Göteborgin yliopiston systemaattisen teologian professori Ola Sigurdson löytää Bruce Springsteenin musiikista uskonnollisia ulottuvuuksia. Kirjassa Springsteenland Sigurdson nostaa esiin katolisen kasvatuksen saaneen Springsteenin kappaleiden uskonnollisia teemoja.
Muusikon tekstien tulkitseminen hänen uskonnollisuutensa kuvaksi on liian yksioikoista. Muun muassa kappaleissa Jesus Was an Only Son ja Adam Raised a Cain kuuluu kuitenkin enemmän USA:n uskonnollinen traditio kuin artistin oma uskonnollisuus.
– Amerikkalainen folkmusiikki, bluegrass, blues, country, gospel ja rock, ovat ensimmäisistä soinnuista alkaen käyttäneet raamatullisia assosiaatioita. Niitä käytetään alleviivaamaan olemassaolon, moraalin ja poliittisten näkemysten käsittelyä, kirjoittaa Sigurdson.
Springsteen kuuluu lauluntekijänä siihen amerikkalaisen folkmusiikin lajiin, jossa tarkoitus on kertoa kertomus laulun muodossa ja myös kutoa joukkoon uskonnollisia lainauksia ja kertomuksia. Sigurdson tunnistaa muun muassa Paavalisitaatin kappaleessa Into the Fire Ensimmäisestä kirjeestä Korinttilaisille. Musiikin tulkinta on kiinni myös kuuntelijan kulttuurista.
– USA:ssa ei ole niin selviä rajoja uskonnollisen ja maallisen musiikin välillä kuin Euroopassa, jo maan syntyhistorian takia. Eurooppalaiset kuuntelijat erottavat helposti maallisen ja taivaallisen, silloinkin kun niitä ei ole tarkoitettu erotettaviksi, kirjoittaa Sigurdson.
Bruce Springsteen konsertoi tänään 31.7. Helsingissä.
Ilmoita asiavirheestä