Ainoana hakijana Suomus­salmen kirkko­herraksi valittu Tatu Ryyti on raja­seudun pappi

Suomussalmen kirkkovaltuusto on maaliskuun lopussa valinnut yksimielisesti seurakunnan kirkkoherraksi Tatu Ryytin, 42. Hän oli viran ainoa hakija.

Ryyti tuntee hyvin Kuopion hiippakunnan pohjoisimman seurakunnan. Hän aloitti kesäteologina Suomussalmella 2005 ja on siitä lähtien ollut seurakunnan eri tehtävissä kuten lähetys- ja diakoniapappina, kappalaisena vuodesta 2011, ja tämän kuun alusta lähtien vt. kirkkoherrana.

– Koen olevani kansankirkollinen ja uskoon kasvanut savolaisessa hengellisessä maisemassa. Virret ovat olleet aina tärkeitä. Minuun ovat vaikuttaneet herännäisyys ja lestadiolaisuus. Kirkkoherrana haluan antaa tilaa erilaisille näkemyksille seurakunnassa ja vaalia hyvä suhteita herätysliikkeisiin, Ryyti sanoo.

Hän kertoo haluavansa rakentaa vuoropuhelua ja yhteisöllisyyttä.

– Kansankirkollisuudesta on mielessä rippikoulussa oppimani katekismuksen sana: kirkko haluaa sulkea syliinsä koko kansan.

Tehtävässä paimenena, ei herrana

Suomussalmen seurakunnassa on noin 6 300 jäsentä. Kunnan asukkaista 83 prosenttia kuuluu kirkkoon. Osuus on korkea, sillä Kuopion hiippakunnassa kirkkoon kuuluu keskimäärin 71,6 prosenttia asukkaista.

– Joinakin vuosina rippikouluun on osallistunut sata prosenttia ikäluokasta, Ryyti kertoo.

Hallinnossa kirkkoherra törmää samoihin kysymyksiin kuin muuallakin: kiinteistöjen ongelmiin ja tiukkenevaan talouteen.

– Kirkkoherra on seurakunnan paimen. Siinä on sanoitettu asiaa hyvin myös tässä ajassa. Työ ei ole herrana hallitsemista, vaan nöyränä seurakunnan palvelijana olemista.

Tatu Ryyti pitää hyvänä arvosanana papille sitä, että ihmiset tulevat kylillä juttelemaan. Hän on mukana yhdistystoiminnassa ja luottamustehtävissä, joiden kautta ihmiset ovat tulleet tutuiksi.

Ystävyysseurakunta Venäjällä

Suomussalmella on 152 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Suomussalmen seurakunnan ystävyysseurakunta on Uhtualla eli Kalevalassa Venäjän Karjalassa, minne Ryyti on lähetys- ja diakoniapastorina luonut hyvät yhteydet.

Yhteistyö Inkerin kirkon kanssa on ollut tiivistä. Korona-aikana yhteydenpito vaikeutui, kun ei päästy rajan yli, ja tänä vuonna Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat mutkistanut tilannetta entisestään.

– Pidän kuitenkin yllä yhteyksiä ja haluaisin myöhemmin taas käydä Kalevalassa, Tatu Ryyti sanoo.

Ryyti opiskeli lukiossa venäjää ja on kehittänyt kielitaitoaan sen jälkeenkin.

– Vasta äsken keskustelin venäjäksi erään omaisen kanssa, joka on maahanmuuttaja. Täällä asuu rajan takaa tulleita.

Suomussalmelta on Venäjän puolelle Kostamukseen reilun tunnin matka. Moni paikallinen on käynyt siellä jopa useammin kuin Kajaanissa niin polttoainetta hakemassa kuin muillakin ostoksilla.

Tatu Ryytille luontoon liittyvät harrastukset ovat läheisiä. Puhelinhaastattelun jälkeen hän veti sukset jalkaan ja lähti hiihtolenkille. Myös Suomussalmen suuret hillasuot ja marjamaat ovat tulleet nelihenkiselle perheelle tutuiksi. Vaimo Riitta työskentelee laatuasioiden parissa marjateollisuudessa.

Suomussalmen seurakunta haki uutta kirkkoherraa sen jälkeen, kun edellinen kirkkoherra Miia Seppänen siirtyi viime syksynä Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtajaksi.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ainoana hakijana Suomussalmen kirkkoherraksi valittu Tatu Ryyti on rajaseudun pappi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArvio: Ruotsalainen gospel­kuoro ruotii suhdettaan uskoon dokumentissa, jossa lauletaan komeasti
Seuraava artikkeliKirkosta erotaan paljon useammin rahan kuin kohujen takia – ja talouteen vetoaminen on viime vuosina vain lisääntynyt

Ei näytettäviä viestejä