakentamiseksi? On ison mietinnän paikka, miten tämä hoidetaan kunnolla

Irja Askola arvelee, että nuorten seurakuntapäättäjien välille syntyy nopeasti verkostoja, esimerkiksi sosiaalisen median välityksellä.

– Päätöksentekijät kohtaavat myös turhautumista ja väsymistä. Kaikki vertaistuki on tällöin tarpeen.

(Kuva: Olli Seppälä)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKuopion seurakunnilta kirje kirkosta eronneille
Seuraava artikkeliTutkija: ”Kirkko menettää erityisasemansa”

Ei näytettäviä viestejä