Professorit: Uskonnonopetus ei kaipaa yhtenäistä mallia Euroopassa

Turussa on käynnissä kansainvälinen uskonto- ja arvokasvatuksen ISREV-konferenssi Useissa Euroopan Neuvoston uskonnonopetukseen liittyvissä kehittämisprojekteissa työskennellyt professori Robert Jackson Warwickin yliopistosta kertoo, että tutkimustulosten mukaan eurooppalaiset nuoret ovat uskonnollisesta taustasta riippumatta erittäin halukkaita oppimaan lisää uskonnosta ja toisten maailmankatsomuksista.

– Kahdeksan eri maan nuorten asenteita selvittäneen tutkimuksen tulos on kiinnostava, sillä pelko siitä, että uskonnot olisivat ennen kaikkea ihmiskuntaa jakava asia, on niin yleinen. Nuorten ajattelussa eri maiden välillä on luonnollisesti eroja, mutta yhteistä on aito halu oppia tuntemaan toisten maailmankatsomuksia”, Jackson tiivistää..

– Nuoret arvostavat tutkimuksen mukaan hyvin paljon sitä, että koulussa on tilaa keskustelulle uskonnosta ja uskonnoista ohjatusti turvallisessa ilmapiirissä. Vapaa-ajallahan se ei välttämättä ole ensimmäinen puheenaihe, mutta uskontoihin liittyvät kysymykset koskettavat heitä kuitenkin kaikkialla”, sanoi professori Wolfram Weisse Hampurin yliopistosta.

Sekä Weissen että Jacksonin mukaan uskonnonopetus tulee järjestää kussakin maassa sen omat lähtökohdat huomioon ottaen. Euroopan Neuvosto ei etsi yhtenäistä mallia, vaan olennaista on luoda kussakin maassa oppilaalle turvallinen tila käsitellä uskonnollisia kysymyksiä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHongkongin kristityt vastustavat uutta opetussuunnitelmaa
Seuraava artikkeliUskova Ihmeinen festivaaliteemana

Ei näytettäviä viestejä