Suurten puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat toivovat avioliittolakialoitteen lähetekeskusteluun kuin yhdestä suusta asiallisuutta. Tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen läpimenomahdollisuuksia ei pidetä kovin suurina. Kotimaa24 kysyi asiaa Kokoomuksen, Sdp:n, Perussuomalaisten ja Keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajilta.
Sdp:n Jouni Backman odottaa torstain keskustelun olevan hyvin samantyyppistä kuin aikaisemminkin, jolloin erilaiset kannat ovat hänen mukaansa olleet voimakkaastikin esillä.
– Keskustelu omassa ryhmässä on etukäteen ollut hyvin asiallista ja maltillista. Aiemmilla vaalikausilla, kun esillä oli parisuhdelainsäädäntö, äänenpainot olivat paljon voimakkaampia, Backman sanoo.
Havainnon intohimojen orastavasta vähentymisestä on tehnyt myös Kainuusta lyhyeltä hiihtolomalta tavoitettu kokoomuksen Petteri Orpo.
– Muistan kun eduskunnassa puhuttiin parisuhteen rekisteröinnistä, adoptio-oikeudesta ja hedelmöityshoidoista. Minusta ilmapiiri on niistä ajoista muuttunut hyvinkin paljon. On kiinnitetty huomiota siihen, miten maailmalla on ryhdytty suvaitsevaisemmin miettimään näitä asioita. Myös sillä on merkitystä, että avioliittokysymys on jakava kirkon piirissä, Orpo sanoo.
Perussuomalaisten Jari Lindström kertoo, että lähetekeskustelu otetaan esille eduskuntaryhmässä jo ennen torstaita.
– Tämä aihe on sellainen, että siinä pitää olla kieli keskellä suuta. Keskustelua on todella vaikea käydä asiallisesti. Meillä on ryhmässä muutama henkilö, jotka ovat aloitteen puolella. Emme ole käyneet tulikiven katkuista keskustelua, mutta veikkaanpa, että nyt kun asia nousee viikolla esiin ryhmässä, niin sitten puhutaan, Lindström sanoo.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati MTV:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa syyskuussa puolueen kansanedustajille ryhmäkuria, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee käsittelyyn.
Keskustan Kimmo Tiilikainen korostaa, että kansalaisaloite on puolueen eduskuntaryhmälle omantunnon kysymys.
– Jokainen voi vapaasti toimia sen suhteen oman parhaan harkintansa mukaan. Toivoisin, että keskusteluilmapiiri olisi muuttunut toisten mielipiteitä kunnioittavampaan suuntaan. Suurimmalla osalla edustajista on oma kanta selvillä, mutta heillä ei ole halua välttämättä tehdä omasta työstään liian isoa numeroa juuri tässä kysymyksessä, Tiilikainen sanoo.
Backmanin mukaan odotusarvo on aina viritetty liian korkealle kansalaisaloitteiden kohdalla.
– Ne eivät ole eri sarjassa kuin muut aloitteet. Tulee olemaan hyvin harvinaista, että tällaisen aloitteen perusteella säädettäisiin lakeja. Eduskunnan ponsi on todennäköisempi, että hallitusta edellytetään tuomaan asiasta lakiesitys eduskuntaan.
Myös perussuomalaisten Lindström pitäisi avioliittolakialoitteen läpimenoa hämmästyttävänä.
– Luulen, että tälle kansalaisaloitteelle käy samalla tavalla kuin aloitteelle turkistarhauksesta, Lindström sanoo.
Orpo ei halua etukäteen arvioida aloitteen läpimenomahdollisuuksia.
– Kun käsittely alkaa, pitäisi aloitetta pystyä arvioimaan lainsäätäjän näkökulmasta, hahmottaa se mitä esitetään muutettavaksi, Orpo sanoo.
Ilmoita asiavirheestä