Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein kyselyssä noin puolet kirkossa työskentelevistä katsoo, että uskontunnuksessa mainitut tapahtumat ja opinkohdat ovat konkreettisesti totta.
Viidennes kirkon työntekijöistä ajattelee kyselyn mukaan, että uskontunnustus on lähinnä symbolinen ilmaus, jolla sitoudutaan kirkon perinteeseen. Lisäksi joka kymmenes katsoo, että uskontunnustus on vertauskuvallista kieltä uskon todellisuudesta.
– Vastaukset kertovat siitä, että uskontunnustukselle annetaan monia erilaisia rooleja. Voi ajatella, että kirjaimellinen ja vertauskuvallinen ovat ääripäitä, jotka ovat vaihtoehtoisia toistensa kanssa, toisensa poissulkevia käsityksiä, tulkitsee Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki
Seurakuntalainen.fi:ssä
Kyselyn mukaan vertauskuvallisesti uskontunnustukseen suhtautuvat muita kirkon työntekijöitä useammin naispapit, Helsingin hiippakunnassa työskentelevät sekä teologisesti liberaaleiksi itsensä mieltävät kirkon työntekijät. Kirjaimelliseen uskontunnustuksen tulkintaan sitoutuvat puolestaan selvästi keskimääräistä enemmän konservatiiveiksi itsensä mieltävät kirkon työntekijät.
Kyselystä käy myös ilmi, että Helsingin hiippakunnan työntekijöiden käsitykset uskontunnustuksesta poikkeavat muun Suomen työntekijöiden käsityksistä. Helsingissä 36 prosenttia piti uskontunnustusta kirjaimellisena, muualla maassa luku oli keskimäärin 50 prosenttia – Oulun hiippakunnassa yli 60 prosenttia.
Lue koko juttu Seurakuntalainen.fi:stä
Ilmoita asiavirheestä