Viestintäpäällikkö suivaantui kirkkohallituksen äänestyslinjauksesta

Espoon seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Simo Repo aikoo tehdä kantelun, jos vaaliluetteloon ehtineet mutta kirkosta sittemmin eronneet eivät pääse äänestämään seurakuntavaaleissa.

Kirkosta eronneet eivät äänestä tulevissa seurakuntavaaleissa. Asia on varmennettu tänään kirkkohallituksesta. Espoon seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Simo Repo uskoo, että käynnissä oleva kirkosta eroamisen aalto vaikuttaisi kirkkohallituksen laintulkintaan. Kirkkohallituksesta todetaan, ettei asia ole näin, vaan laki on selvä ja äänestäjän täytyy kuulua kirkkoon.

– Aion tehdä kantelun vastuullisia henkilöitä vastaan siitä, että aikaisemmissa vaaleissa ei ole kirkosta eronneita poistettu vaaliluettelosta. Aiemmin, vaaliluettelon varmentamisen jälkeen eronneet ovat saaneet äänestää. Tilanne ei voi muuttua nyt, ja julkisuuskohu ei voi vaikuttaa lain tulkintaan. Tai – jos aiemmissa vaaleissa on menetelty virheellisesti, se täytyisi todeta, Repo sanoo.

Vaaliluettelot ovat valmiita seurakunnissa syyskuun alusta. Niistä käy ilmi, ketkä ovat seurakunnan äänestyskelpoisia jäseniä 15.8. mennessä. Tänä vuonna tilanne on poikkeuksellinen, sillä juuri ennen marraskuisia vaaleja, vaaliluetteloiden jo valmistuttua kirkosta on eronnut suuri joukko ihmisiä.

– Kirkon vaalijärjestyksessä sanotaan selkeästi, että vaaliluettelon varmentamisen jälkeen siihen ei saa tehdä muita muutoksia kuin ne, jotka aiheutuvat luetteloa vastaan esitettyihin oikaisuvaatimuksiin annetuista päätöksistä, Repo jatkaa.

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja toteaa, että olisi ylipäänsä ”hassu tilanne”, jos kirkosta eronneet henkilöt tulisivat äänestämään seurakuntavaaleissa. Hänen mukaansa kirkosta eroamisen kohulla ei ole äänestämisasian kanssa tekemistä. Pihlaja toteaa, että kirkkolaki on asiassa selvä: Sen mukaan nimenomaan ”kirkon jäsenillä
on vaaleissa yhtäläinen äänioikeus” (vahvennus toimituksen). Pykälän kommentaarin mukaan ”kirkosta eronnut ei saa eron jälkeen äänestää”.

Pihlaja kertoo, ettei ole kartoitettua tietoa, miten eri seurakunnissa on päässyt äänestämään, jos äänestyskelpoisen kirkosta ero on tapahtunut ennen vaaleja, mutta vasta vaaliluettelon varmentamisen jälkeen.

Pihlaja myöntää, että kirkon vaalijärjestyksessä on aukko. Toisin kuin lain tasolla, vaalijärjestyksessä ei ole hänen mukaansa määritelty selkeästi, miten toimitaan, kun joku eroaa kirkosta. Kirkkolakia kodifioidaan eli saatetaan ajan tasalle tällä hetkellä. Vaalijärjestyksen aukko on ollut määrä paikata juuri tässä prosessissa.

Lue myös: Kirkosta eronneet menettävät äänestysmahdollisuuden

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTarja Tallqvist sanoutuu irti Räsäsen näkemyksistä
Seuraava artikkeliKirkkoherra Homoillasta: ”Olen pahoillani”

Ei näytettäviä viestejä