Seurakunta­vaalien inspiraattori: ”Sopu­vaali on huono vaihto­ehto” – Kirkkoherra Turusta: ”Yksi lista on toiminut meillä”

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11., ja ehdokasasettelu on paraikaa käynnissä. Ehdokaslistojen pitää olla valmiina 15.9. mennessä. Useimmissa seurakunnissa on monta valitsijayhdistystä, mutta myös yhden listan seurakuntia on melkoinen määrä.

Joka kuudes Suomen seurakunnista ei viime vaaleissa tarjonnut edes mahdollisuutta vaikuttaa vaaleihin. Sopuvaalit ovat demokraattisen päätöksenteon kannalta ongelma, toteaa seurakuntavaali-inspiraattorina työskentelevä Annmari Salmela Kirkkopalveluista.

– Kuudesosa seurakunnista teki yhden listan, jolla oli samat ehdokkaat kuin edelliskerralla ja ehdokkaita oli sama määrä kuin valtuustopaikkoja. Silloinhan ei tarvitsisi järjestää vaaleja, Salmela sanoo.

Hänen mielestään on äärimmäisen huono signaali oman alueen ihmisille, jollei edes tarjota mahdollisuutta tulla tekemään seurakunnan päätöksiä.

Viime vaaleissa melkein puolet seurakuntiin valituista luottamushenkilöistä oli kuitenkin uusia.

Annmari Salmela toteaa, että seurakuntien päätöksentekoon tarvitaan näissä vaaleissa uutta verta. Koronankin takia osa vanhemmasta väestä on päättänyt vetäytyä pois ja antaa tilaa nuoremmille.

– Nyt olisi mahdollista tehdä sukupolvenvaihdos.

Salmela pitää näitä vaaleja kohtalonvaaleina.

– Aika käy vähiin. Enää ei voida jatkaa niin kuin aina ennen, koska kahdeksan vuoden jälkeen sekä jäsen- että varallisuusennusteet ovat jyrkästi huononevia. Nyt on ennakoitava ja tehtävä kovasti töitä seurakuntien hyvän tulevaisuuden mahdollistamiseksi.

Salmela muistuttaa luottamushenkilön tehtävästä, joka ei ole vain numeroita ja kiinteistöjen kunnossapidosta päättämistä.

– Seurakunnan luottamushenkilön tehtävä on olla strateginen tuki seurakunnan päätöksenteossa. Hän auttaa työntekijöitä katsomaan vähän kauemmas ja vähän isommin koko paikkakuntaa ajatellen.

Paattisilla yksi ryhmä – Kirkkoherra: ”En ole kokenut ongelmalliseksi käytännössä”

Turun Paattisten seurakunnan kirkkovaltuustossa oli viime vaalien jälkeen vain yksi ryhmä. Päätöksenteko on toiminut kirkkoherra Jukka Järvensivun mukaan hyvin.

Eikö ole demokratian kannalta ongelmallista, ettei ole vaihtoehtoja?

– Toisaalta se kertoo, että on sopua ja yhteisymmärrystä. En ole kokenut sitä ongelmallisena käytännössä. Yhdessä päätökset on tehty, Järvensivu sanoo.

Paattisten seurakunnassa on reilut 1 600 jäsentä, ja se on osa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymää. Seurakuntavaaleissa 2018 äänestysprosentti oli melko korkea, yli 20, mikä kertoo kirkkoherran mukaan yhteisöllisyydestä ja siitä, että paattislaiset tuntevat toisensa.

Ehdokasasettelu on käynnissä myös Paattisilla, ja näissä vaaleissa valitsijayhdistyksiä saattaa olla useitakin. Se nähdään tosin vasta 15. syyskuuta.

Muuttuuko meno, jos ryhmittymiä tulee useita?

– En usko että kovin paljon muuttuu. Meillä on ollut tärkeitä yhteisiä kysymyksiä. On ajettu oman alueen etua suuressa kaupungissa ja onnistuttukin siinä. Yhteistyötä tarvitaan, Jukka Järvensivu sanoo.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Seurakuntavaalien inspiraattori: ”Sopuvaali on huono vaihtoehto” – Kirkkoherra Turusta: ”Yksi lista on toiminut meillä”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuonto puhuu: Kuka saa syödä ja kenet?
Seuraava artikkeliKolumni: Äidinkielen merkitys ihmisen hengelliselle elämälle on arvaamattoman suuri

Ei näytettäviä viestejä