Piispa: Tämän viestin perille saaminen miltei mahdotonta

VikströmBpiispaPäivi Räsäsen (kd) kohua herättäneen Raamatun ja lain suhdetta käsitelleen puheen jälkeen.

Porvoon piispa Björn Vikström suree Facebook-päivityksessään sitä, että monille on vaikea tehtä eroa kristillisdemokraattien ja kirkon välillä. Vikström toteaa, että Räsäsen asia sisäministerinä ja poliisista vastaavana ministerinä tekee hänen lausuntonsa arkaluontoiseksi. Tämän jälkeen Vikström muistuttaa, että ei kirkon vaan puolueen ja ministerin itsensä pitäisi olla se taho, joka lausuntojaan selvittää.

– Kirkossahan hän on jäsen muiden joukossa, hänellä on täysi oikeus tuoda esiin uskoaan ja näkemyksiään, mutta hän ei ole kirkon ääni sen enempää kuin kukaan mukaan. Tämän viestin perille saaminen näyttää olevan miltei mahdotonta, Vikström kirjoittaa.

Päivi Räsänen piti hiljattain Kansanlähetyspäivillä puheen, jonka kannat Raamatun ja lain noudattamisen välisestä suhteesta ovat aiheuttaneet yleistä hämmennystä ja kovan mediarumban.

”Mitä se merkitsee, että kirkko ”ei tuomitse” jäsenensä uskonnollisia, poliittisia tai moraalisia käsityksiä tai tyyliä, jolla hän niitä esittää? Sitä, että kirkko ei a) yritä eikä b) halua vaientaa häntä. Sitä se puolestaan ei merkitse, että ei-tuomitsemalla kirkko allekirjoittaisi esitetyt näkemykset, saati että sertifioisi ne joksikin ’kirkon kannaksi’”, arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala sanoo Facebookissa.

Kyselevällä linjalla Facebookissa on myös Espoon piispa Tapio Luoma. ”Miten kirkon pitäisi reagoida julkisuudessa ryöpsähtäviin keskusteluihin?” hän kysyy ja viittaa Ylen sivuilla asiasta käytävään keskusteluun.

Tampereen piispa Matti Repo käsittelee myös tematiikkaa Facebookissa. Hän pohtii lainkuuliaisuuteen liittyviä kysymyksiä elokuvana katsomansa Les Misérables -musikaalin kautta.

Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma puolestaan on julkaissut avoimen kirjeen arkkipiispalle. Siinä esitetään lukuisia kysymyksiä, muun muassa se, onko Suomen laki evankelisluterilaisen kirkon ylä- vai alapuolella. Arkkipiispan kansliasta kerrotaan, ettei arkkipiispa ole saanut tietoa Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtajan avoimesta kirjeestä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa yleisesti Twitterissä saaneensa hyviä kysymyksiä ja miettivänsä niitä ajatuksella ja koettavansa ottaa niihin kantaa tulevissa puheissaan.

Eroakirkosta.fi-palvelun kautta erosi eilen vajaat 2500 ihmistä ja toissapäivänä vajaat 1000 ihmistä.

Kansanedustaja Pauliina Viitamies (sd) on ilmoittanut blogitekstissään eroavansa kirkosta. Hän toteaa tietävänsä, ettei kirkko ole sama kuin kristillisdemokraattinen puolue. ”Olen pettynyt siihen, että kirkon johtajat eri tasoilla ovat jo usean vuoden ajan vähätelleet kirkollisasioista vastaavan valtioneuvoston jäsenen sanojen merkitystä. Hän ei todellakaan ole yksittäinen kirkon jäsen tai tavallinen lammas suuren paimenen laitumella”, Viitamies kirjoittaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on aiemmin kehottanut ihmisiä olemaan eroamatta kirkosta. ”Älkää hyvät ihmiset erotko kirkosta sen takia mitä joku poliitikko puhuu. Ei hän edusta mitään uskonnollista tahoa vaan poliittista puoluetta.”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoituksissa arvostellaan ministeri Räsäsen toimintaa
Seuraava artikkeliKirkkohallituksen kansliapäälliköllä ilon päivä

Ei näytettäviä viestejä