Kirkko­hallitus antoi lausunnon uudesta trans­laista – ”Omana itsenään jokainen ihminen on Jumalan silmä­terä”

LKS 20220328 LKS 20210407 LKS 20201022 LKS 20190423 - LKS 20180323 Senaatintorilla Helsingissä järjestettiin mielenilmaus translain uudistuksen puolesta 23. maaliskuuta 2018., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sanna Marinin hallitus on hallitusohjelmaansa perustuen tehnyt eduskunnalle esityksen laiksi sukupuolen vahvistamisesta sekä siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Kyseessä on niin sanottu uusi translaki. Kirkkohallitus on antanut lausunnon esityksestä kymmenien muiden toimijoiden tavoin. Lausunnosta päätti Kirkkohallituksen virastokollegio torstaina 31.3.

Kirkkohallitus toteaa lausunnossaan, että ehdotetut muutokset tukevat ja vahvistavat ihmisen omaa identiteettiä ja vaikuttavat sitä kautta myönteisesti vanhemmuuteen. Esitetyt muutokset parantavat Kirkkohallituksen mukaan myös oikeutta syrjimättömyyteen. Kirkkohallitus pitää lausunnossa tärkeänä, että lain uudistamisen yhteydessä kuullaan monipuolisella tavalla heitä, joita asia koskee henkilökohtaisesti. Lakia uudistettaessa on huomioitava myös lapsen oikeudet ja lapsen edun ensisijaisuus.

Uudella lailla on tarkoitus kumota laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta. Lisäksi ehdotetaan muutettavaksi steriloimislakia, äitiysavustuslakia, kansaneläkelakia, kotikuntalakia, lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettua lakia sekä äitiyslakia.

Tällainen on lakiesityksen sisältö pääpiirteissään

Lakiesityksen mukaan uuden translain tavoitteena on vahvistaa henkilön itsemääräämisoikeutta erottamalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi henkilön omaan selvitykseen sukupuolikokemuksestaan. Myös nykyinen vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä edellytyksenä sukupuolen oikeudelliselle vahvistamiselle poistettaisiin.

Henkilö voitaisiin lakiesityksen mukaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen, on täysi-ikäinen ja Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.

Esityksen mukaan henkilön vanhemmuus voitaisiin muuttaa väestötietojärjestelmään vastaamaan vahvistetun sukupuolen mukaista nimikettä.

Translain uudistamisesta seuraa muuhun lainsäädäntöön muutoksia, joiden tarkoitus on turvata lapsen oikeudellinen asema vanhemman vanhemmuusnimikkeen muutoksesta huolimatta.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2023. Vanhemmuutta kuvaavan nimikkeen muuttamista koskevaa säännöstä sovellettaisiin kuitenkin vasta 1.10.2023.

Kirkkohallituksen lausunnon perusteluja

Kirkkohallituksen lausunnossa translaista korostetaan luterilaisen kirkon ihmiskäsitystä, jonka mukaan jokainen ihminen on Jumalan luoma, ainutlaatuinen ja arvokas.

”Omana itsenään jokainen ihminen on Jumalan silmäterä. Ihmisen arvo ei ole sukupuoleen tai seksuaalisuuteen sidottua tai niistä riippuvaa, vaan sama kaikilla: Jumala on luonut jokaisen ihmisen juuri omaksi ainutkertaiseksi itsekseen. Jokaisessa ihmisessä Jumalan kuva ja kaltaisuus näyttäytyy yksilöllisellä ja persoonallisella tavalla”, todetaan lausunnossa.

Niin ikään lausunnossa korostetaan, että kirkossa tuetaan kaikenlaisissa parisuhteissa ja perheissä eläviä näkemään itsensä ja toisensa arvokkaina ja hyväksyttyinä. Kirkkohallitus näkee tärkeänä lakialoitteen tavoitteen turvata lapsen oikeudellinen asema vanhemman vanhemmuusnimikkeen muutoksesta huolimatta.

Kirkkohallitus toteaa, että uskonnollisissa yhteisöissä vallitsee erilaisia käsityksiä parisuhteen ja avioliiton muodoista. Niinpä lausunnon mukaan on tärkeää, että avioliittoa koskevat vaikutukset ilmaistaan yksiselitteisesti niin, että niiden ihmisarvoa tukeva ulottuvuus ei jää epäselväksi.

Kirkkohallitus pitää myös toivottavana, että intersukupuolisten lasten fyysinen koskemattomuus, itsemääräämisoikeus ja lisääntymisterveydelliset oikeudet otettaisiin paremmin huomioon lainsäädännön kehittämisessä. Lausunnon  mukaan olisi perusteltua, että lapsen sukupuolipiirteitä muokkaavat lääketieteelliset toimenpiteet, jotka eivät ole lapsen terveyden kannalta välttämättömiä ja jotka tehdään ilman tietoon perustuvaa suostumusta, liitettäisiin sääntelyn piiriin.

Lakia ei Kirkkohallituksen mielestä tulisi uudistaa ilman lapsivaikutusten arviointia.

Lue myös:

Piispa Mari Leppänen puolustaa kolumnissa juridista suku­puoltaan korjaavien oikeuksia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Kirkkohallitus antoi lausunnon uudesta translaista – ”Omana itsenään jokainen ihminen on Jumalan silmäterä”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliIhmis­oikeuksien asian­tuntijat: Venäjä näyttää irti­sanoutuneen kaikista sodan oikeus­säännöistä
Seuraava artikkeliMatti Salomäki ensi kertaa vieraana Kotimaan ja Radio Dein Piispan kysely­tunnilla

Ei näytettäviä viestejä