KKO: Papille sakot syrjinnästä

Korkeimman oikeuden tänään antaman tuomion mukaan Hyvinkään seurakunnan jumalanpalvelukseen saarnaa pitämään saapunut Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen palveluksessa ollut miespastori syyllistyi jumalanpalveluksen järjestämisen yhteydessä seurakunnan naispastorin syrjintään. Myös seurakunnan jäsenen, joka oli mukana jumalanpalvelusta järjestettäessä, katsottiin syyllistyneen naispastorin syrjintään.

Tapahtumat saivat alkunsa maaliskuussa 2007, kun naispastori, joka oli seurakunnan työvuorolistan mukaisesti määrätty toimimaan jumalanpalveluksessa ehtoollisavustajana, saapui ennen tilaisuuden alkua kirkon sakastiin. Paikalla olivat miespastori ja seurakunnan jäsen ja sinne oli saapunut myös seurakunnan kirkkoherra. Sakastissa käydyssä keskustelussa miespastori toi ilmi, ettei hän vakaumuksensa perusteella voinut toimia jumalanpalvelusyhteistyössä naispastorin kanssa. Tilanteen kärjistyttyä naispastori koki asemansa sellaiseksi, että hänen oli luovuttava tehtävästään.

Miespastori perusteli kantaansa uskonnon vapaudella ja apostolisella uskonkäsityksellään. KKO katsoi, ettei uskonnon vapaus suojaa kaikkea sellaista toimintaa, jonka taustalla on henkilön uskonto tai usko. Rajoituksia tässä suhteessa asettavat muiden henkilöiden vakaumukset ja oikeudet sekä lainsäädännön määräykset. Vakaumuksen mukainen toiminta ei saa johtaa ihmisoikeusloukkaukseen kuten sukupuoleen perustuvaan syrjintään.

Kouvolan hovioikeus oli päätynyt samaan lopputulokseen kuin KKO. Kumpikin oikeusaste tuomitsi miespastorin syrjinnästä sakkorangaistukseen. Järjestelyihin osallistunut seurakuntalainen jätettiin hovioikeuden tavoin KKO:ssa rangaistukseen tuomitsematta. Seurakunnan vt. kirkkoherra oli jutun aikaisemmassa vaiheessa lainvoimaisesti tuomittu naispastoriin kohdistuneesta työsyrjinnästä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOikeustaistelun voittanut pappi pitää päätöstä kirkon voittona
Seuraava artikkeliNainen Norjan kirkon piispainkokouksen johtoon

Ei näytettäviä viestejä