”Konfliktissa me kaikki syyrialaiset olemme syyllisiä”

Syyrian sisällissodan aloittajalla ei ole enää väliä, sanoo Syria initiative -aloitteen johtaja Omar Abdulaziz Hallaj. Syyrialaisten rauhantoimijoiden aloite etsii rauhan edellytyksiä Syyrian monimutkaiseksi muuttuneessa konfliktissa.

Hallajin mukaan tärkeintä olisi saada nopeasti aseet vaikenemaan.

– Me kaikki syyrialaiset olemme syyllisiä. Me kaikki olemme vieneet lapsiltamme tulevaisuuden. Maa on niin pahasti raunioina ja yhteiskuntamme niin hajonnut, että vahinkojen korjaaminen tulee kestämään ainakin 20 vuotta. Jokainen lisäkuukausi taisteluita merkitsee lisävuotta jälleenrakennukseen, Hallaj hahmottaa.

Hän osallistui maaliskuun lopussa Helsingissä pidettyyn kansainväliseen konferenssiin, jossa pohdittiin kansallisen dialogin mahdollisuuksia Syyrian ja Myanmarin sisäisten konfliktien ratkaisemisessa.

Ulkopuolisen on vaikea saada selvää kuvaa Syyrian sisällissodan poliittisista, etnisistä ja uskonnollisista jakolinjoista ja osapuolista. Joukossa on niin valtaan pyrkiviä kotimaisia tahoja kuin ulkomaalaisia taistelijoitakin.

Naapurimailla on intressinsä Syyrian kehityksessä. Esimerkiksi saudiarabialainen ja iranilainen vaikutus on tuonut Syyrian konfliktiin uskonnollisen konfliktin piirteitä, mutta uskonsodasta ei ole kysymys.

Israel on Hallajin arvion mukaan tilanteesta hämmentynyt. Syyrian hajoaminen ei olisi Israelin etu.

– Pelissä on monia eri intressejä. Tästä kriisistä ei ole olemassa vain yhtä kertomusta, Hallaj toteaa.

”Uskonnolliset toimijat tärkeitä”

Kriisin perimmäinen syy on Hallajin mielestä kuitenkin talous.

– Syyrialainen yhteiskunta on jo ennen sisällissotaa ollut taloudellisesti heikko ja hyvin korruptoitunut. Hallitus on suosinut joitakin kansanryhmiä ja syrjinyt toisia. Resursseja ja hyvinvointia jaettiin myös hyvin eri tavoin eri puolille Syyriaa.

Maan lähihistoriassa on myös käsittelemättömiä traumoja, kuten vuoden 1982 Haman verilöyly.

Hallajin ryhmä tekee osittain Libanonista käsin työtä kriisin kaikkien osapuolten kanssa. Myös uskonnolliset toimijat ovat tärkeitä rauhan saavuttamisessa ja jälleenrakennuksessa.

– Rauhan saavuttamiseksi tarvitaan ennen kaikkea poliittista ja taloudellista tahtoa, mutta myös rukousta, Hallaj sanoo.

Hän arvostaa sitä, että Suomen Lähetysseura tukee Syria initiativen työtä. EU:n jäsenmaat ja myös eurooppalaiset kirkot ovat Hallajin mukaan tehneet arvokasta työtä rauhan eteen.

Tärkeimmällä paikalla ovat syyrialaiset itse.

– Sota pitää lopettaa. Rauhan voittamiseksi meidän syyrialaisten on myös lopulta annettava toisillemme sydämestämme anteeksi, Omar Abdulaziz Hallaj sanoo.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUrpilainen avioliittolaista: Saa eduskunnassa vakavan käsittelyn
Seuraava artikkeliSyöpäkipulinja auttaa maksutta

Ei näytettäviä viestejä