Louhimiehelle kirkon palkinto


vuosaari_205 ohjaama elokuva Vuosaari on palkittu Lübeckissä viikonloppuna päättyneillä Nordische Filmtage -festivaaleilla. Viime vuonna valmistuneelle elokuvalle myönnettiin kirkon palkinto (Kirchlicher Filmpreis Interfilm). Interfilm on kansainvälinen, kirkkojen yhteinen järjestö.

Nordische Filmtage on koonnut pohjoismaisten elokuvien parhaimmiston samaan festivaaliin jo yli 50 vuoden ajan. Vuosaari-elokuvan palkinnon saajaksi valitsi kokonaan papeista koostuva jury. Raati koki, että elokuvassa oli poikkeuksellisella tavalla pystytty kuvaamaan roolihenkilöiden eksistentiaalisia kokemuksia.

– On hienoa saada juuri kirkon palkinto, koska monet suomalaiset ovat kokeneet, että Vuosaari on elokuvana raju. Nimenomaan papit kehuivat käsikirjoituksen moderniutta, Louhimies kertoo Kotimaa24:lle.

Kirkko on palkinnut Louhimiehen tekemän elokuvan jo aiemminkin. Episodielokuva Paha maa sai vuonna 2005 Ruotsin kirkon elokuvapalkinnon, kahmi kotimaassa kahdeksan Jussia ja näiden lisäksi se palkittiin Göteborgissa, Bergenissä sekä Moskovassa.

– Palkinnot auttavat jaksamaan, kestämään vaikeinakin aikoina, Louhimies toteaa.

Vuosaari-elokuvan ihmiset etsivät rakkautta ja hyväksyntää. Pääosissa nähdään muun muassa Mikko Kouki, Amanda Pilke ja Louhimiehen oma 4-vuotias tytär Aino Louhimies. Filmi sai kehuja erityisesti käsikirjoituksestaan ja vahvoista näytteiljäsuorituksistaan.

– Kävin Saksassa keskusteluja näiden valinnan tehneiden pappien kanssa. Se, mitä he kokivat löytäneensä elokuvasta oli usko ihmeeseen – usko siihen, että asiat voivat muuttua myös parempaan. Vaikka kaatuu, on vielä mahdollista nousta.

Louhimies kuvailee suhdettaan kirkkoon hyväksi, vaikkei sen jäsen olekaan.

– Toki minua kiinnostavat sellaiset asiat, jotka kirkossa ovat olennaisia. Positiivista on, ettei kukaan kysy kirkon ovella jäsenkorttia.

Pohjoismaisiin elokuviin keskittyvä Lübeckin festivaali järjestettiin nyt 54. kerran. Festivaalin pääpalkinnon voitti tanskalaisen Thomas Vinterbergin elokuva Jagten, joka sai viime keväänä Cannesin elokuvajuhlilla jaetun ekumeenisen palkinnon.

Lue Cannesin ekumeeninen elokuvapalkinto Tanskaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKMN onnittelee koptien paavia
Seuraava artikkeliObama voitti ja painotti kansakunnan yhtenäisyyttä

Ei näytettäviä viestejä