Miksi Jumalan vihasta pitää puhua (tai ei pitäisi puhua)?
Miksi meidän pitää rakastaa vihamiehiämme ja antaa Jumalan kostaa vihamiehillemme ajallaan, jos he ovat sen ansainneet?
Miten voisimme perustella sen, että Jumalan on (tai ei ole) oikeudenmukainen tuomitessaan luopiot kadotukseen?
Miksi kaikille ei kelpaa Jumalan armo, vaan he haluavat jäädä Jumalan vihan alle?
Miksi Jumala vihaa syntiä, mutta rakastaa ehdottomasti syntistä ihmistä?
Kaikki julkaistut blogini:
Martti Luther kirjoittaa kuinka Jumalan vihasta huolimatta tulemme vanhurskaaksi Hengellinen virvoittaja kirjassaan:
Eikö tuon pitkän Luther-sitaatin yksi viesti ole, että Jumalan viha on yleisesti tiedossa, mutta Hänen armahtava laupeutensa on vain kristityille tuttu? Niinpä kristillisen julistuksen sisältönä tulisi olla iloinen viesti Jumalan rakkaudesta ihmisiä kohtaan.
Martti Pentti, kiitos hyvästä kommentista. Evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta pitäisi olla meidän kaikkien huulilla ja julistaa sitä selkeästi. Tänäpänä se vain sattuu niin helposti unohtua.
Äänioikeutettujen luettelon tekemisessä käytetyssä ohjelmassa on ilmeisesti ollut ohjelmointivirhe, joka koski muita merkkejä kuin kirjaimia aakkosia a:sta ö:hön. Meillä se tuli ilmi siten, että sukunimessä oleva väliviiva eli merkki – (tyyliin Iso-Pieni) siirsi äänioikeutetun nimen muualle kuin mihin sen olisi pitänyt aakkosten mukaan kuulua.
Heittomerkillinen e löytyi luetteloissa aakkosissa å:n ja ä:n välissä. Samoin väliviiva löytyi aakkosissa jossakin siellä aakkosten lopussa, Olisikohan sekin ollut å:n ja ä:n välissä.
Ettei vain käynyt niin, että vaalivirkailija ei vain osannut/viitsinyt etsiä sitä heittomerkkikirjainta sieltä aakkosten lopusta… Voi hyvää päivää mitä sähläystä! Ääntenlaskussa meni muutenkin niin kauan ympäri Suomen, että valtuustot voisivat ylipäänsä miettiä niitä vaalilautakuntia enemmän kykyjen ja vähemmän politiikan ehdoilla.
Minua kehotettiin äänestämään ulkomailla, koska nimessäni on liikaa ulkomaan aakkosia.
Ilmeisesti ohjelmassa on jotain pahasti vialla, kun meidänkin seurakunnassa saivat tapella sen kanssa saadakseen kaikki nimet paikoilleen.
Koko vaalijärjestelmä lippujen ja erilaisten lappujen käsin laskemisineen, listojen täsmäyttäminen jne. on kyllä todella mennyttä aikaa. Nyt on neljä vuotta aikaa saada systeemi ajanmukaiseksi.
Kyllä tämä taitaa mennä puhtaasti vaaliviskaalien piikkiin. Ainakin täällä Helsingissä – ja uskoakseni myös muualla – on luettelon alussa selvitetty, mistä heittomerkilliset ja muut erikoisempia elementtejä sisältävät nimet löytyvät. Koulutusta, koulutusta …
No ei nyt näytä menevän vaaliviskaalien piikkiin. Järjestelmästähän tiedettiin näköjään täältä löytyvässä uudessa viestissä, ettei se tunne suomalaista aakkostusta. Miksi sellainen yleensä valtakunnallisesti valittiin? Kai nyt systeemin pitää olla lähtökohtaisesti toimiva?
On syytä erottaa kaksi asiaa, järjestelmä ja sen käyttö. Nyt käytössä olevalla systeemillä on menty jo useissa seurakuntavaaleissa ja sen aakkostusta (ja ehkä muitakin ominaisuuksia) voidaan syystä arvostella. Kun järjestelmä nyt kuitenkin oli käytössä, olisi vaalitoimitsijoiden mielestäni ollut aiheellista perehtyä äänioikeutettujen luettelon alussa oleviin aakkostusohjeisiin.