Väitös: Naispappeuskiistat ovat taistelua identiteetistä

Nrhi_Paula205Paula Närhi väittelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa papin sukupuoleen liittyvistä kiistoista Suomen ev.lut. kirkossa.

Tutkimustulostensa perusteella Närhi rinnastaa naispappeuskiistat identiteettipoliittiseksi taisteluksi, jossa kamppaillaan siitä, kenellä on oikeus määritellä, millaiset uskonnolliset identiteetit ovat kirkossa hyväksyttyjä ja kuka hallitsee kirkollista tilaa.

Närhi arvioi, että sekä naispappeuden puolustajat että torjujat tarjoavat kiistaan ratkaisuja, joita ei voi sovittaa yhteen. Tutkimuksen mukaan torjujat kehystävät naispappeuskysymystä ja -kiistoja ensisijaisesti uskonnollisesti ja puoltajat hallinnollisesti. Siten kiistely naispappeudesta palvelee erityisesti torjujia prosessissa, jossa uskonnollista identiteettiä rakennetaan ja pidetään yllä.

TM Paula Närhi väittelee 14.9. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta Nainen, pappeus ja ristiriita? Haastattelututkimus papin sukupuoleen liittyvien näkemyserojen aiheuttamista ristiriidoista Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Väitös kuuluu kirkkososiologian alaan.

Lue 13.9. ilmestyvästä Kotimaasta Paula Närhen haastattelu.

Väitöskirja on luettavissa verkosta

Lue myös:

Tutkija: Naispappeuspäätöksen ponnesta edelleen ristiriitoja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSukulaiset piispa ja ”suntio” Kalliala tapasivat
Seuraava artikkeliPohjoisen opistot yhdistymässä

Ei näytettäviä viestejä