Ensi sunnuntaina käynnistyvän Yhteisvastuu-keräyksen tuotolla kehitetään suomalaista saattohoitoa ja turvataan ihmisoikeuksien toteutumista Guatemalassa.
Suomessa saattohoitoa tarvitsee vuosittain noin 15 000 parantumattomasti sairasta ihmistä. Tällä hetkellä vain osa heistä saa laadukasta tukea ja hoitoa elämänsä loppuvaiheessa. Liian moni kuoleva joutuu kärsimään tarpeettomasti, kampanjassa todetaan.
Yhteisvastuun keräysjohtajan Tapio Pajusen mukaan Suomi ei noudata saattohoidosta annettuja kansainvälisiä suosituksia.
– Suomi ei myöskään täytä niitä suosituksia, joita Euroopan unioni ja Maailman terveysjärjestö ovat asettaneet inhimilliselle kuolemalle ja kärsimyksen lievitykselle, Pajunen sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriön Saattohoitosuositusten (2010) mukaan jokaisella kuolevalla ihmisellä on oikeus hyvään saattohoitoon potilaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti myös kotona, palvelutaloissa ja vanhainkodeissa, ei ainoastaan sairaaloissa. Tämä oikeus ei kuitenkaan toteudu. Laadukkaan saattohoidon saaminen omalla kotipaikkakunnalla on sattumanvaraista. Pahimmillaan kuoleva potilas toimitetaan viimeisiksi päivikseen jopa satojen kilometrien päähän kodistaan ja rakkaistaan.
Keräyksen tuotolla järjestetään kuolevien parissa työskenteleville saattohoitokoulutusta sekä perustetaan saattohoidon tuki- ja neuvontajärjestelmä ammattihenkilöstön sekä potilaiden ja omaisten tarpeisiin. Hankkeen toteuttamista koordinoi TERHO-säätiö.
Vaikka kampanjassa ja sen julisteissa puhutaan näkyvästä hyvästä kuolemasta, kampanjassa ei ole Pajusen mukaan kyse eutanasiasta (kreik. eu thanatos) eli kuolinavusta.
Yhteisvastuu-keräyksessä kootaan varoja myös ihmisoikeustyöhön Guatemalassa. Muun muassa alkuperäiskansan edustajia, mayoja, syrjitään Guatemalassa monin tavoin. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin ei useinkaan toteudu. Huumerikollisuus, ihmiskauppa, jengiytyminen ja korruptio ovat jatkuvia ja kasvavia ongelmia. Naiset ja lapset kärsivät perheväkivallasta.
Guatemalassa yhteisöjä koulutetaan tiedostamaan ja vaatimaan oikeuksiaan omaan kieleen, kulttuuriin, maahan ja palveluihin. Lisäksi ehkäistään perheväkivaltaa ja tuetaan yhteisöjä kehittämään toimeentuloaan. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.
Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.
Ilmoita asiavirheestä