Kaikkiin kulttuureihin on tavalla tai toisella kuulunut magia. Näin Christopher Dell aloittaa mainion kirjansa, joka johdattelee kronologisesti aiheeseen eli magiaan, noituuteen ja okkultismiin. Kirjan esiin nostamat aatteet, opit, liikkeet ja ilmiöt saattavat herättää toisessa lukijassa vastustusta, toisessa outoa mielenkiintoa.
Johdannossa Dell määrittelee kirjansa käsitteitä ja viittaa erotteluihin uskonnon ja magian välillä. Kun ihminen rukoilee Jumalalta tai jumalilta jotain, se on uskontoa, mutta jos ihminen tekee rituaaleja vaikuttaakseen ympäristöönsä ilman varsinaista jumaluuden apua, kyse on magiasta.
Uskontoihin sisältyy – tulkintatavasta riippuen – maagisia elementtejä. Kristinuskossa ja islamilaisuudessa magiaan on suhtauduttu varsin epäluuloisesti. (Huom. Olkoonkin, että myös niihin liityy senkaltaista kirjaimellisuutta, joka lähestyy magiaa – se vaanii siis kulman takana, jos ryhtyy kovin tosikoksi ja yksivakaaksi.)
Protestantit saattoivat syyttää 1500-luvulla katolista kirkkoa turvautumisesta magiaan, kun sen piirissä opetettiin, että teko eli sakramentti on pyhä jo itsessään (ex opere operata). Toisin sanoen syntyi erimielisyyttä siitä, ajateltiinko Jumalan vaikuttavan rituaalin kautta vai riittikö pelkkä rituaalin ulkoinen toteutus.
Dellin kirja on monipuolinen, joskin hieman pinnallinen johdanto erilaisten maagisten ja okkultististen liikkeiden historiaan. Tekstiartikkelit ovat lyhyitä, usein vain puolen sivun mittaisia kuvien viedessä leijonanosan painopinta-alasta.
Juutalainen magia ja kabbala saavat oman lukunsa. Kabbala on Euroopassa syntynyttä juutalaista esoteerista perinnettä, jossa mystisen tiedon avulla pyrittiin selittämään jumalallisen ja ajallisen, äärettömän ja äärellisen suhde. Kabbalasta tuli 2000-luvulla suosittua useiden julkkisten puhuttua sen tärkeydestä.
Kristillinen magia kuittaantuu Dellin kirjassa lyhyellä toteamuksella, että Uudessa testamentissa on mainintoja noituuden harjoittajista.
Varhaisessa kristinuskossa muiden uskontojen harjoittajat oli tapana leimata magian harjoittajiksi. Näin tehtiin eroa omaan uskontoon ja sen erityislaatuisuuteen.
Christopher Dell: Noituus, magia ja okkultismi. Kuvitettu historia. Suom. Heidi Tihveräinen ja Lauri Dallamo. Tammi 2017. 400 sivua.
Julkaistu myös Kotimaassa 25.1.
Sinulla on näköjään selkeä näkemys karismaattisuudesta ja hurmahenkien vaikutuksesta. Hiljainen tuulen henkäys kuten profeetta Elian kokemus vuorella? Silloin Jumlala selvästi puhui hänelle pienen hiljaisen äänen kautta.Vähän enemmän tapahtui siis kun että otettiin naukut konjakkia?